論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人姐姐話佢朋友每月連tips有$5500, 去放假僱主用basic$4630計,勞工處判僱主要按5500.....日後長期服務用5500計?
我和工人姐姐合約寫了basic4630, 但每月又俾tips, 有俾好嘢食但都有俾1000+食物津貼,因有幼有老,每月俾7800. 現在就煩,因為佢放假我用了4630計,佢話可以去勞工處投訴。平時每年不同時節加埋都俾共6000,所以俾咁多都要煩被投訴。而且煩梗日後長期服務金計算基數,用4630還是7800。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

dikszerice 發表於 23-11-28 21:28
工人姐姐話佢朋友每月連tips有$5500, 去放假僱主用basic$4630計,勞工處判僱主要按5500.....日後長期服務用 ...

佢可能大你咋!因為是跟合約計算,除非合約寫明幾多$。額外的$給她只是Bonus 或 津貼。

大宅

回覆樓主:

打去勞工處問,唔好聽工人...佢朋友...講

男爵府

shirley_chiang 發表於 23-11-28 23:43
佢可能大你咋!因為是跟合約計算,除非合約寫明幾多$。額外的$給她只是Bonus 或 津貼。
...

我都係, 合約寫4630, 簽收都係4630, 實出現金6千

男爵府

其實主要睇你用咩方式出糧, 如果你係銀行轉賬, 連續3個月都出一個固定數目比佢 (即係7,800), 佢去勞工處告你, 係有機會告得入既, 因為佢地默認左果個算係固定薪金, 當然你係可以坳, 不過因為時間太長同埋成日要上去, 好多人都怕煩所以照比

而如果你係出現金, 張簽收紙無標明比俾tips或者1000+食物津貼, 佢就算去勞工處都告你唔入, 因為無簽收證明

所以基本都係建議, 銀行轉賬出糧出合約底薪, 其他TIPS, 津貼都係現金唔簽收

不過你都要同你姐姐解釋, 7,800唔係每個月一定比, 只係因為佢工作表現好而比, 如果佢因為呢D額外獎賞每佢對自己每日人工有疑惑, 下個月起就唔比或者出少D

大宅

dikszerice 發表於 23-11-28 21:28
工人姐姐話佢朋友每月連tips有$5500, 去放假僱主用basic$4630計,勞工處判僱主要按5500.....日後長期服務用 ...

貼士可比可唔比,一定跟底薪。

複式洋房

問了勞工處,因為每月固定有咁多就係月薪咁多。大家日後都要小心。不要固定俾咁多。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊