自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

longlokma 發表於 23-12-7 14:55
要講冇禮貌, 拍馬都追唔上香港啲餐廳舖頭啦, 去旅行自己樣樣睇唔順眼 去嚟做乜? 留係屋企做大爺算啦
...

有禮貌又話人哋虛情假意,到無禮貌又話人哋無禮貌,老實講,做服務業有幾多個真係真心吖?打份工啫,個個都係虛偽㗎啦。

瑪瑙宮

大廚勳章

michellechiu02 發表於 23-12-7 12:24
唔係間間都有,有啲只能電話預約。

自己或者家人有冇人用1O1O嘅電話服務?

佢哋有個服務好鬼正,只要係1O1O嘅客戶就有呢個秘書服務。。。海外訂餐廳你俾資料佢,佢有專人幫你打電話過去訂。。。覆得都好快。。比起以前用白金秘書方便好多。。用WhatsApp send資料佢會答你跟進,我用得最多就係日本同曼谷。。日本一般兩天內就覆到你。。。曼谷仲快試過10多分鐘就幫你搞掂。。book唔book到都會通知你。。。

我就係最鍾意book啲網上預約唔到,要打電話book嘅餐廳。。。冇咁多遊客。。

attach1/tmp/php3b0W48

goldpiglet    發表於 23-12-8 11:47

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

疫情前已經係咁,偽善民族,唔係浪得虛名,日本朋友(已經離開日本) 都係咁講

伯爵府

ChloeBiluku_FB 發表於 23-12-7 09:03
聽好多網友話,京都,大阪同東京開始對遊客無乜禮貌
有好多餐廳明明有位但唔做遊客生意。

感覺太忙冇咗熱誠

水晶宮

疫情前去日本,已經無以前咁有禮貌,眼神都唔同

大宅

pauline_c 發表於 23-12-7 12:40
可能唔識英文,逃避,未必係串。講日文都唔理你就可能係串。

唔係wor
佢地就算唔識英文,照用日文教(正常係)
再唔係幫你禁埋law

水晶宮

小華子 發表於 23-12-8 05:41
有禮貌又話人哋虛情假意,到無禮貌又話人哋無禮貌,老實講,做服務業有幾多個真係真心吖?打份工啫,個個 ...

X2....
返工對客,d客又西 如果我黑面比客投訴,結果都係自己食返(上司唔撐的),所以我會扮笑面虎!

男爵府

差著好耐啦! 疫情前去過東京玩, 去酒店附近supermarket買野, 個後生仔收銀員收完我地錢然后好緊張甘揾距經理過來, 原來懷疑的錢係假既! 個經理反而無咩又識英文溝通到, 最后經理問收著錢未傢? 個後生仔縂扮野吾知有無收錢, 我話已經收著錢啦, 個經理話無野我地就走著! 但距地都無道歉, 尼個就係距地對亞洲人的傲慢!

我20几年前都經常去東京出差, 個陣日本人表面上都縂好有禮貌既, 但日本人骨子裏係非常排亞洲人, 只要你細心觀察就知道, 毫無例外!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

子爵府

licpd 發表於 23-12-12 09:00
差著好耐啦! 疫情前去過東京玩, 去酒店附近supermarket買野, 個後生仔收銀員收完我地錢然后好緊張甘揾距經 ...

二三十年前去日本,d日本人係有禮貌得來好浮誇,現在都仲係算有禮貌,但冇咗嗰種浮誇感。

冇錯,佢哋係覺得係自己係亞洲中嘅白人,所以睇唔起其他亞洲人

男爵府

回覆樓主:

自從佢倒完核廢水根本冇打算再去

子爵府

cyyiu 發表於 23-12-12 08:34
X2....
返工對客,d客又西 如果我黑面比客投訴,結果都係自己食返(上司唔撐的),所以我會扮 ...
真,大把香港人扮有禮貌
有口話人,無口話自己

平時佢地返工咪帶假面具,我唔信佢夠膽X上司呀

男爵府

breadcheung 發表於 23-12-12 09:06
二三十年前去日本,d日本人係有禮貌得來好浮誇,現在都仲係算有禮貌,但冇咗嗰種浮誇感。

冇錯,佢哋係覺 ...
我以前同的日本同事去食飯, 個waiter服務麻麻, 有個日本同事即刻話尼個應該吾係日本人!

我遇到個收銀員絕對係純正日本人, 我識睇日本人個樣的, 唔知我個日本同事又會點講?

珍珠宮

.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

白兔講明先
白兔從未去過日本。
不過自細到大,
由做暑期工到真係出嚟打工。
都同唔小日本人相處過(打交道)。

九十年代嘅日本人,真係好有禮貌。
就算作為老閭,都有同我呢個暑期工揮下手。(利申:家父是廠長)

有時都有傾下偈( 當然有中間人翻譯),有次講到如達到某條件(工作上,但具體唔記得。)就買部手提遊戲機俾我,當年已出game boy,之後我都唔記得咗幾耐,記得係就快新年,老豆有日放工就拎咗部game gear連sonic來,講係日本人老闆寄來(定係託人買?)……果時真感動到…日本人當年真心都重承諾。

而家…… 不予置評了
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

公爵府

回覆樓主:

去個旅行咋,唔會理佢真心定假意,陌生人一個!我要咩比到我就得!
如果有hard feeling就咪再去,世界咁大,又唔一定去日本,一於杯葛佢!
不過凡事都有因,又或者係呢個原因!
https://youtu.be/vKTzSIKAXNc?si=bN8qtYK3gN6uGDGx
https://youtu.be/MfdONjr3Fno?si=cEdQCXya63rOLc5q

子爵府

我試過係東京200yan店揀緊嘢,有個日本妹特燈好大力撞過來,我望著佢,佢又望下我,佢好似無事咁行開咗,我追過去,話佢impolite,不過唔知佢聽唔聽得明。

伯爵府

一人之下 發表於 23-12-7 10:25
幾年前去沖繩,住到5星級酒店都覺得無禮對待。

我都諗起最後一次去日本係沖繩,機場餐廳員工係無基本禮貌

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我年中去過大阪的確遇到有丁點日本人冇禮貌,例如坐鐵路問個後生仔男職員問路,佢的確態度麻麻 轉頭見佢對日本人態度好好笑哂咁

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

最主要係講普通話嘅人冇禮貌嘅...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊