自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

candice47 發表於 23-11-4 08:06
我仔同學就有一個咁嘅情況。平時好好強,但低年班時好似多數考級二,聽我仔講佢check 過係資優,上堂會去 ...

你仔好聰明,亦好有愛心。父母教得好

水晶宮

lukelukeu 發表於 23-11-4 07:40
你哋點睇,考級一學生,每日返到學校比老師鬧。另外,會夾埋幾個同學仔,對另一個同學講,呢個係我哋玩先嘅 ...

成績級一不一定操行級一。現今社會,品學兼優少。二者分開較多。

珍珠宮

我仔同學就有一個咁嘅情況。平時好好強,但低年班時好似多數考級二,聽我仔講佢check 過係資優,上堂會去 ...

但如果你個仔一直係比佢欺凌,你又會唔會睇很咁輕鬆?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

日日畀老師鬧
即係操行冇A啦

除非佢有直升中學
如果唔係
操行冇A
都唔會「考」到好學校

派位另計

男爵府

考級一沒有特權,老師同學一視同仁

珍珠宮

想升好學校,操行分都要好,如果成日唔交功課,或者响學校犯事,俾人記缺點,大過,小過,應該比較難啲升到好中學,操行分絕對有影響

琥珀宮

你哋點睇,考級一學生,每日返到學校比老師鬧。另外,會夾埋幾個同學仔,對另一個同學講,呢個係我哋玩先嘅 ...

唔用道德教化,將來係魔王,叻但會碰壁,反社會人格會漸成,再極端,就成破壞王。

子爵府

天貓 發表於 23-11-4 10:35
其實都唔關成績事,就算佢係全級第一,老師都已經日日都鬧,即係佢哋知,並唔係冇處理,如果遇到呢啲小朋友 ...

有這類學生學校都好難搞,依家講共融,無得叫佢哋退學,而有部份這類學生嘅家長吾覺得自己小朋友有問題,只係頑皮。

珍珠宮

princesssarah 發表於 23-11-4 13:51
有這類學生學校都好難搞,依家講共融,無得叫佢哋退學,而有部份這類學生嘅家長吾覺得自己小朋友有問題, ...

頑皮就係一個問題,你騷擾到人哋,唔守規矩嘅,俾人係咁投訴,操行分一定唔會好,好嘅學校唔會收….如果學校夾硬比好操行分,其實上到去,會影響之後收學弟學妹嘅學額,有機會收少啲…. 小學都會知道有呢啲事嘅

子爵府

如果佢唔係級一應該冇咁多人講。比老師鬧嘅人大把,霸道嘅人亦間中出現,同學自然遠離佢。只小二而已,大有時時間變好,相反亦然。我仔有同學小學時扮乖但上中學現形,欺騙到老師但騙唔到同學,個個十幾歲不是傻的。

珍珠宮

成績好,品行差,將來會成為霸凌嘅高材生,非社會之福!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lukelukeu 發表於 23-11-4 08:23
我係諗佢係咪有過度活躍之類嘅症,佢夾埋另外同學呢件事,其實每日學校都在發生,不過我覺得如果家中有小朋 ...

你隔空幾手資料都可以落到呢啲咁嘅結論
總有離別的時候

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

理得佢考第幾、錯就要教

珍珠宮

你上網講,不如打返學校講吓俾班主任聽有呢啲情形,有啲同學會霸住啲嘢玩,連同其他同學仔講啲咁嘅說話,等老師知道情況,同佢哋上返德育課都好

成績好唔等於可以有咁嘅霸權,趁佢哋仲細,教返佢哋重好

大宅

cara.mak 發表於 23-11-4 13:04
但如果你個仔一直係比佢欺凌,你又會唔會睇很咁輕鬆?

其實我仔讀n班時,因為佢表達唔夠好,比較乖,隔離坐個自閉症小朋友,會控制唔到自己而打人,我本想換個位,老師話K 1時會換位,但等到K 1時又係同個小朋友坐,我仔瞓覺半夜都哭出聲。我去觀課,1個鐘未到見佢被打,同老師反應後都處理唔好。我就直接轉校,所以到小一時,遇到呢個小朋友,上課等事會故意打擾佢,我會經常問我仔每日有咩特別事分享?有時我會同佢分析呢個小朋友背後的動機與諗法,而小學都會經常調位,有問題都會讓我仔同老師傾。因為無論去邊度,都會遇到這樣的小朋友,只可以教識自己仔點樣去處理。我會話比我仔聽,有D小朋友係自己控制唔到自己行為

大宅

foggyao 發表於 23-11-4 12:52
你仔好聰明,亦好有愛心。父母教得好

多謝你的讚揚

珍珠宮

candice47 發表於 23-11-4 16:32
其實我仔讀n班時,因為佢表達唔夠好,比較乖,隔離坐個自閉症小朋友,會控制唔到自己而打人,我本想換個位 ...

咁男仔係曳啲啫,未必心地黑.

唔似女仔天生攻心計、天生黑心!

女仔可以兩三歲已睇到個底係咪天生就黑心兼妒忌心重!

大宅

cara.mak 發表於 23-11-4 16:45
咁男仔係曳啲啫,未必心地黑.

唔似女仔天生攻心計、天生黑心!

呢種真係要遠離!因為我仔個同學,我睇得出佢可能好驚人地學習上或者其他被超越,而做出一的行為,我都聽有個家長講,老師打電話俾小朋友的家長,家長唔覺得有問題,可能家長覺得自己仔讀書好叻。但到五六年級,本來成績好,操行好可以當風記或風記隊長,佢就冇份。且以前佢可能都保持級三之內,但高年班之後就有同學間中超越左佢,我覺得佢因為咁,反而變乖左,所以操行冇話好但唔會太差,最尾自行都去左幾好的中學。

水晶宮

BK Milk勳章

大家都需要時間長大

仔仔好叻喎
識得點幫助同學

大宅

bongbongpatty 發表於 23-11-4 17:26
大家都需要時間長大

仔仔好叻喎

謝謝!係呀,大家都需要時間成長,小朋友一年級,始終都太細!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊