自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日坐巴士,途中有推住BB車嘅父母準備上車,
司機預早講咗話需要摺埋架bb 車,先可以上巴士
上車後,呢對父母坐我前面,
一坐底就話:乜而家香港啲巴士司機咁惡㗎,一定要摺咗架BB車先準上車

女既係有鄉音廣東話
唔係歧視,真心想問大陸係咪需要摺架BB車就可以上巴士?
外國需唔需要摺架bb 車?

有冇人可以話我知,想了解多啲,唔係比較/其他地方唔關香港事

Ps:我試過起香港坐R8,司機叫我唔洗摺車,不過我都照摺,因為好快摺好

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

內地就唔知,喺多倫多就唔使

珍珠宮

真係唔知外地規矩
不過有一說一
而家啲人好燥底
會嫌人地講嘢粗聲粗氣
又唔諗下人地又唔係做服務行業
有次聽到有司機提個OL嘟唔到八達通、付款不成功
個OL都嫌司機惡
我咁岩排前一個,我親耳聽到司機語氣正常㗎
我覺得係OL 靚女可能自覺尷尬、有啲無臉就賴人地惡
有啲人性格係咁,臉皮薄到受唔到人地當眾講
Even善意提醒都唔得

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

坐香港巴士要摺BB車係有規定,司機跟足指引做。

外國摺唔摺車同香港坐巴士,其實有乜關係先,各地規則跟本就不同,比較跟本就無意義。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

呢度大部分人都試過單手抱B
單手摺B車上巴士㗎啦
夫妻在場兩對手
要嘈都係多餘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

睇過唔少次為咗摺bb 車, 父母同巴士司機爭執嘅新聞
上巴士父母2 個人, 4 隻手, 要佢地摺埋架bb 車,
對父母就突然手+腦殘咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

唔關我事~ 發表於 23-12-9 16:52
上車後,呢對 ...

其他唔知,英國我未見過有父母摺bb車搭巴士,全部都係直接連車帶bb抬上去的

男爵府

唔關我事~ 發表於 23-12-9 16:52
上車後,呢對 ...

香港巴士定嘅規矩,搭得就應該守規,如果唔想跟可以唔搭。唔明其他人講香港以外地方做法又點? 有D地方嘅巴士係中間上車,車頭落車添,唔通香港巴士又要跟? 各處鄉村各處例囉
[size=x-small]囡囡 出世~重

侯爵府

香港公共交通有不少附例,乘客唔清楚造成太多衝突時,有關公司應該多作宣傳,唔好難為車長。

男爵府

回覆樓主:

我都見過,D人不停嘈,又話投訴,我即比我電話號碼司機+大大聲講有人投訴call我做證人

伯爵府

lilywl 發表於 23-12-9 17:58
香港巴士定嘅規矩,搭得就應該守規,如果唔想跟可以唔搭。唔明其他人講香港以外地方做法又點? 有D地方嘅 ...

所以仔細時我出親街都搭地鐵,我真係無本事又抱住個仔又要顧部BB車。見廣告好易,但我次次都搞唔掂
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

其實,明知搭巴士要摺bb車,甘點解要搭?搭港鐵唔得?用揹帶搭巴士唔得?係要搏人唔出聲?自己攞交黎嘈

伯爵府

如果得我自己一個搭巴士,我會用揹帶揹bb,上車收車,去到目的地落車先開車放bb

珍珠宮

yurijm 發表於 23-12-9 17:09
真係唔知外地規矩
不過有一說一
而家啲人好燥底

其實我一直有個疑問,巴士司機唔係做服務行業,咁的士司機呢?小巴司機呢?佢地都唔係服務行業,但見唔少人好重視的士司機嘅態度。

大宅

stagea 發表於 23-12-9 17:14
坐香港巴士要摺BB車係有規定,司機跟足指引做。

外國摺唔摺車同香港坐巴士,其實有乜關係先,各地規則跟本 ...

沒有比較心態,只係想知
我都寫得好清楚:有冇人可以話我知
旅行我只去過日本韓國同泰國

大宅

竇漪房 發表於 23-12-9 17:38
其他唔知,英國我未見過有父母摺bb車搭巴士,全部都係直接連車帶bb抬上去的
...

長智識

水晶宮

雖然有指引上車要收BB車
但都唔係百分百要跟足O既

如果架車人唔多, 而又有空間擺放好BB車
再加上有大人傍住架車, 確保安全及不影響他人

跟車長交涉一下, 都未嘗不能原車上落O既

水晶宮

repeated

首頁

尾頁