夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果新婚
新婚前多人有試過同居嗎?
有D咩預備到新婚後
預備咩好D?
希望有人分享下
如果女性答更好
本人係女性~!
謝謝~!

男爵府

唔明樓主想預備D咩

男爵府

回覆 甜蜜粉紅 的帖子

唔知你問乜

珍珠宮

回覆樓主:

我贊成同居,了解清楚生活習慣,大家係咪磨合到,價值觀又係咪相近,尤其對方係咪有自理能力?!
如果婚後係打算有小朋友,最好了解埋對方係咪有耐性、愛心同責任心,你除左係為自己搵個伴,仲係為自己嘅仔女搵爸爸,真係要了解清楚~

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實唔需要特別需要d咩。

講真,我同我老公中學已經識。拍拖到結婚 已經28年了。。仔都有兩個。。

我可能好彩,我老公仲好錫我。。我自己覺得,拍拖時其實都大約知對方性格為人係點,唔一定要同居先到結婚。

我老公本身鍾意小朋友,由拍拖開始已經知,婚前冇特別講明大家分工嘅問題,但我老公放工後會自動自覺返黎幫我買餸湊小朋友。。生活上每樣野都好遷就我,所以我覺得唔一定要同咗居先知對方係咩為人或點。。因為基本上拍拖時已經大約知道。

水晶宮

做個靚太 發表於 23-10-23 01:28
我贊成同居,了解清楚生活習慣,大家係咪磨合到,價值觀又係咪相近,尤其對方係咪有自理能力?!
如果婚後 ...

Totall agree with you
淨拍拖,一星期見幾次,嗰幾次實係比最好嗰面你睇
同居就睇到真實,唔同居都要一齊去下旅行 (去長時間d 嘅,唔係三兩日)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

同居, 小心身體, 5好有「意外」做人。

生活小節上大方點, 5好斤斤計較. 大節/底線要堅持.

一定要打工,有錢有底氣.

Adrio77    發表於 23-10-23 15:27
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

甜蜜粉紅 發表於 23-10-22 21:45
如果新婚
有D咩預備到新婚後

再婚前試過同居3個月,亦有做 婚前輔導
果時同屋企人講,唔好同其他親友講 同居和之後結婚的事,雙方試1試 是否合適,叫做開左某啲牌後,大家仍然決定 去馬結婚
同居可以知道更多2個人的生活方式,由其以家拍拖,未必係 由朋友 同事 有 1定認識,覺得佢個人好,再拍拖
以家 可能倒轉 識佢3個月 而且唔係日日見,就表白拍拖,之後再認識1個人,
同居會 知道更多,財務上 ,作息時間 ,拍拖後返屋企係點? 機不離手?,整潔程度 等 結婚後會面對嘅問題

另外婚前輔導, 亦好值得做, 因為佢 涉及 更加多婚姻觀, 大家能夠傾幾深入,有幾了解, 大家解決 意見不合嘅能力, 好多時雙方 冇人引導之下,係冇能力 去傾呢啲問題,
同居幾耐 都做唔到 ,例如一個 上把同下把嘅關係, 上把阿女神問, 第時我哋遇到問題,我哋點算 ? 下把兵仔 重覆係囉點算 ,咁女神就主導建議 , 今後有咩事,你要聆聽我,你要忍讓我, 兵仔就口不對心 話我會就你令你幸福, 女神又贏一杖,攞到更加多權力,兵仔就又過一關, 唔使嗌交。 一般人可能就係咁樣, 根本唔識,傾唔到落去。
至少 婚前輔導, 應該講到 大家 嗌交之下 嘅模式, 了解大家原生家庭,有咩死位 唔可以做, 傾出一個 遇到意見不合嗌交時,點樣處理嘅方式。
例如 大家協議出 停一停的方法 eg沖個涼 煮個面。 有人嗌交嘅時候,係停唔到,有人 就係一走走咗去逃避。。。
如果遇到個好嘅社工 ,係可以提升兩個人 與人相處嘅能力, 將來如果有 問題, 亦都有一個渠道可以返返去社工度 一齊解決。

複式洋房

贊成同居, 但要好好避孕, 長時間一齊,好容易中架

男爵府

贊成同居一段時間認清雙方,同的做婚前輔導。

其實感情好根本不需一張婚書,尤其當女方经濟能力好過男方,結婚容易離婚難。

男爵府

如果新婚
有D咩預備到新婚後

基本上唔反對婚前同居,不過建議先傾好財務、家務分配,另外係做好避孕,否則會打亂計劃

水晶宮

如果新婚
有D咩預備到新婚後

預備好自己嘅身體健康都已經差唔多啦
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同居即時見到對方生活上既缺點,某程度上係件好事
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊