自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

Kellytai 發表於 23-10-2 22:36
想問下,小朋友嘅興趣班(鋼琴)老師最近同我講,農曆新年有幾日紅日(7日)係唔會上堂,但我地個堂都要比 ...

以前年代的,不過現在都好少聽了,睇下你覺得佢值唔值。不過自問我認為唔合理,如果要有薪假,咁佢本身有無報稅呀,要俾埋mpf喎

男爵府

Froggy_joe 發表於 23-10-2 22:50
學開鋼琴係假設每星期都要學,紅日都係
如果老師提出唔上,唔使畀
學生提出唔上,可以改時間補堂
無補堂照收費,是否濫收費用?可否向消委會查詢?

侯爵府

可唔可以紅日多果個月唔報,再下個月先再報?

珍珠宮

showman 發表於 23-10-3 08:14
我都聽過朋友既琴老師有收,但那位老師都好老了,所以我相信以前年代係咁。又咁,雖然話老師收入唔穩定, ...

呢度個個都話琴老師冇報稅,其實呢個印象咪肉呢條行規一樣咁過時!

我識啲琴老師都會以開公司形式去報稅,唔報稅點有收入証明點做樓按呀?呢個年代啲樓價點同以前呀?!

仲有,舉個例,早兩年covid,好多行業停擺,政府出補貼,私教都要有供強積金証明先可以申請補貼,(琴行做的,公司都會報稅供強積金)。詳情我唔太清楚,我只係想表達,有啲做法嚟到現代係唔太work,農曆年收多一堂唔太work,唔報稅唔報mpf(以一個需要喺社會上建立自立身份嘅人嚟講)都唔太work,除非呢個琴老師本身已有財產,以後偶喺社會完全唔需要做任何手續証明自己身份。

珍珠宮

15週年勳章

我女90後, 小學時學琴是已經係咁啊

大宅

回覆樓主:

要補堂, 唔明無上堂點解要比錢!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想問下,小朋友嘅興趣班(鋼琴)老師最近同我講,農曆新年有幾日紅日(7日)係唔會上堂,但我地個堂都要比 ...

鋼琴老師都享有有薪年假?佢行418?

男爵府

要睇吓當時報名時有冇講清楚呢個問題?

侯爵府

kwhkwh 發表於 23-10-2 22:50
有薪年假不是滿418 先有咩?就算係不是興趣班公司老闆俾嗎?
恕我孤陋寡聞原來家長要俾 ...

x2,冇跟琴行嘅叫自僱,家長係消費者喎。咁老師睇醫生有冇攞收據揾家長claim錢??

侯爵府

chankahing 發表於 23-10-3 08:44
要睇吓當時報名時有冇講清楚呢個問題?

如果報名時有講清楚,估樓主應該唔會出post問,似係臨近新年單聲比家長知。
個人覺得唔合理,講到教琴收入唔穩定.....但條路自己揀㗎喎,預人幫手埋單?? 教得好,過年自然會封大利是。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我女學琴超級10年, 無跟過琴行
兩位都係私人教
遇上紅日有時都會照上堂
農曆年初一二三多數無上
唔係唔上係大家夾時間其他時間上

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁早講可轉人

以前學,冇咁規矩
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

N 年前

我哋係每月要交足學費
咩原因都好
當月可補堂
我覺得好fair
人哋都要保障收入穩定

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

吓,有咁要求,變相封封利是俾佢冇分別喎!
唔係特別好咪換人!

男爵府

showman 發表於 23-10-3 08:14
我都聽過朋友既琴老師有收,但那位老師都好老了,所以我相信以前年代係咁。又咁,雖然話老師收入唔穩定, ...

啱、至緊要你情我願、一開始大家講淸楚冇所謂、過年過節家長都比得開心。一大堆又咩n年前已經有既不文明規定已經過時、仲拿歷史出來講咩、有冇薪假、咩風假又冇收入這些不是原因。呢d 係導師個人選擇出來教而不入琴行教既風險。

珍珠宮

我當年自己學,同而家小朋友學,未遇過咁樣,老師會之後補堂,唔會無上堂就收費,私教老師時間自己控制,想放假,咪收少啲學生
不過外面有咁既老師唔出奇既,我都試過有個老師,試過請假會補堂,但第二次請假,佢話無補堂,唔同月份, 任佢噏,咁咪唔用佢,無所謂

男爵府

Froggy_joe 發表於 23-10-2 22:50
學開鋼琴係假設每星期都要學,紅日都係
如果老師提出唔上,唔使畀
學生提出唔上,可以改時間補堂

呢個先係合理,未聽過鋼琴老師有「有薪年假」呢啲嘢

大宅

redhot 發表於 23-10-3 08:26
呢度個個都話琴老師冇報稅,其實呢個印象咪肉呢條行規一樣咁過時!

我識啲琴老師都會以開公司形式去報稅 ...

你識幾多個樂器老師?有幾多個自己開公司報稅?
我識嗰啲無報稅但都有私樓

珍珠宮

pochario 發表於 23-10-3 09:07
如果報名時有講清楚,估樓主應該唔會出post問,似係臨近新年單聲比家長知。
個人覺得唔合理,講到教琴收入 ...
尤其私教收生自由,時間自己控制,想放假,可以少收學生

別墅

回覆樓主:

冇試過要收
放假一定會補堂

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊