自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

坐香港巴士要摺BB車係有規定,司機跟足指引做。

外國摺唔摺車同香港坐巴士,其實有乜關係先,各地規則跟本就不同,比較跟本就無意義。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔關我事~ 發表於 23-12-9 19:05
沒有比較心態,只係想知
我都寫得好清楚:有冇人可以話我知
旅行我只去過日本韓國同泰國

睇其他JM回覆參考下。
各地巴士都唔係全部有位可以上BB車

琥珀宮

野原美冴 發表於 23-12-9 21:01
我記得深圳d單層巴士通道好窄,同埋無行李位,一上車就係梯級, 都無人帶BB車坐巴士, 因為無位泊BB車。
...

呢架係深圳其中一款巴士
attach0/tmp/php1rwVsW

琥珀宮

露比EE 發表於 23-12-10 10:27
係香港就要守香港嘅規則,入鄉就要隨俗,其他地方須唔須要根本唔重要,如果堅持唔收車,可以選擇搭火車!
...

琥珀宮

大姑娘 發表於 23-12-10 13:30
各處鄉村各處例。多倫多唔洗摺關香港咩事先?

唔通美國零元購,香港又可以一樣?!

yesssss 同其他國家真係無關係,香港地方細,人多到係人迫人行,司機要求摺BB車,都係跟巴士公司指引。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊