少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

charlotte2008 發表於 23-11-29 23:45
阿女由小四開始就爆情绪,用暴力打我,用拖鞋大力拍落我大脾......今年十五歲了,青春期大哂,叫佢停玩手机 ...

大宅

mimi005 發表於 23-11-12 22:45
我個女直情想我死,由 12 歲開始,依家20 都係咁,食痾瞓,唔返學唔返工,我要睇佢面色,痴線,全家比佢迫 ...

8年咁耐都未過

水晶宮

今日仲迫我比$佢去日本旅行,痴線,我自己搵$一個養3⃣️個,當我提款機,呢啲真正衰女,冇人性,枉為人類,點解個天要咁對我,真心唔明

洋房

今日同佢嘈完之後,仲話我會有報應,真係已經喊唔出。

別墅

我女初中,由小學全級第一跌倒現在中學全級包尾。日日只睇手機上網,打機,功課唔做,測驗唔溫,考試唔理。
99%時間係房,唔同家人講嘢,時時刻刻都手機,日日口黑面黑,發脾氣。
我好心痛,日日眼淚洗面已達兩三年多了。
我可以點做?她就這樣過一生?我覺得自己就快因情緒生 cancer
再揀過,我一定必定唔生

有無人可教下我點做?極度無助

大宅

回覆 日本妹妹 的帖子

佢仲肯返學?仲升到班?冇周圍識壞人?
如果以上皆是,嘗試諗下佢正面嘅嘢。
想像佢係一列火車,曾經(小學時)高速行駛,早幾年停駛了,宜家只要行返,那怕係懦動慢駛。只要佢有郁並且冇太偏離軌道,我哋做父母嘅只能在旁等待和支持。

別墅

開始唔肯返學,每個月都有四五次因鬧情緒唔返學。
升班 ..... 唉!今年非常唔樂觀,因最近 test 3科,全部只有10分內/100,她今年100%投入打機和上網,今年應九成要留班。
暫時應未識壞人,但遲啲真係唔敢講。

伯爵府

BK Milk勳章

日本妹妹 發表於 23-12-5 08:44
我女初中,由小學全級第一跌倒現在中學全級包尾。日日只睇手機上網,打機,功課唔做,測驗唔溫,考試唔理。 ...

你先照顧好自己的情緒先,平靜下來,個女依然在家,我絕望的時候總是想余德淳的一句話,只要一日有返屋企,就有希望。我自己是網上聽各種EQ,心理學,如果同青春期孩子溝通等等,我都平復不到自己的心情,要聽像余德淳那樣,宗教信仰+心理學EQ知識才好小小。

不知道你同小朋友關係如何,如果我小朋友同我親密無間,好孝順,如果她成績最尾我都會好開心。可惜我都不是那樣

別墅

同路人,一言難盡大家加油啦。

別墅

lu2forever 發表於 23-11-4 09:12
心好攰,冇人可以幫到我!
阿仔,你想點?

Same same

洋房

回覆 mimi005 的帖子

我大女14歲我先生個妹, 佢一D都唔興奮, 仲唔會同個妹玩, 講兩句就黑面, 有次係街我嬲到自己走返屋企, 好似我欠L左佢咁, 我又要返工, 又要湊B, 又要受佢氣, 真係好想喊, 佢一D都唔體諒下我

洋房

mimi005 發表於 23-12-2 19:26
今日仲迫我比$佢去日本旅行,痴線,我自己搵$一個養3⃣️個,當我提款機,呢啲真正衰女,冇人性,枉為人類 ...
只可以話有D係來還責, 有D係來攞責, 可能真係欠L左佢,可以點? 同佢傾都冇用, 我個女一出聲,第二句知你想講道理就閘住我, 根本唔會比機會你同佢傾

洋房

回覆 日本妹妹 的帖子

你有冇試過同佢班主任講下? 如果佢同學校老師關係好既, 可以叫老師同佢傾下, 再唔係叫老師搵佢D FD 問下, 你而家講一句佢都嫌你煩, 你最好搵同佢傾得埋既人慢慢了解多D, 你都放鬆D, 學業都其次, 最怕佢行差踏錯姐, 出街可以知佢去邊, 同邊個一齊, 唔好做錯事最緊要

大宅

我女初中,由小學全級第一跌倒現在中學全級包尾。日日只睇手機上網,打機,功課唔做,測驗唔溫,考試唔理。 ...

佢係咪唔識唔明,跟唔上? 有冇補習?

男爵府

好d嗎?睇到你都心痛、真係捱要捱,我捱左幾年叫好d,老實說底線一路一路調、加油等雨過天晴

別墅

回覆 lam0903 的帖子

No, 只有越來越差....

別墅

回覆 cheesepancake 的帖子

上堂唔聽書,唔做功課,一定唔會識。最慘係唔肯補習,好似放棄讀書,乜都唔理

男爵府

日本妹妹 發表於 23-12-25 17:42
回覆 cheesepancake 的帖子

上堂唔聽書,唔做功課,一定唔會識。最慘係唔肯補習,好似放棄讀書,乜都唔理 ...

我估佢可能突然好抗拒讀書學習呢樣野,問佢中四轉學職業個類學習睇下有冇轉機

別墅

1月考試,她講明唔會溫,書和練習都唔溫唔做。我真係就快爆血管

別墅

溝通真係難...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊