自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

fayefa 發表於 23-12-8 10:45
我都有幾個朋友買咗夏威夷大學假學歷,仲要唔貴

我問老公係唔係你同事學歷與工作能力不附,所以去查,正常公司點會無端端懷疑有人用假學歷,除非比人報寸!

子爵府

shobi 發表於 23-12-8 10:49
我問老公係唔係你同事學歷與工作能力不附,所以去查,正常公司點會無端端懷疑有人用假學歷,除非比人報寸 ...

都係架

公爵府

loveclementine 發表於 23-12-8 10:49
我都睇到⋯
會唔會佢交咗公屋水費電費單?
來講讀書無理由住在公屋,

都可能,否則點會懷疑佢,年中咁多申請!
好彩仲有咁醒嘅人員把關,否則香港變咗無掩雞籠!啲人一嚟就即刻作假!

珍珠宮

shobi 發表於 23-12-8 10:03
來港讀書內地女子涉虛假申述及用假文書‎ 遭入境處起訴判囚12個月
https://www.hk01.com/article ...

應該系d中介教佢啦,大陸好多人黎讀一年碩士,甘就可以留港申身份証

公爵府

angiehouse 發表於 23-12-8 10:57
應該系d中介教佢啦,大陸好多人黎讀一年碩士,甘就可以留港申身份証

突然諗起小紅書上,一堆唱好香港嘅貼子!

侯爵府

shobi 發表於 23-12-8 10:49
我問老公係唔係你同事學歷與工作能力不附,所以去查,正常公司點會無端端懷疑有人用假學歷,除非比人報寸 ...
強國人用假學歷出名到楊威海外, 加拿大最近先至抽出一班用假成績假學歷申請去加拿大進修嘅強國人。

強國人出名借讀書為名, 全竇潤出去為實, 英國今次開刀減移民計劃, 借讀書為名而帶一竇人去英國嘅強國人, 首當其衝

英國現在努力打擊逃稅, 最叻逃稅嘅強國人又要諗辦法應對

公爵府

Bbpig2014 發表於 23-12-8 11:02
強國人用假學歷出名到楊威海外, 加拿大最近先至抽出一班用假成績假學歷申請去加拿大進修嘅強國人。

強國人 ...

你咁講我又諗起之前做嗰行,某日其中一team有嗰秘書做金手指,踢爆佢上司係假學識,攪到當時整個行業,要所有持內地學歷嘅員工,經內地學信網證明學歷係真,否則唔可以繼續做!

子爵府

LoveYinYin1215 發表於 23-12-8 10:10
國內人多
競爭大
壓力大

唔通走曬去英國(emoji)(emoji)

https://www.hk01.com/article/968436?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

英國講明不承認香港(emoji)(emoji)的專業資格。去到英國的叻人,根本就冇出路

子爵府

shobi 發表於 23-12-8 10:11
你當走晒外國喇!未走個啲可能仲諗緊!

幾多懵人賣樓帶住六七百萬港紙去英國,我堂細佬係其中一個,佢嘅target就係要嗰班窮人帶錢過去,呢班人以往冇能力移民,依家就係帶住呢啲資金,去到瘋狂刺激英國經濟,你知唔知本地白人,係將通脹歸咎於香港新移民,所以其實本地人對香港新移民,是極不友善

資料來源是我住咗倫敦50年嘅姑姐,親自告訴我,佢自己身為香港人,都唔鍾意香港新移民,你覺得白人你鍾意新移民香港人?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

國內勁多造假,所以啲人千方百計嚟港讀書,再用身份出國方便好多

子爵府

pauline_c 發表於 23-12-8 10:14
叻嘅香港人去美國讀書多,咩地方都係咩人都有

最大嘅問題就係睇到大陸人嚟香港,個個努力向上,發奮圖強,此消彼長,大陸人將會完全替代香港人,成就未來,反而香港人才每況俞下,

子爵府

pauline_c 發表於 23-12-8 10:19
嚟香港讀碩士博士,可能係成本效益/地理位置,部分課程可以喺國內分校上堂。亦可能順便攞埋香港身份證。
...

行頭窄呢樣嘢做絕對唔同意,根本啲人就自在嚟香港只係攞咗工作經驗,儲夠經驗就馬上會走,因為返國內發展必定被香港更好

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

已刪除用户

已刪除用户

已刪除用户

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-8 11:22
國內勁多造假,所以啲人千方百計嚟港讀書,再用身份出國方便好多

係呀我仔話喺英國嘅幾位大陸同學,佢哋坦言話自己去越南考/買IELTS 7.5成績才能順利入讀碩士課程。

公爵府

baby668 發表於 23-12-8 11:19
幾多懵人賣樓帶住六七百萬港紙去英國,我堂細佬係其中一個,佢嘅target就係要嗰班窮人帶錢過去,呢班人以往冇 ...

窮人又何來錢?窮人就出賣勞力,有錢人就幫助消費!
正常!個個都覺得外來人搶資源!一講到利益親戚都無情講!

公爵府

baby668 發表於 23-12-8 11:23
最大嘅問題就係睇到大陸人嚟香港,個個努力向上,發奮圖強,此消彼長,大陸人將會完全替代香港人,成就未來,反 ...

我以前嗰行啲內地人又真係好積極,進取,各出奇謀。
可能係銷售,無底薪,多勞多得!本人真係自愧不如,甘拜下風!
可惜上次假學歷事件KO咗一班人!其實高中畢業都唔難!唔明點解會唔合資格

侯爵府

shobi 發表於 23-12-8 10:03
來港讀書內地女子涉虛假申述及用假文書‎ 遭入境處起訴判囚12個月
https://www.hk01.com/article ...

自己都搞到啦, 假單啫, 有printer已做到. 身份証同護照就難度高好多...
不過一定有成功例子佢至敢照造.

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊