自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

應該唔係初犯嘞

琥珀宮

回覆樓主:

睇判詞與案件經過,今趟同意蘇官判決,因為係被告人主動向關員申報攜槍,但冇子彈。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢住一晚酒店都唔止二千蚊啦

大宅

july4 發表於 23-10-30 20:32
香港法律已經話俾所有人聽,只要你有身份,就乜事都冇,有錢人好似個個乜乜法官姪女打人又冇事,掉野落街又 ...

今次大家要搞清楚,唔係關法官事,因為係控方,即係律政司高級檢控官代表律政司司長,要求法庭批准被告守行為並不作出檢控。當控方申請被告守行為,其實法官幾乎唔可以拒絕控方嘅申請。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

黃屍判刑、便知道香港法律已死~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

露比EE 發表於 23-10-30 20:26
https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20231030/s00001/1698638130306/%E7%BE%8E%E5%9 ...

因為佢係美國參議員囉

伯爵府

mandy952 發表於 23-10-30 22:44
因為佢係美國參議員囉

判佢坐三年,充公槍械,並即時驅逐出境,列入黑名單,都算合理。而家咁樣判,等於將港人身份壓低過白人。驚畀美國制裁就唔好做法官。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

男爵府

july4 發表於 23-10-30 20:32
香港法律已經話俾所有人聽,只要你有身份,就乜事都冇,有錢人好似個個乜乜法官姪女打人又冇事,掉野落街又 ...
係,今日都唔清楚既人,唔係打手就0智慧

大宅

kl1 發表於 23-10-30 22:53
判佢坐三年,充公槍械,並即時驅逐出境,列入黑名單,都算合理。而家咁樣判,等於將港人身份壓低過白人。 ...

今次大家要搞清楚,唔係關法官事,因為係控方,即係律政司代表律政司司長,要求守行為並不作出檢控。當控方申請被告守行為,其實法官幾乎唔可以拒絕控方嘅申請。

今次係律政司司長嘅問題

大宅

貓咪達人 發表於 23-10-30 20:53
香港啲官得啖笑,法律係俾普通市民守架咋,有錢有權力既人犯左事,經啲官把口潤色過就冇事架啦 ...

https://news.tvb.com/tc/local/653f3858c5a93fa0ebd04dfa/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%B7%9E%E5%8F%83%E8%AD%B0%E5%93%A1%E6%94%9C%E6%A7%8D%E5%85%A5%E5%A2%83%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%8D%B2%E5%87%86%E4%BB%A5%E4%BA%8C%E5%8D%83%E5%85%83%E7%B0%BD%E4%BF%9D%E5%AE%88%E8%A1%8C%E7%82%BA%E5%85%A9%E5%B9%B4-%E9%87%8D%E7%94%B3%E7%84%A1%E6%84%8F%E5%B8%B6%E6%A7%8D%E6%97%85%E9%81%8A

控方在庭上指,同意被告毋須答辯,並提出以簽保守行為方式處理。

其實係控方即係政府放生佢,唔關個官事
個官都有質疑的

大宅

大力大力 發表於 23-10-30 22:39
黃屍判刑、便知道香港法律已死~

今次係律政司司長嘅問題,係佢主動要求守行為,唔係法官主動提出

伯爵府

huicy 發表於 23-10-30 23:04
今次大家要搞清楚,唔係關法官事,因為係控方,即係律政司代表律政司司長,要求守行為並不作出檢控。當控 ...

唔通單單case都要律政司司長親自批審?實情係分開唔同部門處理唔同類型案件,如果件件事都要最高級嗰個處理,咁就唔使有下屬啦,一係個個都係律政司司長啦。

男爵府

其實法官又好律政司又好,小市民睇到標題就覺得有問題,呢到一班人走出黎又話唔關邊個問題,問題係點解會帶槍入香港可以冇事,唔該所謂識法律個啲人唔洗答咀

子爵府

stopmebye666 發表於 23-10-30 21:58
睇下咩人帶大麻啦?普通人就一定水洗都唔甩。

居於青衣已婚警員宿舍的少女,被指去年底收取一個內藏市值200萬港元K仔的毒品郵包,因而被控販毒罪。控方早前申請撤控,裁判官要求律政司派代表到庭解釋理據,案件今天(27日)在沙田法院再訊。律政司認為現有證供沒有合理定罪機會,所以申請撤控,但裁判官鄧少雄認為,若陪審團獲正確引導,將很大機會將被告定罪,直言不同意律政司決定,但因律政司的檢控決定不應被干擾,只好批准控方申請。消息指,被告的父親為一名警長。

原文網址:警長女兒涉收毒郵包獲撤控 裁判官雖不認同但批准 | on.cc東網 | 港澳

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200527/mobile/bkn-20200527165950005-0527_00822_001.html

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

真係任啲法官噏
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

新聞話被告從美抵港時,在機場主動向海關人員申報。

一落機就主動投案,睇嚟真係未必有心。

翡翠宮

回覆樓主:

咁㸃先算有意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

露比EE 發表於 23-10-30 20:26
https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20231030/s00001/1698638130306/%E7%BE%8E%E5%9 ...

手槍沒有彈,因為自首前已掉咗,減低刑責

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊