0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

想幫呀b介人奶,一餵奶粉果餐,佢飲兩三啖就即刻檸哂面同用條脷頂個樽咁

複式洋房

係咪隻味同人奶好多分別呀?BB試奶粉開頭最好揀D同人奶差唔多既奶粉比佢,重味同淡味D都可能唔鐘意咖,我自己餵開Enfinitas,呢隻個味似人奶D,你個B應該會容易接受

複式洋房

BB係咁咀尖咖喇,我之前咪又係咁,試過三四款奶粉,佢款款都係咁,有時都覺得幾浪費...

洋房

轉奶粉唔急得咖,要慢慢黎比少少時間佢適應,每日一兩餐開始,如果佢唔肯飲,可以試下遲少少餵,遲10-20分鐘,刺激下BB食慾

洋房

謝謝提議...我今日試試啦,請問除左呢招仲有無其他方法可以分享下

洋房

你拎多幾隻sample俾BB試啦,俾BB試之前你又自己試試先,去育嬰院健康院有時會免費有得攞,上面有位媽媽講嘅Enfinitas我之前都有俾BB飲,不過周圍都搵唔到free sample,最尾原來入佢個會登記少少資料就有,仲俾左好多禮券我

大宅

平時你係埋身餵定係樽餵架?

子爵府

味道唔同左阿B會唔肯食,我仔由人奶轉飲皇家美素,呢隻最淡口最似人奶陣味,成份都好接近人奶,完全冇唔肯食腸胃又適應到,未試過頂樽

大宅

回覆 TingSofia 的帖子

BB習慣咗人奶一時未適應到,你可以慢慢来試多幾餐,又或者揀隻味道淡似人奶嘅奶粉俾佢容易接受,我都係咁半人奶半奶粉,飲皇家美素,佢又好鐘意飲喎

別墅

我同樓上兩位一樣,兩胎都飲呢隻,都好順利呀!

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

BB可能未習慣新既味道,要d 時間適應,你試下每餐比正常時間遲半小時先餵,到時BB肚餓就咩都願意試。

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

可能係隻奶粉味唔適合BB, BB 飲開人奶,最好選隻似人奶d淡口d, 我BB 之前試過d奶粉亦會用條俐撞個奶嘴出嚟

大宅

人奶有冇試過用樽?如果都係埋身,可能係唔中意果奶嘴頭,或者真係唔中意隻奶粉味,可以試吓換隻接近人奶頭嘅奶嘴頭先。如果唔得,咁就可以試吓接近人奶配方奶粉,容易適應D。

複式洋房

201703 發表於 23-11-7 08:07

BB習慣咗人奶一時未適應到,你可以慢慢来試多幾餐,又或者揀隻味道淡似人奶嘅奶粉俾 ...

我地都有補呢隻, 一樣肯飲肯訓, 有時有幾日休息得夠,又夠奶可以唔駛補
,但黎緊返工,之前試過比婆婆湊,試過一星期內都飲奶粉,佢又接受了

複式洋房

回覆樓主:

因為我頭幾個月全埋身,之後俾佢用樽佢點都唔肯,初時以為佢唔鍾意個奶嘴。但佢大啲用得飲管杯,用飲管都係唔肯。
宜家試左皇家美素,佢又肯飲

複式洋房

回覆樓主:

我地飲緊,佢地話皇家條line 係有牛油同忌廉,像人奶,其他milk多數係植物脂肪

複式洋房

回覆樓主:

直接餵美素皇家
見佢唔甜又無蔗糖都幾好
試左一星期後就可以使佢全奶粉

大宅

虎到金來勳章

我就人奶唔夠要補奶粉,揀左好耐最後都係揀左皇家美素,鍾意佢冇蔗糖,夠啖口,比較接近母乳,同bb都好夾,我bb飲到肥肥白白

複式洋房

同我仔一樣都係揀擇bb, 餵左2隻都係飲幾啖就頂返個樽出黎, 好彩之後媽媽會朋友教我自己試味先, 試左幾隻, 覺得心美力最淡口, 終於可以乖乖地飲晒一餐, 又肯飲返人奶

複式洋房

味道好重要!我補奶粉個陣表姐講左好多次,一定唔可以甜!
我試左味之後揀左最淡味嘅雅培, 阿B都好合作有飲晒,轉返人奶之後又肯飲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊