自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

老公收入10幾萬,個仔學業唔掂,當然即刻唔做教好個仔。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

如果仲係初小都仲會,但已經小六,上中學都未必會聽了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:17
我收入佔全家30%,有4大長老供養,得一個小6非常不自律的小朋友,兩層供緊的樓。

做FTM, 好處係可以督促個 ...
小學階段,都係你親自督促學業?其實基本學習思維,到高小都已大致成形,除非你之前冇特別跟過,而小朋友又受教,否則放學後同你放工後嘅幾小時,成效有幾大?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

19801980 發表於 23-12-5 08:38
你供緊兩層樓,其中一層放租得唔得?
你好多帖都係關於你個仔,你好重視佢。既然你老公搵咁多又支持你,你 ...

係好重視個仔,又唔捨得

我掙扎左6年啦,個仔都係咁hea, 我鬧吓佢都仲會聽我講

公爵府

MM2H 發表於 23-12-5 08:44
小學階段,都係你親自督促學業?其實基本學習思維,到高小都已大致成形,除非你之前冇特別跟過,而小朋友又 ...

佢學校功課少,大部分時間睇機,如果我喺度,可以唔俾佢睇機,仲可以捉住佢習,多好多時間

公爵府

經濟攪得掂當然自己湊同教就最好啦,我當年都辭工專心湊小朋友,老公十分支持,依家兩個仔女都生性又乖,唔洗補習都可以成績係前排,個仔依家大學畢業出黎叫做係專業人士,個女讀band 1頭中學,成績又係前排位置,都唔需要補習,有能力自己跟係最好,冇能力就冇辦法了

公爵府

Nbs 發表於 23-12-5 08:41
好老實,比着係我我唔會
我無信心我有無限耐性同好脾氣
成副心機全擺晒落細路到,日日督促佢做呢樣嗰樣,佢 ...

係呀,真係唔高,4大長老有乜緊急手術,去一次私家都幾十萬

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

小六已經呈左兩次分,其實banding都大概成定局,就算追呈三,短時間內點溫都好,其實成績都唔會有太大幅度提升。升中後基本上學業都冇咩幫到佢,主要靠自己讀,家長亦需要放手比佢自己搞,所以好多人都會揀子女升中後重返職場。重點係,青春期真係唔想對住佢,我做ftm對住個中二大仔,真係日日都激到寧願返工好過對住佢,唔係仲有個讀緊小學的話,我都唔想做ftm! 等兩個都中學,我一定會去返工。

子爵府

我收入佔全家30%,有4大長老供養,得一個小6非常不自律的小朋友,兩層供緊的樓。

小朋友頭十幾年, 如果經濟許可, 最好自己跟。唔只成績, 對性格成長都有影響

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小六先嚟轉已經太遲啦,培養孩子良好嘅學習態度從小就要做,去到高小行為模式基本上已成型,上到中學更加唔會聽你講,要教其實在職一樣可以教到,樓主可能一向放縱慣咗比佢hea,而家先轉作用不大。

公爵府

牛年勳章

咁我會搵part time,或轉做比較flexible嘅工作,有收入又可support到小朋友

男爵府

依家先做FTM 已太遲啦,早3 -4年前就有用。一上中學,你仔重肯比你日日管住就好難啦。繼續儲多個錢,如果情況差落去,不如諗下其他升學出路好過。

大宅

小六仲聽吾聽你講?如果聽都仲可以,我怕你二,三個月已經頂唔順!我建議你放一個長假期或者no pay leave 試下先~

水晶宮

回覆樓主:

小6就不要辭,太遲,9月就升中1,靠他自己,你管不到的

大宅

加息周期未完,到時供樓壓力會再大啲。仲要計下將來會唔會送小朋友去外國升學,同你第時兩個退咗休之後嘅駛費。

我入息都有10到尾,都係要供兩層,但四大長老都唔駛我理。我每月都只係夠俾日常開支,淨番少少就儲起俾個女升學同自己退休,仲未計如果嗰個月駛大咗或者去咗旅行就儲唔到。

你個仔都小六,你跟得幾耐,但如果你有信心quit 咗幾年之後可以搵得番嘅話都可以諗下,如果預咗好難搵或者唔再做嘢就要三思啦。

珍珠宮

供緊兩層樓都不易呀, 你老公份工係咪99%穩陣?

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我寧願搵多D錢比佢,萬一考唔到Band 1中學就轉讀國際學校。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實已經小六,作用不太大

我都係ftm…小朋友學業上嘅根基同學習態度,係要從小開始建立…

水晶宮

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:48
係呀,真係唔高,4大長老有乜緊急手術,去一次私家都幾十萬

幾十萬就未必,但簡單入一次完做個細手術檢查都幾萬,細路病入一入院又幾萬
我唔會預到咁抆

大宅

如果你已經諗左六年,就唔好再諗喇,小六升中都好重要。上到中二、三你再跟唔到,都應該可以出番嚟做嘢。

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊