自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

想問下家居保同火險邊樣重要d, 自己住公屋,不過見有jm呢兩日既post突然諗,touchwood 自己屋企發生火災影響鄰居引起既陪償……等問題,咁我應該買家居保還是火險好d。有冇d幾佰蚊一年既。

大宅

Minnacat 發表於 23-12-20 13:08
想問下家居保同火險邊樣重要d, 自己住公屋,不過見有jm呢兩日既post突然諗,touchwood 自己屋企發生火災影 ...

我買家居保險, 包埋火險+財物+第三者責任, 一年9百幾蚊, 大野touchwood未試過claim

曾經claim過兩次, 一次廳燈爆左, 我影左幾張相, 之後問我有無單, 我話盞燈買左十幾年邊度仲有單喎, 我就咁報左個價錢2千蚊, 3個星期到就收到支票

第二次就係台風山竹吹爆左廁所隻窗, 整左1千蚊, 大約兩三個星期就收到支票

唔知點解兩次都無扣墊底費, 保單有寫明5百蚊墊底費

1千蚊一年買個安心其實都幾值得

侯爵府

maggie.tang 發表於 23-12-20 16:37
我買家居保險, 包埋火險+財物+第三者責任, 一年9百幾蚊, 大野touchwood未試過claim

曾經claim過兩次, ...

唔該晒 請問你買邊間,火險包唔包第三者,touchwood如果屋企火災禍及鄰居,如果佢地索償果d包唔包?thx

子爵府

Minnacat 發表於 23-12-20 13:08
想問下家居保同火險邊樣重要d, 自己住公屋,不過見有jm呢兩日既post突然諗,touchwood 自己屋企發生火災影 ...

公屋除非係自己買咗,如果係交租,根本無需購買任何保險

水晶宮

回覆樓主:

路過!公屋好少人買,因管理處跟進维修,如油油,水電,除非有豪裝另計

大宅

maggie.tang 發表於 23-12-20 16:37

請問買邊間?

侯爵府

回覆樓主:

如果租嘅就唔使買火險,家居保險裡面有第三者責任保險,保障金額視乎你買咩計劃!

侯爵府

你用邊間

大宅

Minnacat 發表於 23-12-20 17:37
唔該晒 請問你買邊間,火險包唔包第三者,touchwood如果屋企火災禍及鄰居,如果佢地索償果d包唔包 ...

AXA, 你可以去佢網頁度了解下

侯爵府

brother4 發表於 23-12-20 17:51
路過!公屋好少人買,因管理處跟進维修,如油油,水電,除非有豪裝另計

如果不幸自己屋企火警令到鄰居屋企有損失,佢地民事索償,咁我如果買左家居保係咪有用,所以我想研究下。

別墅

可以pm 资料?thanks

男爵府

請問你係邊間保險公司

大宅

豆豆B 發表於 24-4-15 16:31
請問你係邊間保險公司

AXA

可以去呢度比較一下

https://www.moneysmart.hk/zh-hk/home-insurance?provider_slugs%5B%5D=-1&category_slug=home-insurance&floor_size=348&sort_by=recommended&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_tuuBhAUEiwAvxkgTld0v-gS01Do6AWnrmswmdLd-gharpC6xkyhwJ-zfeauVOnv-Ni01RoCsx8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊