自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我由個仔2歲開始就轉做ftm, 我一啲都冇後悔過,幼稚園時我寧願自己帶出帶入去興趣班去玩,都唔靠個工人,而家啱啱上小一,我覺得更加要陪住佢一齊讀書,最起碼個仔同我關係好親,乜嘢都會同媽媽講,以前返工係搵到錢,但換嚟冇時間陪佢長大,但而家真係值得!

瑪瑙宮

頤和園 發表於 23-10-24 09:04
岩岩辭左職轉做Ftm 幾個月, 但係我不停question 自己,係唔係我懶唔想返工?係咪應該揾多個錢俾小朋友讀私 ...

什么是做滤就

男爵府

Taitaimui 發表於 23-10-24 13:08
Ya…我小朋友3歲半。
打算3.5-4.5歲做一年ftm…打好基礎準備考小,同埋執下佢啲壞習慣…而且開始懂性(頭2 ...

我諗如果比仔女自己選啊媽俾首期或者做FTM,應該有大部份都寧願啊媽俾首期

男爵府

我女1.5歲時我轉做ftm..頭嗰幾年都有你呢種迷網同質疑自己既決定。慢慢你就會慣同覺得陪住仔女大都係一種人生唔同既經歷。

我女細時都係咁架,附近玩下食下野,番屋企一齊午覺,我覺得攬住個女一齊訓晏覺好幸福呀(emoji) 主題樂園或遠d既地方我都會去不過係星期六日老公放假先一齊去,我成日話湊大小朋友係一個長久戰,唔駛下下去到盡玩到人都謝哂既,慢慢感受生活,例如一齊買下餸教佢呢條係魚魚呢個係菜心,都係一種生活體驗呀!

我地都有年票,我平日都唔會單拖帶仔女去玩..

playgroup我都以前俾女番過,我覺得十分無聊同浪費錢,所以而家有細仔我無俾佢上了,n就值得上既。

水晶宮

varievarie 發表於 23-10-24 13:30
我諗如果比仔女自己選啊媽俾首期或者做FTM,應該有大部份都寧願啊媽俾首期
...

我相信我女將來都會咁諗,如果我做ftm,真係儲少好多錢!
細時佢都想我做ftm,佢話羨慕同學有媽咪湊放學!
而家小四,坐校巴自己攪掂,如果有課外活動,已經唔比我地接送,要自己坐車了
好多人話工可以再搵,但一份好工係好難搵,我自問唔捨得放棄自己份工,再者我一早同女講,留d空間比大家,我唔想日日對住你!

varievarie    發表於 23-10-24 13:42

男爵府

Taitaimui 發表於 23-10-24 13:08
Ya…我小朋友3歲半。
打算3.5-4.5歲做一年ftm…打好基礎準備考小,同埋執下佢啲壞習慣…而且開始懂性(頭2 ...

係,我想攪掂自己經濟先,唔想硬塞話ftm對佢好,好可能到佢地大左,佢都想輕鬆生活唔洗養家呢

男爵府

我同你差唔多,而家ftm左3個月
辭左一份人地口中既筍工
我都成日問自己係咪做錯
仲未放得低
但陪伴小朋友既日子都幾開心
慢慢適應緊

大宅

fungenergy 發表於 23-10-24 13:43
我同你差唔多,而家ftm左3個月
辭左一份人地口中既筍工
我都成日問自己係咪做錯

咁我個份又唔係荀工,無你咁大sacrificed

男爵府

其實做FTM真係好難講一定好定唔好,如果老公支持而經濟又許可就最好做。
但樓上部分JM話咩同小朋友一齊成長,可以多D時間陪伴相處,大個關係會好同感激你呢D就真係太天真。呢D只係父母以為,實際小朋友大個左係咪咁諗呢?
我三姐弟都係阿媽湊到中學先出黎做野,我地大個左冇同阿媽關係特別好,當然不是差,普通咁羅。不過當年住公屋又唔係大富人家請唔起工人,阿媽先一定要自己湊。全家靠阿爸1萬頭人工,餓唔死但又冇錢娛樂,你問我我寧願阿媽出黎工作,起碼有錢帶我去玩去旅行學樂器。
我依家都有小朋友,如果我問佢要媽媽唔工作日日陪佢定係工作搵錢可以帶佢去旅行,佢一定揀我去工作。

子爵府

香蕉煎餅 發表於 23-10-24 09:45
如無經濟壓力做ftm係值得做。。。ftm教出黎既小朋友會較乖,定性。。。同父母會較親。。成績會較好。。。依 ...

ftm嘅子女成績會比較好呢個真,我有幾個大仔嘅學校group,一到放學時間就會不停好多msg,又問默書,又功課點做,聽日要帶咩,通告邊張要簽,我仲喺公司做緊公司野,邊有佢地咁得閒,有次我睇演唱會,用部手機拍片,見證住d家長不停討論緊仔女嘅學業,星期六晚都勤力,付出同收穫的確成正比,人地付出多,成績好必然,食得咸魚抵得渴

侯爵府

2024年龍年勳章

岩岩辭左職轉做Ftm 幾個月, 但係我不停question 自己,係唔係我懶唔想返工?係咪應該揾多個錢俾小朋友讀私 ...

陪伴好重要架。
尋日同阿仔睇戰爭片“再見螢火蟲”,
4歲妹妹死的時候,除了打仗冇錢冇得食,更重要係佢等唔到唯一的親人哥哥陪佢,小妹妹死前已經唔係再渴望要食物,而是喊住求哥哥唔好離開佢。對於幼兒,陪伴是無價。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hauhauhau 發表於 23-10-24 13:41
係,我想攪掂自己經濟先,唔想硬塞話ftm對佢好,好可能到佢地大左,佢都想輕鬆生活唔洗養家呢
...

如果係猛猛緊, 仔女大個未必會欣賞呢個呀媽的"犧牲"
更多的是, 要負起全職媽媽日後的退休洗費, 家用...
香港物價指數高, 有錢同無錢生活可以差好遠

子爵府

cyyiu 發表於 23-10-24 13:38
我相信我女將來都會咁諗,如果我做ftm,真係儲少好多錢!
細時佢都想我做ftm,佢話羨慕同學有媽咪湊放學! ...

我之前返工唔開心,受左老闆氣,我都有想過返去湊仔,逃避唔出去做工,當你搵到好老闆,你就唔想為左家庭而犧牲份工

子爵府

DorothyTsang 發表於 23-10-24 10:50
FTM 都係一份工嚟㗎,一年365日,冇人工,冇休息, 呢份工係最勞心勞力,筋疲力盡,周身骨痛,但亦都係最開 ...

我唔覺得ftm係最開心嘅工,可能我本身無福氣,有家用,但要靠自己嘅積蓄補貼,唔想再睇戶口結餘,抑鬱症要睇精神科

子爵府

littlefunpig 發表於 23-10-24 14:09
更多的是, 要負起全職媽媽日後的退休洗費, ...

我,我媽當年就係懶唔想做,我老豆同佢離婚,我家姐怪佢令到老豆離開我地,我而家都覺得如果佢肯返工,我地就唔會破碎

大宅

c27cheun 發表於 23-10-24 13:55
其實做FTM真係好難講一定好定唔好,如果老公支持而經濟又許可就最好做。
但樓上部分JM話咩同小朋友一齊成長, ...

你講得好啱
其實ftm只係頭幾年多啲時間湊
到返左全日學
其實都係放學先湊返
wm放工返黎都一樣要湊
放假都係陪小朋友
除左個啲掟哂比工人湊
所以其實冇話只係得ftm可以陪伴到小朋友成長
係睇自己願意花幾多時間喺小朋友度
見大把ftm同仔女關係好差
識唔識教先係重點
時間只係其次
唔識教嘅話一日24小時對住都係唔會教得好

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-10-24 14:09
更多的是, 要負起全職媽媽日後的退休洗費, ...

絕對係!
香港地公一份婆一份好普遍,陪伴小朋友成長,都要睇餸食飯!

大宅

我小學開始媽咪要出外返工,我覺得自細父母好少時間陪伴,雖然明白要搵食,但我覺得陪伴都好緊要,所以有小朋友已經無返工,會直至佢大個,唔需要我為止

男爵府

c27cheun 發表於 23-10-24 13:55
但樓上部分JM話咩同小朋友一齊成長, ...

估唔到小朋友都咁現實

男爵府

Wyltcy 發表於 23-10-24 14:35
我小學開始媽咪要出外返工,我覺得自細父母好少時間陪伴,雖然明白要搵食,但我覺得陪伴都好緊要,所以有 ...

我小時候阿媽都係返工,全日唔會係屋企湊我,同佢關係疏離,我成日諗,如果我阿媽肯跟下我學業,日日陪伴我,我成績應該可以更好

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊