夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同先生接近婚姻快10了, 生左對仔女(其中一個深度聽障), 先生做室內設計, 本身一家四口婚姻美滿安定, 但呢10年都發生過好多事直至今年出事了..(大仔1歲時返大陸玩女人, 多個朋友裝修工程有瓜葛搞著要我出聲解決, 借銀行錢十幾個(解釋生活拮据只做機場PARTIME因為照顧大仔經常往返醫院同言語治療, 話我唔體晾佢 ),佢收左大姑奶裝修錢問題食夾棍姐弟反面), 今年1月仲將99用澳門既消費卷買俾D孫既金器私吞-仲話呢啲係跟佢姓屬於佢<-最近至發現), 一向性生活自大仔後不好因為婚外情影響, COVID果3年我介紹左份工俾佢都安定, 直至佢上年12月轉左份工後(嚟緊出年就升職), 就開始人變, 減肥減左30 LBS又噴香水換晒啲衫, 又成日同D女同事飲嘢食飯, 個心好唔舒服我出過聲都唔理會, 終於出事, 太遲發現5月己同一個單身女同事扯上闗係, 女既主動唔介意對方有家室男既敝開心匪一拍即合一齊左, 兩邊瞞住, 荃x區工作個小三又係住果區
今年6月先生用最無恥手段以公屋藉口叫我將申請4人轉回3人叫我搞假離婚 (因為入息問題爆額), 佢主動提出但叫我處理, 正想去律師樓簽文件早一星期俾我發現IPAD SEND左D情慾/男女朋友MESSAGE俾小三, 仲要有人家屋企地址, 當時我當面竭穿佢時, 佢都好理正氣狀同我講話同我離婚同放低左我, 話呢個只係傾得上既同事知己好岩傾, 話我人金錢上計較樣樣同佢計得清清楚楚一直佢好不滿, 話我冷落佢性生活唔美滿, 所以講明要第二個女人去安撫我, 講明互firlt中, 講真10年感情我好想找挽留為對方為小朋友, 我用左好多方法想佢留低唔WORK佢唔受, 話己早早放低要時間建立返....到簽紙後果一星期俾我朋友發現先生同個小三喺商場拖手撞正, 第日我FD話我知我好嬲, 第日即時撒消離婚, 同時間找個周末我同奶奶同佢攞牌講清請楚, 我嘗試打俾個白婆唔聽電話(擺明夾晒計), 其實攤牌中講明己放低我都係要離婚, 仲話唔會同個女人有任何野喎, 一直唔認玩女人, 但奶奶想我地無事遊說幾小時最後無解決繼續兩邊瞞, ...事後我SEND訊息小三叫佢咪再破壞我地家庭, 居然隔成半個月定1個月夾份同我先生SEND MESSAGE俾99話佢哋無野喎, 只係同事, 公然挑戰唔好當99傻至得...中間太多事發生, 條女主動嚟屋企附近搵佢, 真心厚顔無恥主動送上門....BUT ANYWAY己成定局一定離婚, 只係我諗緊我一個女人仔...只想安穩同細路過日子,會共同撫養但真係唔想見到賤男, 我地己經去到搵調解員傾贍養費問題, 佢衰格到趕我地三母子簽左離婚成事要搬走(本身公屋99係戶主, 我地只係成員佢無權要迫我地走, &#144308;過留低都痛苦)

問題: 究竟俾晒對仔女佢好定我自己照顧.....究竟好無拖一年半載至簽紙但會影響我公屋申請之後爆額?踢唔踢爆佢哋關係公司&白婆屋企

要晒: 要返娘家暫住3-4年, 父母肯但不是長遠方法, 阿哥深度聽障係有一定壓力, 自理能力還可以有時都難搞唔聽話,唯一我父母係deaf可手語同佢溝通.....第二係主要住屋問題, 我要晒佢地我會申請轉三人公屋要挨幾年(己排3年), 主要我人工搵得唔多得2字頭....2XK....先生都搵得唔多得30K但嚟緊佢升職喎....主要我擔心俾晒佢係我唔信得過佢, 佢平日晚晚9:00至返, 只係1-2晚至7:45才回來, 係有時間返嚟只限對功課, 都有睇圖書既一星期1-2次....收工晚晚見小三一小時食埋野返嚟都9點,日見夜見經常拍住出去工作

交晒俾佢: 係佢責任,重點覺得佢會俾俾下贍養費唔俾(不停遊說的快趣搞離婚文件), 佢唔俾湊2件係大壓力, 我心好難受始終親生骨肉, 特別佢地年紀仍然太細好需要媽媽, 我曾經中間返回娘家三星期, 我太想念佢地最終死死地氣返回屋企照顧佢地...跟住個衰人不停留難我, 重點唔要佢地的話,我只能租附近照顧佢地, 但長遠不是方法, 一人居屋申請又難抽..又諗過行縱緩最後一步

點好? 辛苦

大宅

kawaii218 發表於 23-11-28 23:40
我同先生接近婚姻快10了, 生左對仔女(其中一個深度聽障), 先生做室內設計, 本身一家四口婚姻美滿安定, 但呢 ...

搵社工幫手!

別墅

有聽障小朋友
可以搵社工幫手及咨詢有關離婚事件
你父母可以同聽障小朋友溝通
點解唔返自己父母屋企住呢

複式洋房

回覆 笨豬傻咪 的帖子

可以返去住但唔住得耐,講明只收留3-4年,多4個人住喎連埋姐姐,其實都有啲難度

別墅

kawaii218 發表於 23-11-29 13:54
回覆 笨豬傻咪 的帖子

可以返去住但唔住得耐,講明只收留3-4年,多4個人住喎連埋姐姐,其實都有啲難度 ...
返去住既話,就唔需要姐姐啦
而且有3-4年時間
有社工幫忙&單親人士
應該會快D上樓

大宅

kawaii218 發表於 23-11-28 23:40
我同先生接近婚姻快10了, 生左對仔女(其中一個深度聽障), 先生做室內設計, 本身一家四口婚姻美滿安定, 但呢 ...

睇唔出小朋友交俾你老公會得到好嘅照顧。如果你自己心理質素夠強大及耐性最好跟返自己。錢或住屋我覺得唔係依家最迫切,最緊要係你心理質素,湊2件。

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

我會攬實啲細路,唔覺得佢會對啲細路負責任,到時啲細路沒有爸爸媽媽理,細路會好難接受,加上如果俾細路佢,自己又會忍唔到返去睇細路,到時又要見到佢,俾我會帶埋細路返娘家先,搞唔掂最多唔做嘢住,專心湊住細路先,等多幾年上到公屋細路又大啲再諗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊