自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

每次見到街上的導盲犬就會覺得好心痛,人類點解要迫狗去照顧失明人士,我明白失明係慘,但點解要隻狗去奉獻自己,沒有快樂,沒有情緒,不能玩去照顧失明人士,失明人士有事可以講到野表達,但隻狗有事隻狗唔識講,失明人士,睇唔到,亦幫唔到隻狗,真心希望從此再無導盲犬

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

BEAUTYYENYEN 發表於 23-11-14 12:30
每次見到街上的導盲犬就會覺得好心痛,人類點解要迫狗去照顧失明人士,我明白失明係慘,但點解要隻狗去奉獻 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

naicha 發表於 23-11-14 09:47
摔死係指被掉落地死亡, 應該係想話猝死?
好多貓狗(甚至人)都有隱疾, 心臟病爆血管突然死亡, 坊間都唔罕見的 ...

我都俾樓主個標題嚇一嚇,明明睇報導隻導盲犬係突然暈倒猝死的
仲有嗰啲愛狗人士,又話動物權益又乜又乜,想話唔好以為自己養隻貓狗響屋企,得閒攬吓錫吓抱吓就叫做愛動物,換個角度嚟睇,都係剝削緊動物嘅自由去減低自身嘅孤獨感、愛心施捨!
佢哋自己都係用竉物去令自己開心,咁點解盲人唔可以用導盲犬改善生活?
成日覺得冇人去養,就唔會有人去濫breeding,所有都係循環。

大宅

唔好當盲人唔識照顧狗先得架,佢地自己整野食都可以,
帶狗狗去便便就袋個袋係隻狗個身到,一樣都可以放狗去便便,
一樣有零食,有水係身會比狗仔
只不過係唔可以比隻狗亂咁跑者

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有D人對動物就愛護有加
但對人就自私冷漠

侯爵府

zstb 發表於 23-11-14 11:00
認同,我覺得幫到視障人士,仲係佢地既使命,有啲貓店長就真係慘。

好不人道。仲有商場養動物俾人餵賺錢

子爵府

Anpanmama 發表於 23-11-14 12:45
我都俾樓主個標題嚇一嚇,明明睇報導隻導盲犬係突然暈倒猝死的
仲有嗰啲愛狗人士,又話動物權益又乜 ...

真心想知動物嘅自由係點?

公爵府

2024年龍年勳章

cy101 發表於 23-11-14 09:44
今日睇新聞,F字胎嘅導盲犬,之前有一隻都過咗身,可能呢胎有隱病!

請問乜野係F字胎呢

公爵府

2024年龍年勳章

Png 發表於 23-11-14 13:02
有D人對動物就愛護有加
但對人就自私冷漠

一語中的

珍珠宮

回覆樓主:

好多人類都好慘。 日日返工為老闆工作。 人類應該過住自由自在的生活

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平無奇2 發表於 23-11-14 15:25
請問乜野係F字胎呢

呢一胎全部狗bb取英文名都係f字開首!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

yauchuchu 發表於 23-11-14 10:50
個標題可唔可以改咗個錯字
係猝死
唔係摔死

而家啲人啲中文真係笑死人,白字連篇,好多人連「小」「少」都未分得清

珍珠宮

saladhk 發表於 23-11-14 15:39
而家啲人啲中文真係笑死人,白字連篇,好多人連「小」「少」都未分得清
...

上得bk多睇慣咗好多人
小、少不分
券、卷不分
買、賣不分
讚、贊不分
戴、帶不分
仲有好多好多

珍珠宮

減齡達人勳章

whyyou 發表於 23-11-14 17:33
上得bk多睇慣咗好多人
小、少不分
券、卷不分

有d錯別字唔影響意思,有d錯字令意思完全不同, 好似今次樓主咁錯, 猝死、摔死, 完全不同! 如果獸醫寫錯死法, 摔死隻狗要報警告虐畜

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

每次遇到導盲犬,感覺上牠們悶悶不樂頭耷耷咁,仲要人多擠迫上交通工具,見到都心痛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

zstb 發表於 23-11-14 11:53
好多貓店長就真係工具貓,生活喺環境好惡劣嘅店舖,只有三餐溫飽而已。
...

大宅

回覆樓主:

其實導盲犬好慘,一日到黑都要服務個主人,主人對佢好都話,唔好個d真係陰公又唔識講野

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

rebecca0113 發表於 23-11-14 09:38
嗰啲睇唔到野既主人平時係點樣照顧隻狗?
佢哋睇唔到嘢,點照顧佢哋大小二便?就算餵佢哋食嘅飲水都應該有 ...

人都會突然之間死亡、狗狗亦一樣、應該不關狗主問題~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

希望呢個世界快啲發明AI機械人協助盲人,唔好再搞啲狗狗了!狗狗工作又冇人工又要聽教聽話又要俾人打又要俾黑心人歧視,最慘係拉布拉多性格冧善唔會點反抗,任人魚肉!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

da-rosette 發表於 23-11-14 18:38
希望呢個世界快啲發明AI機械人協助盲人,唔好再搞啲狗狗了!狗狗工作又冇人工又要聽教聽話又要俾人打又要俾 ...

同意。仲有警犬,講遠d仲有俾做殘酷實驗既實驗動物,唔止狗隻。

我明白人要有動物幫助至得,但希望儘量減少不必要殘害。

首頁

尾頁

跳至