自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Fishqqma 發表於 23-12-8 11:56
但都唔係bb囉

如果咁講,大把男人都係BB

男爵府

回覆樓主:

睇下你自己本身讀書叻唔叻,學歷有幾高

如果自己本身讀書都唔掂,冇讀過大學,你越教越差有份

水晶宮

Astra00 發表於 23-12-8 08:06
對,二者沒絕對關係。等於有啲人在職都照可進修到。

要做到,有決心有毅力點都可以。一個人本身懶底,比 ...

言教不如身教,9月我痴左麻孖根走去進修!
我女以前考試都肯溫書,因為我督住佢嘛!剛剛11月考試,佢溫書時我爭取時間溫書,佢見我咁勤力,真係認真溫習,雖然係有d失手,但我見佢態度極好,考完都狂讚佢!
所以ftm能教出好孩子,這道理我有保留,如果影響家庭生活質素,更加要三思!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 23-12-6 07:44
我地真係冇乜錢剩,主要係4大長老的醫療負擔好重

我地兩邊的兄弟姐妹又冇經濟能力,所有重擔全 ...
最後都係唔會做FTM, 對嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cyyiu 發表於 23-12-8 14:22
如果咁講,大把男人都係BB

子爵府

littlefunpig 發表於 23-12-8 14:32
最後都係唔會做FTM, 對嗎?

肯定唔會!
由K升小已經見到佢喺度每隔一段時間又問一次,唔覺唔覺原來已經小六了。
印象中佢小朋友係讀一條龍男直資,大家唔洗擔心

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

你轉part time囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

littlemaopig 發表於 23-12-8 15:05
肯定唔會!
由K升小已經見到佢喺度每隔一段時間又問一次,唔覺唔覺原來已經小六了。
印象中佢小朋友係讀一 ...
咁我都估100%唔會~
6位數人工, 2位工作忙, 甚至要拎工作返屋企做
都唔請個工人幫輕減下workload, 寧願日日外賣, 供多層樓
更加唔會做FTM
覺得可以請個工人先, 幫輕自己, 食少D 外賣, 做下家務
自己可以release 返D 時間出黎淨係篤住小朋友功課
不過我覺得都唔會了~ 都係果句~要做一早請左

象牙宮

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:17
我收入佔全家30%,有4大長老供養,得一個小6非常不自律的小朋友,兩層供緊的樓。

做FTM, 好處係可以督促個 ...

如果做FTM可以改善小朋友學业,你地會辭職嗎?

單靠 FTM 100% 不成功。督促個仔 並非100% 成功。

懂得「拆解」孩子動机。
改善小朋友學业 靠小朋友自己 + 怎引導有心學習 + 督促子女學習, 怎幫助孩子解決一些具體的問題。
學習是要有方法的。

FTM 情緒控制 好叻。
時間安排。
健康。

小朋友由別人教更佳。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

已經小六,幫助未必一定好大,而且進入青春期會有磨擦,變成困獸鬥,會唔會事倍工半真係兩睇。

唔只要同老公傾,仲要同個仔傾,最怕日後成效唔到預期,你仔會唔會有壓力,你又會唔會有失落,再加上要考慮而家經濟環境,老公份工是份穩陣,六年後你想返回職場,是否容易再就職,搵唔搵到而家嘅人工職位等。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cyyiu 發表於 23-12-7 22:29
言教不如身教,9月我痴左麻根走去進修!
我女以前考試都肯溫書,因為我督住佢嘛!剛剛11月考試,佢溫書時 ...

FTM只係肯定比較多時間睇住個仔,但絕對唔係100%可以教好個仔,我贊成身教好重要,言教幾多都係假,必須要以身作則。最近我女話好彩我一定半逼半鼓勵佢學跳舞,於是佢學咗10年,到一年幾之前,我參加埋同團嘅成人班,佢話雖然我水平差好遠,但佢見我好努力,好有熱誠,唔只花時間研究每隻舞嘅背景,仲幫舞蹈團整表演服裝頭飾,我女覺得自己學咗10年跳舞,有必要跳得有點成績,對自己要求都高咗好多。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

sunnymama2 發表於 23-12-8 11:49
佢成熟的話,就唔會求求其其,一d都唔緊張啦

關於小六先做FTM會唔會太遲,我可以同您分享下自己經驗。

因為對小朋友嘅品德有要求,所以由大女出世開始我就做FTM。

大女今年小五,早上自己起身整早餐,再自己返學放學,去訓練,完全不用我操心,成續在B1範圍。唯一令我頭痛嘅係佢有comfort zone心態,不願再發力。於是我老公在9月開始轉做consultant,WFH多D時間陪大女讀書,結果佢中文同數學都攞了Full mark,其他科亦大有進步。大女好開心,驚訝原來自己可以更進一步,對學習重新感到興趣。

結論係:在那裡付出,回報自然在那裡。

別墅

2024年龍年勳章

我收入佔全家30%,有4大長老供養,得一個小6非常不自律的小朋友,兩層供緊的樓。

點解BK 咁多人月入都咁高

珍珠宮

我老公搵十幾萬我一定唔做

男爵府

sunnymama2 發表於 23-12-8 11:49
佢成熟的話,就唔會求求其其,一d都唔緊張啦

FTM兩三年,選埋科就放手.

長老醫療果度同兩邊兄弟姊妹傾,同埋哋講自己俾公司炒,負擔唔到全部,叫佢哋一齊夾,最多俾小D,真係俾唔到就負責照顧。
點解我咁講,因為我以前有個同事係好似你哋兄弟姊妹咁,但其實佢唔係真係經濟好差,佢話有人負責開,點解仲要俾,佢靜雞雞去旅行、著名牌,話俾我哋知,每次家庭聚都會著屋企最殘嘅衫揹布袋,超級衰。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

會為子女轉做FTM, 我都實行左,到呢一刻我都無後悔

男爵府

minniemouse 發表於 23-12-6 01:17
6年級,你好肯定佢會聽你嘅指示?都升中一,要教都係初小時教,而家已經差不多定型。我係 full time mum, ...

以前就覺得full time min好,小朋友第一,做過就知唔好,要放自己第一,全職媽媽的日子無左自己,生活唔會開心

珍珠宮

2024年龍年勳章

daisywong1386 發表於 23-12-9 00:09
以前就覺得full time min好,小朋友第一,做過就知唔好,要放自己第一,全職媽媽的日子無左自己,生活唔會 ...

其實,我不嬲都覺得有自己係最好!
Minniemouse:-P

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

會有保証咩?

子爵府

minniemouse 發表於 23-12-9 12:39
其實,我不嬲都覺得有自己係最好!

如果有工人、補習老師幫手唔會冇自己嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊