自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Band 1A: 著重拔尖,Band 1B:著重補底?
定係有其他大分別?
純討論

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最大分別當然係成績

男爵府

B1A平均拎5以上嘅人多啲
1B多數4以上,1C 平均3以上

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

tam_bb 發表於 23-11-27 22:51
定係有其他大分別?
純討論

我覺得差唔多,banding 年年變,1A同1B 差唔多,1A同1C就有分別。

babycam    發表於 23-11-28 12:33

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

ab應該分別不太大

侯爵府

2024年龍年勳章

地區1A分別唔大
但全港性最top果啲1A就分別好大

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

peggykwan 發表於 23-11-27 23:03
B1A平均拎5以上嘅人多啲
1B多數4以上,1C 平均3以上

點會
去到計3以上,唔會係band one啦!
Band 1係睇5同5**,3大/8大比例

唔公佈5以上嘅,除非係百年老校有吉士,否則會自動俾人認為「唔敢公佈」

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

banding唔重要,重要的是該中學適不適合你的小朋友

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

0q.cathy 發表於 23-11-28 02:23
我覺得差唔多,banding 年年變,1A同1B 差唔多,1A同1C就有分別。
同意
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

0030 發表於 23-11-28 10:02
banding唔重要,重要的是該中學適不適合你的小朋友

絕對同意!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 23-11-28 09:10
點會
去到計3以上,唔會係band one啦!
Band 1係睇5同5**,3大/8大比例
你真係有心回答佢,我睇到都笑,如果真係好似佢咁講,Band 2 Band 3 咪
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 23-11-28 10:07
你真係有心回答佢,我睇到都笑,如果真係好似佢咁講,Band 2 Band 3 咪
...

好多人都一味誇大1A,家長跟風係唔係都要仔女入咗先
其實升中選校最重要係合適,1A都唔代表就一定好,1A1B分別唔算好大,但選錯校6年中學生涯都幾難捱。

珍珠宮

其實所謂banding 都係坊間說法,基於收band 1 生比率同DSE 成績去計,無特定界線。
一般被界為B1A/B 都收足100% band 1 學生,至於B1 頭定尾多有少少隨機,因為除自行外,都係系統派位。至於DSE 更加睇嗰批老師點敎, 今年DSE 好都唔代表中一生六年後一定好。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

最緊要適合,如果唔適合,讀書壓力1A定1B都大

寶石宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-11-28 11:16
好多人都一味誇大1A,家長跟風係唔係都要仔女入咗先
其實升中選校最重要係合適,1A都唔代表就一 ...

1A 又如何,人地個屆考到 1A 唔代佢自己個小朋友個屆都可以喎
題外話,坊間咪好多咩咩 secret 嘅,有個家長問點解仲未出到狀元,有個學生答「你個小朋友就係下一位狀元,叫佢努力、加油」

洋蔥頭媽咪    發表於 23-11-28 12:12

寶石宮

Ononluk 發表於 23-11-28 11:20
其實所謂banding 都係坊間說法,基於收band 1 生比率同DSE 成績去計,無特定界線。
一般被界為B1A/B 都收足 ...
咪係囉,人地個屆考到 1A 唔代佢自己個小朋友個屆都可以

已刪除用户

侯爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

好多人要面要名聲。係班親戚面前:我個仔係邊度讀架。幾威呀!不過可能係考第尾。除咗好大問題嘅學校,否則學校差距唔會好大,大嘅係入讀嘅學生。如果班最top嘅學生入哂間B2學校,相信間學校一樣做到相同業績。
夾硬入B1嘅,跟唔上放棄,圖個虛名B1畢業嘅有,只谷成績,唔識社交做人嘅又有。
搵間適合小朋友嘅學校,搞清楚教育嘅意義目的更重要。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-11-28 12:13

大宅

tam_bb 發表於 23-11-27 22:51
定係有其他大分別?
純討論

分別係你在B1A排中下, 你在B1B排中上.
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

侯爵府

回覆 fong2005 的帖子

無錯!俾個B3資質嘅小朋友入B1,唔會出到B1成績。B1可以谷成績,係因為班學生受谷,自動波,領悟力強,記憶力好,應變能力亦都強。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊