自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大家對鼓勵生育沒有異議,但不應該全部向公屋戶傾斜!
其實簡易公屋建在豪宅地段,部份更有無敵海景,甚至有更佳交通配套,完全資源錯配,海景貴重地皮唔係應該留返黎賣地,增加庫房收入?
公屋政策係俾人有安全網,有個安身立命之所,唔係要豪宅,好難怪中產忿忿不平!我俾稅都唔開心

子爵府

ASJ2008 發表於 23-10-25 18:12
其實簡易公屋建在豪宅地段,部份更有無敵海景,甚至 ...

其實我由細到大個concept係,要住資助房屋就應該做開荒牛,可能我細個嘅處境係「衛星城市」沙田、「新市鎮」天水圍~

我唔知幾時開始啲資助房屋係起係超貴嘅地段,星河明居對面,沙中線轉車站的鑽石山,10萬個唔明,點解唔係賣地增加庫房收入,咁就可以再起多啲資助房屋,幫多啲人~

哈哈哈!我自問買唔起星河明居囉~

kwhkwh    發表於 23-10-25 20:00

子爵府

金黑街矇 發表於 23-10-25 18:59
其實我由細到大個concept係,要住資助房屋就應該做開荒牛,可能我細個嘅處境係「衛星城市」沙田、「新市鎮 ...

Exactly 應該係咁!以前公屋都係喺新市鎮!
我覺得呢個先係增加階層矛盾,都減少左公屋戶向上流動嘅動力!

珍珠宮

其實我由細到大個concept係,要住資助房屋就應該做開荒牛,可能我細個嘅處境係「衛星城市」沙田、「新市鎮 ...

係啊,有jm話外地稅率仲勁
但人地拎牛奶金、福利網窮人係住郊區
唔係住市中心靚地段、名校區
咁樣交重稅都順氣啲
大家意會下,唔講太白
免得被講太刻薄

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

同意, 仲話會考慮有生育家庭提升輪侯優先次序, 真係離譜得好緊要, 咁樣只會鼓勵新移民生多D拎福利

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

opclk99 發表於 23-10-25 19:29
制造分化,
另一个方向睇,
不生育已经令社会未来有巨大影响。

我地呢一代有mpf , 未必再好似以前咁,只要政府醫療開支做好,可能未必只靠新一代!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

咁係鼓勵排緊或將要排公屋既人生育囉

侯爵府

2024年龍年勳章

制造分化,
另一个方向睇,

agree

opclk99    發表於 23-10-25 21:16

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔該將啲公屋起埋一堆啦,人哋努力搵錢住私樓就二萬幾三萬蚊一尺,但係隔離又無啦啦起棟 cheap cheap 公屋,要地點方便、要靚景,唔該靠自己努力
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章

ASJ2008 發表於 23-10-25 18:12
其實簡易公屋建在豪宅地段,部份更有無敵海景,甚至 ...
真係唔明白,而且拆舊公屋,已經享受了多年福利,還要求原區安置

kwhkwh    發表於 23-10-25 20:01

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

oasis18 發表於 23-10-25 19:56
真係唔明白,而且拆舊公屋,已經享受了多年福利,還要求原區安置
牛頭角上下村米係囉

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

好媽媽勳章

不患貧而患不均,冇腦的歷屆和本屆凸手吾會明白!社會矛盾由此起!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

制造分化,
另一个方向睇,
5好講到新一代責任好重大!
你而家有份交稅, 我亦有份納稅
將來新一代返工有糧出架, 都要俾稅.
同你我冇分別!

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

回覆樓主:

我覺得要聯通國內是否有房產才可申請公屋,我認識既劏房戶要選擇好校網,又要交通方便,放假必帶小朋友返大陸豪宅嘆世界。。有機可憐。。。
又有公屋新移民朋友國內有大屋比比皆是。。

子爵府

tutik 發表於 23-10-25 20:07
我覺得要聯通國內是否有房產才可申請公屋,我認識既劏房戶要選擇好校網,又要交通方便,放假必帶小朋友返大 ...

海外有物業都應該一次過查清,乜英國樓、泰國樓,也應該out la ! 公屋戶上完樓就神仙,房屋局乜嘢都唔查

大宅

ASJ2008 發表於 23-10-25 20:22
海外有物業都應該一次過查清,乜英國樓、泰國樓,也應該out la ! 公屋戶上完樓就神仙,房屋局乜嘢都唔查
...

係,大把公屋户喺內地有樓,點解咁都唔理,如果真係做嘢,輪候公屋條隊會快好多,而家啲人出貓都唔理。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

有靚景交通商品設施一應俱全,完全將當初公屋存在既定義扭曲晒,唔怪得有班人話得公屋得天下,政府變相叫人唔駛勤力繼續向下流咪得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 23-10-25 19:51
唔該將啲公屋起埋一堆啦,人哋努力搵錢住私樓就二萬幾三萬蚊一尺,但係隔離又無啦啦起棟 cheap cheap 公屋 ...

每次揸車經過去九龍城望到嗰邊起緊既真係

男爵府

2023年兔年勳章

yurijm 發表於 23-10-25 19:05
係啊,有jm話外地稅率仲勁
但人地拎牛奶金、福利網窮人係住郊區
唔係住市中心靚地段、名校區

公屋係港英時期已開始有,遍佈全港九新界,開左個頭好難再分公屋地豪宅地

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊