自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

svpm 發表於 23-11-25 19:37
其實現時香港政府的牙醫位,大部份留俾公務員和佢地家屬,真係過份。
頭先節目阿伯講大家夜晚喺度排隊等真 ...

係留俾新荔枝角羈留所

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

而家香港啲牙醫真係好爆,我平日睇開嗰個,上個月想約洗牙,排到出年3月!我頂唔順,搵返以前細個睇嘅老牙醫,佢手震震又長氣,不過都冇法子,最後洗牙同有一隻牙崩咗補返,$1500。但去大陸整牙,我仍然有啲疑慮,洗牙都可以,但補牙杜牙根呢d入侵性治療,我都未接受到。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

牙醫可以用醫療券
問題係長者邊有咁強醫療券可以用

講真,無論長唔長者,我都一直覺得香港牙科服務真係超級不足(比較其他醫療保健水平)。我叫做有份正常工作,聽到牙痛兩個字都心慌,因為埋單可以好金

就算公司有醫保,牙科都只計入wellness部分,全年2000,咩洗牙脫牙自願性驗身夾胸配眼鏡都係落呢個pool

子爵府

香港以前係英國統治,佢地扶植班媒體緊係會唱衰大陸.
問下班深圳人睇完牙係未好大獲,未知係未真係咁恐佈
當然要睇就搵返開左多年嘅老字號比較有保障

大宅

2024年龍年勳章

我自己香港睇開嘅牙醫預約咗都要等超過一個鐘,等嘅時間都夠我去深圳啦,所以今年試咗上深圳洗牙,1/10嘅價錢服務又正正常常,我好收貨!

男爵府

rubycourt 發表於 23-11-26 03:01
我唔明政府點解唔買d好似公司保險比公務員去私家睇,咁可以有返多d位比我哋有需要又負擔唔到的市民排.
牙 ...

因為政府俾乜福利人公務員都係錯,公務員有福利係原罪

子爵府

rubycourt 發表於 23-11-26 03:01
我唔明政府點解唔買d好似公司保險比公務員去私家睇,咁可以有返多d位比我哋有需要又負擔唔到的市民排.
牙 ...
買保險未又係用市民錢.
嫌貴可以返深圳,我上次洗都係廿九蚊包拋光.大把香港人都返上去睇牙.

通關之前的確係比較麻煩,而家通左無障礙

大宅

mealie 發表於 23-11-25 20:29
香港私家行醫係一門暴利生意

西醫都係,好搵個牙醫,牙醫都要落手落腳做
普通西醫睇一個病人好快

男爵府

回覆樓主:

公務員㸃解有薪金?唔分哋薪金比市民?

子爵府

好媽媽勳章

麟媽媽 發表於 23-11-26 13:09
而家香港啲牙醫真係好爆,我平日睇開嗰個,上個月想約洗牙,排到出年3月!我頂唔順,搵返以前細個睇嘅老牙 ...

我都未接受到入侵性治療,香港做杜牙根,因為要返杜更加唔敢博深圳做,但牙套選深圳做,價錢平香港一半

男爵府

961123 發表於 23-11-25 19:43
香港睇牙醫真係貴到飛起

系呀我家人剝隻大牙費用要$2000,我冼牙$700
下次返大陸洗牙。香港睇牙真係好貴

子爵府

tszyan1001 發表於 23-11-25 20:40
可唔可以將公務員的額開比所有巿民?公務員褔利唔能減的嗎?

你知唔知公務員 e 家洗牙都要排3年! 朋友話已經自己比錢去私家洗!

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

侯爵府

sasa615 發表於 23-11-26 14:45
因為政府俾乜福利人公務員都係錯,公務員有福利係原罪

一見到呢議題,實有某啲人唔會放過,見位就攝乘機挑起人仇視政府人員。樓下講得啱,公務員係原罪,唔配享有任何福利,應該係義務工作者。
其實不如好似當兵咁,全港市民响某個年紀要入政府服役就啱

大宅

svpm 發表於 23-11-25 19:37
其實現時香港政府的牙醫位,大部份留俾公務員和佢地家屬,真係過份。
頭先節目阿伯講大家夜晚喺度排隊等真 ...

其實入職左最小2年都book唔到公務員牙科福利,新制新入職係無享受到呢樣野 要自己比錢出去睇牙醫 過份?

大宅

tszyan1001 發表於 23-11-25 20:40
可唔可以將公務員的額開比所有巿民?公務員褔利唔能減的嗎?

部分公務員想睇都睇唔到 仲減?

男爵府

bivian_bivian 發表於 23-11-26 15:56
我睇完個節目都想講粗口,政府都設有普通科門診,點解牙科一星期得半日俾普通市民去睇?好似我住將軍澳甘 ...

個牙科得剝牙,我覺得一般市民唔係要依d(要洗牙同補牙)

男爵府

牙醫真係有料同有良心可能賺不到錢!
我媽20年前莫著4只大牙, 有個朋友介紹個廣州牙醫做著假牙, 用到宜家! 距的假牙係唔嗮除落來, 咬蘋果都得!
點解宜家成日話要植牙? 我媽20年前的假牙縂好好用, 從來無調教過, 個牙醫真係好掂!

伯爵府

虎到金來勳章

唔好話牙科,香港醫療都唔夠人手啦我照到胸有大有細腫瘤仲有幾粒水瘤都要排三年半有事我都死鬼左啦!佢話有條公務員排都要排三年,啲人以為公務員好好醫療福利咪一樣要排好耐.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊