自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yauchuchu 發表於 23-11-27 19:57
恕我直言,如果問下你都話「你唔錫媽咪」「令我兩難」,對住咁既阿媽會好辛苦,都係問下啫,咁幾個朋友都 ...

就算真係咁諗都唔應該咁樣講啦,明明好多方法去理性同個囡講,何必訴諸情緒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

baby7 發表於 23-11-27 19:25
阿女中一,平時都乖主動溫習,成績算不錯,係maths麻麻地,中學以來嘅quiz多數剛合格。
話說UT都考哂大部分 ...

數學真係唔駛點溫, 靠平時做數, 如果唔明, 前一日都係唔明. 比佢去玩, 最多要5點走, 仲有一個晚上, 或者晏啲去, 仲有一個早上. 溫書都唔會溫咁長時間, 或者叫佢地攞啲數入去一齊做, 亦都係好得意嘅事, 可能有出奇不意嘅效果.

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

第二日考Math我覺得ok呀!除非佢呢科平時都唔得就另當別論,而且只係一次半次,而佢又同同學去,如果你唔比佢去,以佢哋而家青春期,一定會嬲咗你 ,咁無謂為咗一科而搞差大家嘅關係啦,而且佢哋開始大,都要學習對自己嘅選擇負上責任

別墅

唔會

珍珠宮

考試唔係早一日溫,早一兩星期,我唔覺有問題

子爵府

唔比佢去,佢心情唔好,一樣唔會專心溫書,仲嬲埋你。
既然約晒人,我會比但講明衰咗冇下次

大宅

回覆 hedhed 的帖子

唔通你想佢問都唔問你就自己去咩?佢識尊重你先問你意願姐,似乎情緒勒索果個係你

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

hedhed 發表於 23-11-28 12:48
咁大個人都唔識分輕重,佢梗係過左自己過關先敢問我!要我做佢最後防線?唔係7、8歲,成12歲嘞!係生性就 ...

佢只係問你一句,比就比,唔比就唔比。等如細個你比唔比佢食糖一樣。你會唔會覺得佢問食糖係情緒勒索吖?

你無啦啦講句唔錫阿媽呢句先至係情緒勒索。

我係你女以後都唔敢問嘢。點知幾時你又突然兜去話唔錫你。

男爵府

hedhed 發表於 23-11-28 12:48
咁大個人都唔識分輕重,佢梗係過左自己過關先敢問我!要我做佢最後防線?唔係7、8歲,成12歲嘞!係生性就 ...

從來溝通都講技巧嘅。。只能夠講你比較重視自己感受多過建立良好關係囉。。同一個意思係可以有唔同方法演繹。。

子爵府

baby7 發表於 23-11-27 19:42
我就係咁囉
升中以來,啲quiz默書UT輪住上,見佢都算自律上心,平時都冇約人玩,都想比佢開心輕鬆下,但第 ...

我自己唔鍾意仔女測考前去玩,不過你女中一係咪新相識同學? 咁都要學社交嘅,這情況我就要求早啲溫習,當天重溫就算。

伯爵府

wtcys 發表於 23-11-28 22:30
我自己唔鍾意仔女測考前去玩,不過你女中一係咪新相識同學? 咁都要學社交嘅,這情況我就要求早啲溫習,當 ...

我女讀直屬學校,呢幾個同學都係初小已識。只係一直都冇機會約出嚟玩,唔知點解今次又約咗UT前一日,佢覺得好難得囉。

過2日又有個數quiz, 我就話睇下個quiz 咩成績再睇下點啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby7 發表於 23-11-27 22:00
係,其中有兩個朋友有金/銀卡
其個UT由10月尾開始,一直斷斷續續咁測,到嚟緊12月中終於考完最後一科,呢 ...

由10月一路測到12月即係主要靠平時啦!如果一早溫好我會比佢去,不過唔可以玩太夜,希望回家後每課都做返幾題數第日先去測驗
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

幾時先?係咪有足夠時間操?我會講明

1 比我睇你做左既練習

2 因為你平時乖,會自動波溫習

3 唔可以超過x 點返,佢要先同同學講聲先

4 如果今次數學衰左,冇下次

伯爵府

Jessy 發表於 23-11-28 22:41
由10月一路測到12月即係主要靠平時啦!如果一早溫好我會比佢去,不過唔可以玩太夜,希望回家後每課都做返 ...

就係咁
呢個2個月UT期間不停都有默書quiz穿插,要考嘅chapters不斷都有quiz, 佢覺得只要自己早啲操下數會無問題,同以前小學嘅測考唔同。

但我角度係佢數學成績整體只係普普通通,而且始終都計分嘅測驗,俾佢去我個心又唔舒服囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

魚兒小寶貝 發表於 23-11-28 22:47
幾時先?係咪有足夠時間操?我會講明

1 比我睇你做左既練習

我都覺得係因為係數學科唔係靠背,係靠平時練習,另外只係中一UT,我眼中唔重要,所以我家青年係幾輕鬆無壓力

琥珀宮

黑客 發表於 23-11-27 19:30
中一?Sorry 我唔會

同埋迪士尼都規定,16歲以下嘅入場人士,必須要有成人陪同先可以入場。

唔係12歲咩,海洋公園都係12歲

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby7 發表於 23-11-29 02:52
就係咁
呢個2個月UT期間不停都有默書quiz穿插,要考嘅chapters不斷都有quiz, 佢覺得只要自己早啲操下數會 ...

睇到好多話去玩無問題,但係我唔認同,我覺得有分寸嘅話,就唔應該UT前一日去玩,仲要係中學嘅第一次,唔好講話怕大吉利是有啲咩意外整親考唔到⋯,成年人自己第二日有面試、有重要事都唔會走去玩創個心,呢個係對自己負責任嘅問題,佢啲同學家長又會咁嘅?!

琥珀宮

baby7 發表於 23-11-27 19:25
阿女中一,平時都乖主動溫習,成績算不錯,係maths麻麻地,中學以來嘅quiz多數剛合格。
話說UT都考哂大部分 ...

唔比,玩到累晒點考試
同佢講考完先玩,唔係唔比佢去
習慣左就好麻煩,易放難收,隔離post先講兩個仔都唔肯做長工要躺平
做人就係咁先苦後甜,成日玩左先遲早又做躺平族

男爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我會俾佢去,自己成績自己負責,如果今次衰左佢以後都唔敢去

男爵府

舊年ut前去左旅行(有2星期的),今次派完成績小朋友主動講返起,下次都唔好甘樣去,嗰次應該係準備不足

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊