自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

a-j 發表於 23-12-8 10:18
其實明知佢係慣犯, 你何必準時, 如果係我約佢7點, 我7點半先會出現, 唔需要為佢勞氣 ...

呢啲人見你遲到,下次佢又大安旨意再遲啲,沒完沒了。

我有時間觀念,我接受唔到,一次半次,遲啲啲,可接受,但太過分又串咀,我寧願唔約。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

之前遲1小時,而家遲20分鐘,我覺得有改善,你俾多次機會佢啦
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

如果佢連坐飛機都經常遲到,即係佢自己都控制吾到時間,咁我會體諒佢自己都辛苦。如果重要事吾遲得果d,佢可以吾遲,甚至早到,但約親友就例遲,我認為佢係吾尊重人,吾會同呢種人做朋友。

侯爵府

我其中一個朋友出親來都例遲

大宅

我朋友都係咁,所以少約佢,佢自己就會知點解

水晶宮

tung0409 發表於 23-12-8 11:45
15+20,即係佢比約定時間遲35分鐘,咁真係過分。
我奶奶調番轉,約佢食飯要提早,明明約7:00晚飯佢會早15- ...

你奶奶咁似我朋友,約親例早半個鐘!
到咗就不停問我幾時到

遲到早到都係壞習慣!
不過樓主個朋友將遲到變成應份同合理就差啲

珍珠宮

哈哈,我都有朋友例遲,之後我唔咁早出現,仲遲過佢,
有一個因為遲得太緊要,仲要話佢好忙,咁就算數,之後無再約過,都超過10年,近年揾返我,又想再約,我耍走佢了

複式洋房

fivebeanrice 發表於 23-12-8 10:08
佢係遲到慣犯,但唔認自己係,仲叫我返教會或佛堂,等個人放下自在,而家條氣仲chok住
...

我有個中學同學早幾年,我公司搬左去九龍灣Mega box個頭, 個同學住牛頭角地鐵對面公屋,自此約親放工食飯就約德福或者淘大, 係次次都係咁, 最終我同佢講,今次約太子旺角啦,係中間點大家都就腳, 跟住佢話佢吾就腳,最後我都有出來同佢係德福食飯, 但是最後1次, 以後就冇揾佢啦!

吾係我吾就得人, 我住屯門, 九龍灣上班, 同學上環返工,住牛頭角, 大家都是放6時, 佢吾肯坐地鐵,要坐隊巴, 形成我要係等1個多小時佢先到餐廳, 食完飯我要1個小時返屋企, 我前後用2個多小時等同交通, 而佢只需要行10分鐘就返屋企,你說多自私。

水晶宮

happywwong 發表於 23-12-8 12:31
我有個中學同學早幾年,我公司搬左去九龍灣Mega box個頭, 個同學住牛頭角地鐵對面公屋,自此約親放工食飯 ...
咁你有冇同你同學講, 你都唔就腳?
如果佢只係就自己, 又真係幾自私呢.

伯爵府

은우수호 發表於 23-12-8 12:40

大把呢d自私既衰人啦!
以前又係有舊同事約食飯,永遠係近佢地屋企,之後都斷聯

水晶宮

fivebeanrice 發表於 23-12-8 12:46
大把呢d自私既衰人啦!
以前又係有舊同事約食飯,永遠係近佢地屋企,之後都斷聯
...
小事一宗, 呢類飯腳朋友, 少一個冇損失

大宅

爸B勳章

은우수호 發表於 23-12-8 12:22
你奶奶咁似我朋友,約親例早半個鐘!
到咗就不停問我幾時到

我媽媽通常早30至60分鐘
然後打來:我到咗,你唔洗急。。。
(好我盡快)

複式洋房

은우수호 發表於 23-12-8 12:40

講左啦!佢咪話自己吾就腳囉!話吾想去旺角,話我可以係公司坐住等, 我又可以shopping,但佢冇唸過食完飯9時, 我仲要1小時返屋企,佢就10分鐘就可以係屋企睇電視沖涼。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fivebeanrice 發表於 23-12-7 18:15
佢已經改善左,只係遲左20分鐘,以前唔出聲,佢可以遲1小時,至少3次

遲20分鐘好似唔係太耐,但已經顯示呢個人嘅計劃能力好差,亦關乎自制力。我老公有個朋友好經典,永遠唔準時,普通遲1小時,慢慢去到個半鐘、兩個鐘、三個鐘,幾個相熟朋友每次約都會估吓呢個朋友果次又遲幾耐,後來有次夾埋約呢個人時,大家齊齊遲個半鐘,點知呢個人依然係最遲果個,後來大家都放棄再約佢。到我同老公結婚(我老公係朋友中最遲婚果批),呢個朋友居然冇遲到(唔算早到),真係俾面啦。

我有一個朋友嘅前男友又係遲到大王,約咩人都遲到,最令朋友頂唔順嘅係每次約朋友屋企人食飯都遲,我朋友每次約人都係一早化好粧換好衫,但永遠都等佢男友換衫剃鬚梳頭,男人之家兩三小時先出到門口,搵位泊車又奄尖,永遠都係兜圈搵位好耐,有次前男友同事擺酒,佢遲大到,所有賓客都已經坐好晒,已經上到炸子雞,我朋友望下個錶再望入酒樓裡面就掉頭走,叫佢前男友自己入去,佢自己去食完飯再call去一齊返屋企。。。朋友覺得前男友遲到係唔尊重人嘅表現,最後亦都係令到佢地分手嘅最後一根稻草。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

象牙宮

回覆樓主:

傻既,自己唔岩仲話人執著,後唔食飯了,一係對方到左自己先到

珍珠宮

話佢冇意思,好難要求別人做到自己要求
覺得唔開心可以唔再約
再約就要預咗佢又係咁,自己就要接受。

水晶宮

lovelycar 發表於 23-12-8 12:57
我媽媽通常早30至60分鐘
然後打來:我到咗,你唔洗急。。。
(好我盡快)
我嗰個早到朋友又係咁, 叫我唔使急, 但又會話佢已經喺邊到邊到企咗喺度等.

我開頭都有趕過去嘅, 但後來次次佢都早到, 佢話係佢習慣喎,

之後我冇再理佢早到幾多, 亦都唔會趕過去, 因為呢, 我習慣「準時」, 唔早到, 唔遲到.

佢開頭有「催」過我, 但我每次都覆「我會準時到」, 久而久之, 佢就冇「催」我, 佢有佢早到, 我有我準時.

水晶宮

happywwong 發表於 23-12-8 12:58
講左啦!佢咪話自己吾就腳囉!話吾想去旺角,話我可以係公司坐住等, 我又可以shopping,但佢冇唸過食完飯 ...
OH, 放棄呢位飯腳朋友冇損失.

複式洋房

은우수호 發表於 23-12-8 13:07
OH, 放棄呢位飯腳朋友冇損失.

冇見好多年,吾覺可惜。

大宅

2024勳章

fivebeanrice 發表於 23-12-8 10:08
佢係遲到慣犯,但唔認自己係,仲叫我返教會或佛堂,等個人放下自在,而家條氣仲chok住
...

吓⋯唔好咁執着!
呢啲叫尊重喎!
佢嘅時間係寶貴
你既時間唔係嘢
我就唔會再搵佢囉

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊