想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

同先生都努力左差唔多九個月,都未有好消息 我地兩個都做左身體檢查大家都係無問題 而自己經期一直都好正常,開頭諗住自然 唔計咩排卵期,覺得自己仲後生咁~ 到最近今年7月開始用大衛排卵紙每個月都勤力 都係失望..

我想問下大家
有無介紹係睇子宮輸卵管?
定係有無介紹醫生 我係咪要照下子宮或者食排卵藥會易啲?

或者我係咪都要迷信d 去廟拜下神(emoji)(emoji)

子爵府

回覆 AT010203 的帖子

你話做咗身體檢查? 咁係咩類型的身體檢查?

複式洋房

介唔介意講下你年齡層?
做咩類型body check?
有無食保健品/ 睇中醫?

洋房

HOPEFORBB 發表於 23-12-5 10:13

你話做咗身體檢查? 咁係咩類型的身體檢查?

先生做左有check 精子,我就做女士圖片個款
attach1/tmp/php0O4S6J

洋房

loveufanfan 發表於 23-12-5 10:25
介唔介意講下你年齡層?
做咩類型body check?
有無食保健品/ 睇中醫?

我今年33 先生37
之前係iherb 買左備孕綜合維他命,最近一個月食羽喬介紹個款,中醫無睇 因為覺得好慢咁

複式洋房

AT010203 發表於 23-12-5 14:36
我今年33 先生37
之前係iherb 買左備孕綜合維他命,最近一個月食羽喬介紹個款,中醫無睇 因為覺得好慢咁
...

試下去check AMH 指數?通埋驗下啲激素
老公有無check 過精子啊?
聽好多jm 講過中醫調理都有用^^

子爵府

你做呢啲檢查好似真係身體檢查個類,同生育唔太大關係,因為如果係生育檢查,通常會check輸卵管通唔通,卵子庫存,hormone 之類

你呢個年紀,應該有正常性生活一年但都未懷孕,先算不育,你如果唔覺得急,可以放鬆啲再試吓,但如果唔想盲目地試,就最好check埋輸卵管,因為如果唔通,其實你不停試都無用,因為精子同卵子永遠都遇唔到

洋房

loveufanfan 發表於 23-12-5 14:41
試下去check AMH 指數?通埋驗下啲激素
老公有無check 過精子啊?
聽好多jm 講過中醫調理都有用^^

想請教下我應該去搵邊類醫生可以check到(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️ 我都想check下 再咁試我身心都覺得好攰.. 攰到自己係到諗 負面情緒出黎

洋房

HOPEFORBB 發表於 23-12-5 14:44

你做呢啲檢查好似真係身體檢查個類,同生育唔太大關係,因為如果係生育檢查,通常會 ...

我開始都覺得再係咁試都唔係辦法… 所以都想係到請教大家我應該睇邊類既醫生

複式洋房

AT010203 發表於 23-12-5 15:29
想請教下我應該去搵邊類醫生可以check到(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️ 我都想check下 再咁試 ...

搵婦科醫生,會有建議俾你,你有無買保險?保險應該都有Refer, 但呢啲無得Claim
我上次做卵巢指數及驗12項激素,另外照超聲波睇下有幾多粒卵+ 睇下有無多襄卵巢
老公都要去驗下精液

複式洋房

AT010203 發表於 23-12-5 15:29
想請教下我應該去搵邊類醫生可以check到(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️ 我都想check下 再咁試 ...

如果只係7 月開始用排卵紙,都唔算好耐
加油
逐步黎啦,body check 左先,同時繼續努力,食下supplement 睇下中醫

洋房

loveufanfan 發表於 23-12-5 15:54
搵婦科醫生,會有建議俾你,你有無買保險?保險應該都有Refer, 但呢啲無得Claim
我上次做卵巢指數及驗12項 ...

可以pm我嘛(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️ thank you !!!
老公精子今年都驗過都良好,我就覺得唔通自己問題… 但自己一直以黎d period 都好準時 排卵紙都有兩/三日兩條深色

大宅

做輸卵管攝影,精液分析,AMH,免疫抽血再評估原因

別墅

check check 精液同輸卵管攝影,同抽AMH+免疫

別墅

民房

FungKSh 發表於 23-12-31 14:23
check check 精液同輸卵管攝影,同抽AMH+免疫

請問點解要驗免疫?

民房

AT010203 發表於 23-12-5 16:06
可以pm我嘛(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️ thank you !!!
老公精子今年都驗過都良好,我就覺 ...

結婚前都有做簡單嘅身體檢查,老公有驗精液當時話形態有2x%,但係經過年幾嘅努力,都係冇,之後再check多一次精子都係10幾20%,當時我都好懷疑係咪自己嘅問題,之後去咗睇仁安生育科再檢查多一次,只係隔咗幾個月,精子形態得返<1%,當時我哋都好愕然,我唔肯定係咪之前喺出邊嘅Lab標準唔同定咩原因?
所以如果你哋都後生,都試咗一段時間,我覺得你哋可以睇吓生育科再檢查一次,唔好浪費時間喺度估估下啦。

複式洋房

回覆樓主:

加油呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊