自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

j2j2 發表於 23-12-19 20:26
咁FTM的價值唔係淨係陪溫書、做功課,就咁簡單陪伴、接送、一齊食飯、陪玩,都好有價值。
先改善關係吧, 我 ...

有質素的ftm就係,沒質素的係會阿媽加小朋友一起hea.

男爵府

20170101 發表於 23-12-19 15:57
小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每 ...

小一?會唔會緊張咗少少

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔係人人都適合做 FTM,耐性、EQ 一定唔少得
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你出手,已證明你一直用錯方法

仲有你小朋友只係小一,剛剛上小學,佢都要適應,點解你認為佢可以獨立而唔依賴?

我仔女係一直自己教,從小開始就要有時間表比佢地,佢地先會有個方向,知道每日嘅routine係要做d乜…否則所有野只會拖住嚟做,又或者要你叫先做

男爵府

不如揾番份工?

珍珠宮

小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每 ...

因為你一直都放錯重點。

放棄工作是因為你愛孩子,想陪伴著孩子成長,值得與否不是用佢嘅學業成績來衡量。

如果你一直用成績來釐定你跟孩子的關系,難怪你跟孩子關系緊張。

父母是成年人,生孩子亦是父母自己的決定,因此父母更有責任去學習如何更有效地跟孩子溝通。

記住是有效,不是父母自己想的方法,現在根據結果就不是有效方法,要學習,要改變的是父母你自己喔!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

一定唔會係錯,今日地鐵站見到個工人姐姐企喺度玩手機,幼稚園小朋友踎喺地下玩佢隻鞋同褲腳,上車見另一姐姐喺BB 眼前玩手機,螢光幕距離BB對眼大慨 5cm...

湊小朋友要愛心耐性辦法,多睇育兒書,用耐性試啱方法,其實養寵物同植物咪一樣要睇書先識,人都一樣。

但如果自己湊唔掂就唔好勉強

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

明顯你唔適合教佢,出去搵嘢做,請工人同補習,全部外判起碼唔會傷感情

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

外判補習, 免傷和氣!

珍珠宮

又勞氣又大聲又出手….教小朋友方法錯誤,沒質素的‘陪伴’,只會破壞雙方關係,唔關你有冇放棄工作事。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

補習,不要傷感情
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

MrsSingSing 發表於 23-12-19 21:40
又勞氣又大聲又出手….教小朋友方法錯誤,沒質素的‘陪伴’,只會破壞雙方關係,唔關你有冇放棄工作事。
...
同意。
即使你出去工作,不改變性躁,屆時工作壓力再加家庭壓力,相信會壓力爆煲拋子女下街!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

就算好似我咁wkm都唔好你太多,教功課温習仲勞氣
放學只顧玩玩到我工放工先開始沖涼做功課温習,前後要在2個鐘內要完成
所以對我黎講我覺得呢個簡直係壯舉
小學之前把聲都仲好温柔,小學之後我覺得自己變左老牛聲

水晶宮

出手意思係打?

我自知燥底,從來無諗過做ftm

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

apelok 發表於 23-12-19 21:52
就算好似我咁wkm都唔好你太多,教功課温習仲勞氣
放學只顧玩玩到我工放工先開始沖涼做功課温習,前後要在2 ...

非常認同

子爵府

回覆樓主:

小朋友會慢慢進步,比啲時間同耐性佢同你自己。

我小朋友一年級,佢可以寫一個字就離位,又成日講其他野,要我坐隔離不斷提點先動筆,跌筆次數超過5次,最後要我惡佢先知驚。

不過佢鍾意學習,上課時專心,出黎成績好令佢有成功感。

二年級好自覺在學校做哂大部分功課,雖然某啲的功課如作文比較難都要在旁指導下,其他都可以獨立完成,唔駛再全程坐係側邊監督。另一誘因係做哂功課就可以玩iPad 30分鐘。

比啲小建議,可以係做完兩份功課休息10分鐘,食下零食之後再繼續。如果已經做得慢,就唔好再執著寫字要靚。

hkgra    發表於 23-12-20 09:37

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係人人都適合做 ftm,家長都要有無比嘅耐性,EQ要高啲,大聲甚至動手,衹係家長發洩緊自己嘅情緒,完全用錯方法,如果想自己教,樓主自己都要學下控制情緒先得。

小一其實唔難,唔好要求太高,教孩子要有方法,多啲響小朋友角度睇,唔好一味鬧同惡,了解下小朋友嘅難處,多鼓勵同讚賞,小朋友會容易受教好多。

水晶宮

回覆樓主:

有時你放棄份工,唔單止教功課,而係係佢的童年的生活中有你的陪伴回憶,當佢上到中一,佢進入人生另1階段亦唔需要小學時這樣陪伴。只有9年,最可愛最sweet的時候,1齊走過,我覺得值得。

除開,功課,學習,佢係可愛的對吧。 重新調整教學方法,我係呢度學習到唔同的方法,最近出post後jm提供意見,我用了,確實work.

子爵府

回覆樓主:

我會溫馨提示佢,專心做好啲功課,少錯誤,第二日又少一份‘改正’功課。

小朋友唔想做功課,通常係覺得難唔識做,所以根基要打好啲,堆埋堆埋之後就更多唔識,會好有錯敗感,如果係咁就要搵人1對1補專科,如果自己唔識教。

另一樣係可能覺得啲功課太易好無聊,比啲獎勵佢,限時完成可以有獎賞/印仔。

仲有可能係返左成日學,放學回家好攰,無精神再坐定,咁就最好沖個涼食埋茶點先開始做功課。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊