自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Anpanmama 發表於 23-12-16 09:22
去普通科門診預約掛號,同醫生講情況,最好有時序表,俾醫生評估,寫轉介。
...

一般賽馬會門診醫生可評估到確診與否嗎?轉介專科後大約排期幾耐?謝謝。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無話可說 發表於 23-12-15 12:54
唔知有無數我地,因為佢家人唔係香港,我爸果邊d人唔多彩佢!佢打黎我地唔聽電話就不停打到聽為止,一聽就 ...

有無試過提議陪佢做身體檢查?

水晶宮

sugarbean 發表於 23-12-15 15:04
老人癡呆記性差可以理解,但點解會成日覺得人哋想害佢嘅?

思想混亂,唔止記性差

侯爵府

老人家係咁,而且獨居非常寂寞,多啲包容及關心。

水晶宮

Giant 發表於 23-12-16 09:01
一諗起助聽器、輪椅、請姐姐...... 成晚瞓唔著 ,我冇兄弟姊妹,一個人扛起
...

加油!我都係得我喺香港住 ~

象牙宮

Giant 發表於 23-12-15 12:15
獨居嘅佢之前經常滿口大話,話鄰居害佢,又話有人跟蹤佢,實地視察過根本冇呢D事… 曾經攪到我自己都分唔清 ...

長者/老人/長輩 有多疑幻聽妄想= 一種「大腦生病」的慢性精神病,每次急性發作會對大腦造成不可逆的損傷。
一旦發現身邊親友出現幻聽、幻視、妄想等症狀,建議至精神科就醫評估
一種大腦疾病,隨著萎縮、退化,也會出現類似思覺失調症的精神症狀,例如:多疑 (Paranoia)、妄想 …

年紀大了出現幻視、幻聽等類似精神疾病症狀,很可能係失智症合併其它症狀所導致,除使用藥物需更小心外,還需注意長輩潛在生理問題,症狀才能逐漸改善。
老人家出現幻覺可能是重大疾病前兆! 這幾種譫妄症狀可能代表心肌梗塞…
60+大腦認知功能退化的疾病,通常會伴隨著一些「精神行為症狀」,包括出現妄想、幻聽幻覺,例如懷疑家人偷東西、或是一直說在家裡看到已故的親人 …
他們需要社會支持。一種慢性疾病,患者與家屬,在經濟、心理、醫療上都需要整體性的社會支援關懷。

我姐60+就有此病。 我媽90+才有此病。我外公80+有此病。有冇長期病患要复診內科/老人科? 有可跟醫生說,精神科就醫評估

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

juniormiu 發表於 23-12-15 13:05
你俾錢佢識笑只係開心嘅自然反應,但唔代表你媽無腦退化,佢嘅表現似係開始有喎
...

無腦退化 喜歡錢。
是的。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

回覆 Giant 的帖子

人過50歲後,除了體力、肌力、骨質會逐漸流失外,「大腦」也會逐漸萎縮;60歲開始,更是以每年0.5%速率萎縮持續萎縮可能會增加未來罹患 認知功能障礙、憂鬱症,甚至惡化成為 失智症 的風險。

理性討論交流者。

子爵府

2024年龍年勳章

Giant 發表於 23-12-15 12:15
獨居嘅佢之前經常滿口大話,話鄰居害佢,又話有人跟蹤佢,實地視察過根本冇呢D事… 曾經攪到我自己都分唔清 ...

你媽咪幾歲?
留意佢開始有認知障礙
開始時常忘記野但死口唔認,冇左時間觀念,會有妄想被害,....
我以前都誤會左我一個長輩,覺得佢好乞人憎,原來佢有病

象牙宮

pauline_c 發表於 23-12-16 11:32
有無試過提議陪佢做身體檢查?

咁又無,次次去睇醫生就發癲!我同阿哥都無咁好氣,成鬼日嘈交,唔發惡都唔收聲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊