自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

Wyltcy 發表於 23-10-24 14:35
我小學開始媽咪要出外返工,我覺得自細父母好少時間陪伴,雖然明白要搵食,但我覺得陪伴都好緊要,所以有 ...

對。。佢地唔需要我,我再返工啦

男爵府

littlefunpig 發表於 23-10-24 14:09
如果係猛猛緊, 仔女大個未必會欣賞呢個呀媽的"犧牲"
更多的是, 要負起全職媽媽日後的退休洗費, ...

就係,到時老左病左要佢地夾錢,平時成日提為左佢做ftm,咪姐有意無提住佢要養自己

男爵府

你這種呻法,不知幾多不得不做WM羨慕也來不切!

過多五六年等小朋友升中變得無咁黏你會say no時,你便會很回味小學時小朋友凡事黏你順你每天陪他們上學下課到學校附近公園玩,小朋友有什麼學校不平事會開心見誠與你傾訴的美好回憶,這種回憶給你下半生回味百篇,是賺多少錢也賺不到的。

只有當你過了這段美好小學階段後再回望過去,便會覺得當年做FTM絕對值得!

到小朋友讀中學漸長不想你管太多時,他們自會對你說:不如你出外找份工作做吧!屆時再做回WM也不遲,最重要其間要持續學習update一下自己。

子爵府

頤和園 發表於 23-10-24 09:04
岩岩辭左職轉做Ftm 幾個月, 但係我不停question 自己,係唔係我懶唔想返工?係咪應該揾多個錢俾小朋友讀私 ...

加油!我都係放棄咗份工做ftm ,到小朋友上咗小學時揾份part time做下!而家兩個都上晒中學啦⋯我亦都出嚟做返全職!同仔女關係幾好!有傾有講!所以係值嘅!

男爵府

hauhauhau 發表於 23-10-24 14:47
就係,到時老左病左要佢地夾錢,平時成日提為左佢做ftm,咪姐有意無提住佢要養自己
...

其實到佢地中學唔需要自己時,都會出黎返工

男爵府

香蕉煎餅 發表於 23-10-24 14:54
其實到佢地中學唔需要自己時,都會出黎返工

夠錢退休同養自己就做一世ftm我都唔反對,最重要將來唔好加重仔女壓力

大宅

irisf 發表於 23-10-24 14:50
你這種呻法,不知幾多不得不做WM羨慕也來不切!

過多五六年等小朋友升中變得無咁黏你會say no時,你便會很 ...

同意。 呢個決定係為左小朋友亦係為左自己。時間係自己既,自己決定放係邊度。老公ok咪得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

沒有最好,盡力已足夠。

侯爵府

回覆樓主:

所有嘢都有兩面,無人話ftm就一定感情好、成績好,又無人話wm同仔女一定感情差、成績差。眼見好多ftm一擔心機,仔女成績吾覺得一定比人好,全程睇實仔女反而細路無氣透。我覺得無話岩定錯,不如諗下邊樣岩自己做,做得開心,成個家庭都會開心。我又做過ftm, 又做過wm, 岩岩做左part time mum, 我就最鍾意part time.

大宅

香蕉煎餅 發表於 23-10-24 14:43
我小時候阿媽都係返工,全日唔會係屋企湊我,同佢關係疏離,我成日諗,如果我阿媽肯跟下我學業,日日陪伴 ...

放假無湊?
我哋細個好珍惜媽咪放假日子,痴到佢實,所以媽咪係小朋友心目中位置好重要,爸爸就無乜所謂

大宅

香蕉煎餅 發表於 23-10-24 14:44
對。。佢地唔需要我,我再返工啦

我有唸過咁多年後,到時都無人請,不過到時先算啦,值得嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我小時候阿媽都係返工,全日唔會係屋企湊我,同佢關係疏離,我成日諗,如果我阿媽肯跟下我學業,日日陪伴 ...
其實都唔一定....
我同呀哥2個細個由長老湊, 但佢地都好忙,
完全無跟過我同呀哥既學業, 最多成績差左老師同返佢地講,
咁哦左我半年加唔俾我聽個朋友仔 (佢眼中的壞朋友) 電話..
呀哥一直讀唔成書, 雖然佢地一直幫佢搵私補, 都係搞唔掂
2個差天共地學歷.... 陪伴同最終學歷, 無必然關係

男爵府

回覆樓主:

我做左ftm都已經4年半,之前身邊朋友家人都話我冇可能可以做到ftm, 因為我係好急好燥底嘅人,對小朋友無愛心,個個都話睇我幾耐頂唔順,我其實都係因為c6迫我做ftm, 因為佢信唔過工人,覺得永遠只有媽媽係會最疼錫自己嘅小朋友。
我小朋友細細個已很難搞,訓唔到覺,又非常活躍(最近已確定係adhd),樣樣野搞到我半死。但係個衰仔非常愛我,非常有同理心,樣樣以我為先,(雖然日日頂到我爆血管)...老公有時有意無意都會話好彩我全職睇住個仔,唔係嘅話第日會激死老母搵山拜果隻,所以我覺得家庭收入係少左,但陪住佢成長,改正番佢唔好嘅野,就係對佢最好嘅付出

公爵府

如果無工人嘅ftm,我覺得唔係個個都做到比wm 陪小朋友更多。至於是否做ftm,除了經濟考慮外,最緊要係自己是否適合。無論ftm or wm,都唔好覺得自己好偉大,犧牲好多,去到尾都係自己嘅選擇而已。

子爵府

媽媽陪去playgroup係最最最幸福的
無需質疑
我都係全職一個人湊大佢哋
慢慢你會發現自己的小朋友同工人湊大的不同
學校老師、校長甚至興趣班導師/校長常常告訴我的
他們一眼就分得出
所以,你的決定無錯

水晶宮

岩岩辭左職轉做Ftm 幾個月, 但係我不停question 自己,係唔係我懶唔想返工?係咪應該揾多個錢俾小朋友讀私 ...

想做全職就全職,想做在職就在職,唔需要猶疑,自己生活方式
我一有左c6就好支持我全職湊仔
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

我細個都係婆婆湊,依家都錫婆婆多d
講真,正因為同呀媽無乜感情,我當初更肯定要自己湊
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

我係咁諗,我將人生佢最需要陪伴的時間比佢,只有6年乍,回望大家都有共同回憶。如果佢大了,根本唔需要父母陪伴。

男爵府

我做左ftm10年,起碼有兩次吾同人同我講:‘’小朋友有媽咪陪住真係吾同D,着數D“

學業上,初小有跟既,高小已無乜,中學更加吾跟,但我有揾適合既補習,課程俾佢。 我自己覺得,學業上佢吾會係狀元,但情緒, 社交,處事,佢應該係最好個班。

水晶宮

heilok 發表於 23-10-24 15:28
如果無工人嘅ftm,我覺得唔係個個都做到比wm 陪小朋友更多。至於是否做ftm,除了經濟考慮外,最緊要係自己 ...

我都係咁同個女講,又要返工又要湊佢,完全唔覺得係犧牲、偉大,因為選擇生佢完全係自己選擇!
所以第時佢生唔生,真係要想清楚!

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊