自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

這個家庭組合 ... 明晒
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

waiwaiii 發表於 23-12-1 15:16
14歲輟學男童被販毒集團招攬1個月,收取數千元報酬,將粉嶺皇后山邨住所闢作毒品儲存倉,結果被警方揭發, ...

公屋分分鐘都冇埋。
仲有個年齢組合72爸爸48媽媽14歲仔仔
真係唔好為咗要有小朋友而強求生仔,呢啲情況刪咗出嚟仲要擔心一世,教唔好拖累社會失禮祖宗

男爵府

回覆 Myluckybaby 的帖子

好明顯是爸媽錯?生了像未讀好書,不是個個家長也糸無業,可能佢兩老重系草根基層要工作!這樣形容老爸和他母親,也非一定新港人。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-1 15:52
冇錢冇能力又唔識教,生嚟做乜呢 !

政府仲用錢鼓勵低下層生仔,真係唔好為生而生 ...

呢單新聞最好俾李家超睇下,生仔派兩萬 ! 呢單幾大機會中港婚姻,咸濕廢伯娶嫩老婆禍延下一代。。。。。學下人地新加坡,只鼓勵優質既生下一代。。香港就鼓勵呢D 唔健康/劣質既家庭生生生。。。。。生左出黎累父母害社會。。。。。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-1 17:27

民房

sisilee321 發表於 23-12-1 16:13
佢阿爸58歲先生佢出黎…..聽落都唔正常….好大機會唔會教個細路由得佢自生自滅
...

有心都無力啦!只懂享受,我身邊有人都系甘,無言

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-1 15:52
冇錢冇能力又唔識教,生嚟做乜呢 !

政府仲用錢鼓勵低下層生仔,真係唔好為生而生 ...

睇資料都肯定係中港婚姻,衰d講句,阿伯為生而生,女既就貪張証,最弊生完又唔識教……成日都話政府既所謂福利政策真係腦裝草,鼓勵不務正業,窮人唔駛發奮繼續往下流都有福利

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-1 17:28

侯爵府

Adrio77 發表於 23-12-1 16:16
回覆 Myluckybaby 的帖子

好明顯是爸媽錯?生了像未讀好書,不是個個家長也糸無業,可能佢兩老重系草根基 ...

14歲巳輟學不是父母的錯難道是政府、是社會的錯?你係有接觸開呢類家庭,就會瞭解是甚麼事,尤其1幾廿年前社會風氣。中港車司機、黃貝嶺、水圍住的是什麼人。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個細既學壞左
如果屋企冇人理既, 亂擺啲野係屋到真係冇人知

複式洋房

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KittyMelody1 發表於 23-12-1 16:17
呢單新聞最好俾李家超睇下,生仔派兩萬 ! 呢單幾大機會中港婚姻,咸濕廢伯娶嫩老婆禍延下一代。。。。。 ...

唔止派兩萬,仲要鼓勵而家生嘅公屋就排快一年,排得公屋嘅家庭收入都唔會多,即係叫班底層嘅去生,然後再拎福利

goldpiglet    發表於 23-12-1 18:13

珍珠宮

2024年龍年勳章

leopak 發表於 23-12-1 15:34
我都咁唸!容許個仔藏毒在家,又唔報警,即刻扣分收屋,是最好做法。

會唔會不知情呢

公爵府

呢啲父母唔識教就唔好生啦,害死個仔呀。

子爵府

KittyMelody1 發表於 23-12-1 16:17
呢單新聞最好俾李家超睇下,生仔派兩萬 ! 呢單幾大機會中港婚姻,咸濕廢伯娶嫩老婆禍延下一代。。。。。 ...

所以我一啲都唔贊成派呢兩萬鼓勵生育金

公爵府

回覆樓主:

分分鐘未必係親生,帶過㗎咋!

水晶宮

bubblegummy 發表於 23-12-1 18:49
所以我一啲都唔贊成派呢兩萬鼓勵生育金

同意。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

waiwaiii 發表於 23-12-1 15:16
14歲輟學男童被販毒集團招攬1個月,收取數千元報酬,將粉嶺皇后山邨住所闢作毒品儲存倉,結果被警方揭發, ...

廢佬學人成家立室

侯爵府

現在唔敢生或唔想生係班中產,寧願去旅行,養寵物都唔想生小朋友。
政府如果想要優質家庭,一定要向呢班人埋手才對

伯爵府

MM2H 發表於 23-12-1 15:42
報導講係男童身上,及住所房間搜到

14歲輟學,暫睇背景,父母應該都管教唔到佢,收埋係房,父母可能未必 ...
3人公屋唔會住得好大,20公斤海洛英份量又唔算好細,父母如果話唔知情都好難成為求情理由

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

juniormiu 發表於 23-12-1 19:49
3人公屋唔會住得好大,20公斤海洛英份量又唔算好細,父母如果話唔知情都好難成為求情理由
...

20公斤係再引線至迷你倉,係個後生仔嘅身上,再加公屋房間內,係6.5公斤

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

9成9又係果類為公屋身份證而生個仔果類中港配

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊