自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

各人選擇唔一樣,冇話全職主婦或全職工作邊樣好d, 睇你自己性格同仔女需求。我仔女仲係bb時,我好想做辭工湊大佢地,兩次都同老公吵大鑊,佢話唔好為仔女做咁大犧牲,職場最現實,之後幾年未必揾到好嘅(當時份工彈性大,時間ok), 我有媽媽幫手睇住仔女,於是就繼續做全職工作,每個月請假去學校做義工,每晚有時間pillow talk, 如是者,仔女已經就快上大學,我同佢地感情好好,雖然兩個都到咗反叛年齡,我地一家冇雞飛狗跳,相處好融洽。不過我地冇點去旅行,冇去過主題公園,一來仔女唔太有興趣,二來d錢儲俾佢地上大學。

我想話唔一定全職主婦就會母慈子孝,全職工作一樣可以。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Taitaimui 發表於 23-10-24 17:15
同埋都睇你打緊咩工
如果長期wfh…真係唔使做ftm都有ftm既好處,錢又有人又有
...

以前邊有咁多工可以WFH,疫情前一星期返足五日,我返八點放五點,好在準時放到工,不過都會有OT,但就係一年10次以下,以前仲有一年一次出差,後來公司要cut budget就冇再要我去。但我係仔女小學時必定請假去學校做義工,帶隊去field trip幫手搞活動,當時D大假都係用於仔女放假同呢D義工工作上,所以仔女覺得我係好多參與佢地學校活動,反而佢D同學有媽媽係FTM都懶得去學校。而家所謂WFH有時仲忙過返工,有時坐足一日對住部電腦,衰過返公司做嘢,係好在慳咗交通時間同唔駛化妝打扮。

星期六日我同老公帶仔女去上興趣班,去吓公園、圖書館、食吓嘢、陪我行街買餸已經滿足,佢地話只要有爸媽陪就夠。

親子關係絕對需要培養,而培養亦必須要時間同心機,FTM又好,WM又好,最緊要係放時間喺仔女身上,培養感情要嘅係心,就算係陪喺身邊但心不在焉都係冇用。我見弟婦放侄仔自己玩,佢一直喺旁邊玩手機,個仔叫佢陪佢砌積木,佢眼都冇離開過部手機,呢種FTM有鬼用,口講湊仔,其實根本冇理過仔。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊