自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

Pulmma 發表於 23-11-8 20:56
個次急輸血時已經講要戴,但因為入院時仲大量流緊,所以醫生唔戴住,叫我調三個月賀爾蒙藥先。

問題係 :p ...

你食邊一隻荷爾蒙藥?

我係腺肌瘤,我會用一張41液體疊上去安睡褲番工,我估你都大概想像到。我嗰時唔識,後尾先去睇醫生,醫生話我貧血,我仲話「我點會貧血呀,我日日返工」。醫生開左Visanne俾我,都食左四年,完全停M,半年一照,內膜情況良好,與一眾瘤瘤共存,最好彩係我個肝頂得住。

你試吓問吓醫生呢一隻藥啱唔啱你,係貴少少嘅,我都係要食到停經,我就來49。初初醫生都話切係一勞永逸嘅方案,但係佢想我試吓食藥得唔得先,嗰時已經45歲,佢話捱呢一刀唔抵。點知我係出奇地好彩同呢隻藥非常之夾。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Pulmma 發表於 23-11-8 20:36
我上次輸血時5.x, 平時keep 住8
x

平時有8,係因為持續血崩情況,所以跌到5?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

MM2H 發表於 23-11-8 21:23
平時有8,係因為持續血崩情況,所以跌到5?

係兩日間,因為我自己做地方有得驗血。

公爵府

Pulmma 發表於 23-11-8 19:12
有冇JM做過? 做完對生活有冇影響? 快唔快覆完?

唔到最後我唔想做㗎 一直控制得好好,呢 ...

我朋友做左,因後生要食 hormones 藥 ,唔覺佢有咩唔妥。

男爵府

Pulmma 發表於 23-11-8 19:48
我都有食停期藥都停唔到 今日計,係non stop 來咗1個月7日啦

嚟咁長時間好傷身啊!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

MM2H 發表於 23-11-8 20:14
想問下你貧血情況係去到幾多?我血色素徘徊7.2 - 7.6,但除此冇大礙,醫生都係監察住,等更年期
...

我而家已經唔記得咗血色素係點,只係記得去到急症室,啲姑娘check我血含氧量,已經響晒機,之後好緊張即刻入去見醫生, 5分鐘已經送上病房,即刻輸血之後再輸鐵!當時我心跳係長期過百㗎,醫生話長此落去會心臟衰竭㗎,我好鬼驚所以決定做手術,而家心跳已經變返正常,每分鐘六十幾。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

如果近5張,我會割左佢。我49果年就係冇割,因為血色素還可以,徘徊9至10左右,諗住捱到收經。依家過左幾年,等極仲未收經,但次次M黎開水喉咁,要痴住個廁所,出街都要急急返屋企怕漏,忍尿能力差左因為個瘤又大左壓住膀肛,如果49割左,依幾年生活質素都好D,身體都好D。你情況嚴重過我,認真諗下,咁流法真係唔得,好傷身。

男爵府

Pulmma 發表於 23-11-8 19:55
保卵巢,子宮頸。未知 過多幾日,第二個cycle 嘅賀爾蒙藥再開始食至決定點做。

好憂心
可做微創復完快

男爵府

過左50就切埋卵巢也不需吃葯

大宅

回覆樓主:

我前年政府做左,我個子宮肌瘤有13cm要開大刀,連入院計住左四日,復原都算快,到而家都唔覺身體機能退化,面色紅潤左,仲肥左。做完手術無特別食保品

大宅

Pulmma 發表於 23-11-8 21:30
係 係兩日間,因為我自己做地方有得驗血。

你咁嘅情況同玩命冇分別,早做早享受,今年個friend做完都抖咗半個月就行得走得,做完真係冇再面青青,身體反而好好多。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

KOKOMAN 發表於 23-11-8 21:52
可做微創復完快

我係用微創做,我妹遲我三個月做,因為佢個肌瘤太大所以開大刀,我康復進度好過佢,始終傷口細好多。

大宅

金黑街矇 發表於 23-11-8 21:19
你食邊一隻荷爾蒙藥?

我係腺肌瘤,我會用一張41液體疊上去安睡褲番工,我估你都大概想像到。我嗰時唔識 ...

可否pm你醫生?我有子宮肌瘤8cm, M多,幾個醫生都叫切子宮,我想等更年期

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

madampang 發表於 23-11-8 21:54
我前年政府做左,我個子宮肌瘤有13cm要開大刀,連入院計住左四日,復原都算快,到而家都唔覺身體機能退化, ...

想問d私密野,夫婦生活都無影響嗎?

大宅

Pulmma 發表於 23-11-8 22:01
想問d私密野,夫婦生活都無影響嗎?

反而感覺好左,因為以前有舊野,大家感覺會無咁好

珍珠宮

你的case,中醫學來講,比例上很多都是係虛寒下陷,你揾到好中醫的話,最快24小時內可以止血,唔需要切除子宮。

外國有cases係西醫話嚴重到24小時無法止血就要病人切除子宮,患者揾到有料中醫幫佢地醫,24小時內止血。

你可以揾擅長運用經方醫病的醫師,係膠艾湯基礎上依據患者情況做加減,阿膠要用優質的,否則會影響功效。

不過香港好少醫師精於經方,而又有能力醫治有一定難度的case。

如果你有需要,我可以介紹廣州三甲公立醫院,比較熟悉運用經方醫病的中醫給你。

公爵府

我朋友都係做微創好快康復

子爵府

madampang 發表於 23-11-8 21:54
我前年政府做左,我個子宮肌瘤有13cm要開大刀,連入院計住左四日,復原都算快,到而家都唔覺身體機能退化, ...

原來開大刀4日就可以出院,咁都算復原得快喎,想問下傷口有幾cm 呀?
正義或會遲來但不會缺席

大宅

bebepopo 發表於 23-11-8 22:41
原來開大刀4日就可以出院,咁都算復原得快喎,想問下傷口有幾cm 呀?

傷口有7-8吋長
入院第一日準備
第二日下午推入去做手術
第三日醫生檢查傷口,之後護士拆豆豆,”忟“尿袋,同埋做完手術又吊鹽水又吊媽啡針加上瞓左成日,再响病房落地行下。
第四日所有野順利出院

子爵府

madampang 發表於 23-11-8 22:54
傷口有7-8吋長
入院第一日準備
第二日下午推入去做手術

7-8吋長,第二日就可以落床行,jm 你好掂喎(emoji)(emoji)
正義或會遲來但不會缺席

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊