自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

一人之下 發表於 23-10-24 15:03
所有嘢都有兩面,無人話ftm就一定感情好、成績好,又無人話wm同仔女一定感情差、成績差。眼見好多ftm仔一擔 ...

無錯,所有野都無絕對,選擇適合自己嘅路最重要!

水晶宮

hauhauhau 發表於 23-10-24 14:56
夠錢退休同養自己就做一世ftm我都唔反對,最重要將來唔好加重仔女壓力

無錯
為退休打算,我會繼續努力工作!

水晶宮

noodle_noodle 發表於 23-10-24 14:10
我之前返工唔開心,受左老闆氣,我都有想過返去湊仔,逃避唔出去做工,當你搵到好老闆,你就唔想為左家庭 ...

係呀,返工唔開心可以係催化做ftm嘅原因,但我份工好ok,所以唔會唔返!

男爵府

cyyiu 發表於 23-10-24 16:40
無錯
為退休打算,我會繼續努力工作!

所以我堅決唔做ftw

伯爵府

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

未有小朋友前,已同老公有共識,自己小朋友自己湊,我亦好願意做ftm…一手一腳照顧同教導仔女…小朋友所有活動我都可以一齊參加,佢地嘅學業,我親力親為去教…所以一切都好值得。

當然,做ftm or wm…都係為個家庭去努力付出,最緊要係一家人要有共識。

男爵府

貓咪達人 發表於 23-10-24 09:16
當年我就係同老公有共識,我放棄自己份工陪仔女成長,係值得既,依家同仔女感情好,仔女又乖讀書唔差,但係 ...

X2
培養好感情係一世
小朋友行為品德教育可以自己控制
人哋話,小朋友十歲前係父母嘅,十歲後係朋友,二十歲係女/男朋友,大咗有自己生活,自己一頭家

父母只可以陪伴好短時間,我覺得要珍惜
我由小朋友K 3後就自己湊,-家人感情好好

男爵府

moma1023 發表於 23-10-24 10:03
我以前係一個在職女士,為份工可以好搏命。但喺BB半歲嘅時候轉為ftm,後期因為屋企有姐姐在家而我又實在太 ...

好同意

男爵府

GreenMaDad 發表於 23-10-24 16:27
我做左ftm10年,起碼有兩次吾同人同我講:‘’小朋友有媽咪陪住真係吾同D,着數D“

學業上,初小有跟既, ...

係呀,可能無好多金錢比仔囡瘋狂補習,課外活動,但我全心全力陪伴,我feel到佢係開心既。。。學業唔一定最好,但品德情緒一定自己先教得好

伯爵府

我自己2樣都做過
而我細嗰係阿媽湊大
仔女關係close唔close係在乎你花幾多心血時間去仔女到
唔好過份美化Ftm
我覺得有質素陪伴同愛先係一段關係最重要

男爵府

頤和園 發表於 23-10-24 09:04
岩岩辭左職轉做Ftm 幾個月, 但係我不停question 自己,係唔係我懶唔想返工?係咪應該揾多個錢俾小朋友讀私 ...

我係阿仔4歲才做ftm(佢太細個陪唔陪佢都唔知啦),初初諗住陪到他小學適應了我就返工,但幾年無做嘢就dump懶了,覺得好難揾番工做。陪阿仔完成小學又諗住幫阿仔揾埋中學,他中學適應了我就返工啦。到了中三又要揀科,諗住幫他埋揀科就返工啦。點知又要面對DSE了,好啦,幫埋佢應付埋DSE先啦……

(待續)

男爵府

頤和園 發表於 23-10-24 09:04
岩岩辭左職轉做Ftm 幾個月, 但係我不停question 自己,係唔係我懶唔想返工?係咪應該揾多個錢俾小朋友讀私 ...

(續)

就這樣,轉眼間阿仔已18歲,他不想我再理他,我當時若有所失,才的起心肝再出來工作,不知不覺又做了3年嘢了

你話做全職媽孩子成績是否一定好些,我覺得不一定,我仔成績只是中規中矩,他有些同學的媽咪一直返工,但他們成績更卓越,狀元也有2個

關係就幾close嘅,阿仔乜都會同我講下,問我嘅意見咁咯

子爵府

Herobear 發表於 23-10-24 17:17
我自己2樣都做過
而我細嗰係阿媽湊大
仔女關係close唔close係在乎你花幾多心血時間去仔女到

Ftm 如果無姐姐,做家務都已經用左好多時間。
Wm 如果份工有wfh, 又有姐姐,又多假(一年30日),其實陪伴既時候仲有質量。

我呢幾年wm…每日同小朋友玩3-4個鐘,全程陪住。每個月請3-4日半晝,同佢去迪士尼,去玩。小朋友唔舒服隨時拎假照顧佢。小朋友都好痴我既。 只係我覺得考小想多點時間準備(自己顧學術先做ftm一兩年)….唔會做太耐,因為我深知如果而家搵十萬,空白期2年好難再搵返十萬。而且去到小一佢未必再需要我咁多時間伴佢,可能去返而家咁,每晚伴陪每月請3-4日假去玩就夠。

子爵府

回覆樓主:

我諗樓主轉做ftm都唔好比太大壓力自己先,無人話做ftm都要做一百分媽媽,好多時d人會太多幻想:做ftm比晒時間去湊小朋友去邊度玩、成績要進步幾多、要自己內補小朋友教學之類,好似唔用盡ftm精力就覺得無左既人工唔抵咁。唔好比自己無形壓力,好好珍惜同小朋友相處就可以了,祝順心。

珍珠宮

回覆樓主:

從來唔覺得ftm會係舒服,唔駛做!
但作為wm,我覺得自己真係好唔容易,我係除左返工,其餘時間用到盡嘅人,小朋友嘅野我一向親力親為,仲要自我管理,所以我係有請工人做家務,如果唔係真係搞唔掂~
不過我試過放左幾個月長假,當時無工人,真係同ftm無分別,老實講,我覺得真係輕鬆過做wm,不過就好驚自己脫節,同埋好易同老公出現誤會,因為無左收入,其實老公有時一D無心說話,我會覺得好似係有骨咁,所以講到尾,可能係自己心虛,或者係無錢就無底氣lo~
做得ftm...真係要內心比較強大~

男爵府

我份工working hours 短(四五點放工),多假,而我老公份工可以WFH,隨時行開行埋都ok,所以冇需要ftm。小朋友係newborn時好想自己湊,但大大下(一歲後)我覺得佢需要有個social circle多過需要我,所以我都係冇辭工。其實小朋友上到幼稚園,日頭都唔會需要我。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

如果冇經濟壓力,做FTM可以陪伴成長是很珍貴的,不是金錢可以衡量。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

事實好多女人以為嫁咗就唔駛做,或者唔願返工,用要湊子女嚟包裝,老公就捱到五勞七傷,跟住攞綜援,亦有啲女人想同子女有相處日子所以唔返工,咩都好,另一半ok就得

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

各人選擇唔一樣,冇話全職主婦或全職工作邊樣好d, 睇你自己性格同仔女需求。我仔女仲係bb時,我好想做辭工湊大佢地,兩次都同老公吵大鑊,佢話唔好為仔女做咁大犧牲,職場最現實,之後幾年未必揾到好嘅(當時份工彈性大,時間ok), 我有媽媽幫手睇住仔女,於是就繼續做全職工作,每個月請假去學校做義工,每晚有時間pillow talk, 如是者,仔女已經就快上大學,我同佢地感情好好,雖然兩個都到咗反叛年齡,我地一家冇雞飛狗跳,相處好融洽。不過我地冇點去旅行,冇去過主題公園,一來仔女唔太有興趣,二來d錢儲俾佢地上大學。

我想話唔一定全職主婦就會母慈子孝,全職工作一樣可以。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊