自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

国內人好兴自己整虛假文書,覺得無問題,過到骨就得,過骨主義!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

LoveYinYin1215 發表於 23-12-8 15:40
叻既
去美國/歐洲留學多

同香港人去留學一樣,有幾多人叻到學費宿費全免?
考到外地大學都要有錢讀至得㗎!
相比起英美,來港「留學」對家庭負擔係細好多

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

傻傻地
正常都用私樓當租客
龍鳳媽

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

baby668 發表於 23-12-8 11:19
幾多懵人賣樓帶住六七百萬港紙去英國,我堂細佬係其中一個,佢嘅target就係要嗰班窮人帶錢過去,呢班人以往冇 ...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

shobi 發表於 23-12-8 10:29
老公之前間公司,發現有人假學歷!

我同事佢ex係美國人,佢朋友一樣用假學歷嚟香港做嘢。

珍珠宮

木土土 發表於 23-12-9 14:37
就算用假址入申請學校,正常都係以假地址(可能中介安排)去登記水電費,水電費單都係真,呢啲唔容易證實 ...

你可能覺得個中介「傻」,我覺得係個中介無良,分分鐘昆完人錢就失聯。我覺得同詐騙無分別。d文件分分鐘係「中介」幇佢準備。

外國已經有唔同新聞,有無良「中介」昆人去外國(五眼成員國)打工,最終淪為非法外勞,人工被壓榨(低於當地合法最低工資),仲要被強逼超時勞動,護照又被對方扣起左。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

大宅

可能係中介租間屋,十幾人都用同一個地址。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-12-9 16:35
咁咪補領 passport 返家鄉,願唔願意比人壓榨,做唔做非法居留,非法勞工,係可以選擇,當事人有責任,唔 ...

你太善良,又睇得太少外國新聞。

有d人根本係英文都唔多識,係當地求助無門。詐騙份子設左個局,住係邊都係被安排,會恐嚇,唔聽話就會佈置、誣衊當事人「偷左佢地d錢」,到時水洗都唔清。

總之你當係五眼版KK園就差唔多,不過呢種詐騙份子好識得走法律灰色地帶保護自己。

伯爵府

shobi 發表於 23-12-8 10:03
來港讀書內地女子涉虛假申述及用假文書‎ 遭入境處起訴判囚12個月
https://www.hk01.com/article ...

我估佢係把original 刪去原名再打佢自己名,字體不一至一睇就知!

子爵府

baby668 發表於 23-12-8 10:04
呢個世界總會有蠢過隻豬嘅人

與此同時亦都驚嘆香港真係有大量國內精英

未必係 懶過隻豬, 只係良禽擇木而棲, 當人有能力嘅時候, 就會向上爬, 今日內地專才嚟香港定居, 過一段時間佢哋都會移民去第二度, 會追求更好的, 當然如果佢哋覺得香港已經好好,佢咪繼續留喺度囉。 現在香港的年青人 有條件有能力 一樣會去另一個地方, 追求自己想要的 生活。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-12-9 15:04
同香港人去留學一樣,有幾多人叻到學費宿費全免?
考到外地大學都要有錢讀至得㗎!
相比起英美,來港「留 ...

說得對

子爵府

mizuho 發表於 23-12-8 12:52
坦白講,國內真唔係咁多發奮圖強嘅年輕人
住國內多年,年年面試一大批,現在玩躺平嘅越來越多,好多好食懶 ...

同意。好多出歐美留學嘅所謂精英,其實不單只英文都係below standard, 出嚟做嘢亦冇香港叻嘅年輕人咁flexible及轉數快,香港精英年輕人質素完全唔會比下去⋯⋯

男爵府

呢單野攪笑,落嚟讀食屎,竟然去搵個正正經經香港地址都會攪到坐監,唔係要你搵市區九龍塘咁high class, 可以租到去北潭涌呀!啲村屋二千蚊半年都有,啲鬼佬就醒!大陸人真係係上面讀完學屎再落嚟食屎
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

pauline_c 發表於 23-12-8 11:37
「住咗倫敦50年嘅姑姐」,我記得你啦

我都記得睇過難怪講d內容都係果幾味野

大宅

ychan^ 發表於 23-12-9 17:03
我估佢係把original 刪去原名再打佢自己名,字體不一至一睇就知!

咁懶,p圖唔係應該揾專業假證集團做?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

puzzledmama 發表於 23-12-9 18:51
同意。好多出歐美留學嘅所謂精英,其實不單只英文都係below standard, 出嚟做嘢亦冇香港叻嘅年輕人咁flexi ...

一樣米養百樣人,無論來自咩地區
大陸人嘅進取、目標為本同手段(無論正面或負面),都係香港人諗都唔敢諗,佢哋諗得出,做得到!
格衰嘅咪好似今次主角咁,靠呃囉,今次捉到一個啫,大把人符碌過關
亦有發奮圖強努力向上嘅,但真係堅抽嗰d, 毅力同手段的確比港生強 (咁我同意香港人係轉數快d)

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

jellyfish1989 發表於 23-12-9 18:34
未必係 懶過隻豬, 只係良禽擇木而棲, 當人有能力嘅時候, 就會向上爬, 今日內地專才嚟香港定居, 過一 ...

國內專才
來港賺高薪
送仔女去英國讀書

男爵府

pauline_c 發表於 23-12-8 10:19
嚟香港讀碩士博士,可能係成本效益/地理位置,部分課程可以喺國內分校上堂。亦可能順便攞埋香港身份證。
...

佢哋留學在於留,國內真係勁果D人眼中,香港非三大碩士係水碩

珍珠宮

木土土 發表於 23-12-9 14:37
就算用假址入申請學校,正常都係以假地址(可能中介安排)去登記水電費,水電費單都係真,呢啲唔容易證實 ...

好大可能就係啲中介搞出嚟嘅大頭佛,見過太多不知所謂嘅垃圾中介,不停出公眾號發文售賣焦慮。
舊同事俾中介sell叫佢申請香港優才,但標榜完全唔需要搬香港、唔需要租房、唔需要去香港就職,地址、就業記錄中介會安排,每年只需要繳交少少香港個人入息稅做紀錄,7年後一定可以三粒星,然後小朋友可以以香港身份申請外國大學。
好彩佢知我香港人問我意見,終於勸退了,佢嘅背景去香港一定搵唔到嘢做,但唔去香港就可能錢俾了一年後中介走路、優才申請續簽唔到,影響以後申請去香港。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊