懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為我揀係公立醫院生,我住大埔,第一次想Book董醫生沙田睇已經好Full,要特登去將軍澳分診見董,約好晒期,向公司提早幾星期拎假去產檢,由大埔出發就快到達目的地,產檢12:00,姑娘11:45先打電話講董醫生要做手術睇唔症,要改期,Ok!明白有急症睇左先我都理解,我話我想改約下星期沙田睇,個姑娘都好意思叫我自己打去沙田約返個期,最後我成功打去沙田約到下星期見董。
足足等左5星期31w好想快啲睇吓BB,係沙田診所等咗1.5個鐘,董醫生講嘢聲線係溫柔嘅,但照聲波期間唔係坊間講到好細心,似好趕時間咁,因為BB咁岩手仔遮住樣,想叫董醫生郁下佢再照清啲,佢都係咁E震下個肚就話照唔到,姑娘快快手抹走我肚上面嘅啫喱就叫我起床,第一次前後睇咗都唔夠10分鐘就出返嚟。再約下次4星期後產檢。

又等左4星期34w想快啲睇BB,又係臨時臨急當日30分鐘前姑娘先打電話通知董醫生要做手術睇唔到症,幫我改期幾日後去荃灣見董醫生,Ok!我再向公司申請拎假。

幾日後,大埔出到嚟荃灣,又又又再當日30分鐘前打電話講又要做手術睇唔到症,改我當日去旺角睇第二個女醫生!我真係火都黎,約3次3次都被人當人球Cancel個產檢期,係媽媽WhatsApp Group問原來都有人係咁,情況一樣,大家都係揀公立生,唔係私家搵佢開刀或順產,唔想接症就咪唔好接囉!大佬呀!懷孕後期個肚咁大仲要被人點黎點去走去老遠產檢,玩死人!

男爵府

真係好過份喎, 手術唔會30分鐘前先知卦?
Urgent一次唔通3次都Urgent?你有冇話番姑娘咁遲先通知

大宅

睇你係唔係一定要睇私家,我12週後(搞掂T21加宮頸瘜肉)都無再去私家覆診。

呢幾年醫護人手短缺,有好多移民走晒係事實。大部分私家醫生都係得閒至係診所睇症,仲要有幾個診所睇症,只能講你要睇私家,就不得不能避免這種現象,不要針對這個醫生,其實不少專科都係咁。

複式洋房

halthepooh 發表於 23-12-27 11:25
真係好過份喎, 手術唔會30分鐘前先知卦?
Urgent一次唔通3次都Urgent?你有冇話番姑娘咁遲先通知 ...

有同姑娘講過,佢話董醫生因為要做手術唔知做到幾時先返,所以全日Cancel唔睇症,叫我唔好等佢,心諗要做咩手術做全日呢?開刀生仔都唔駛全日啦嘛?診所收晚上7:00,朝早11:00做手術,下午點都攝到位睇症啦嘛?!

男爵府

hearsay14 發表於 23-12-27 11:32
睇你係唔係一定要睇私家,我12週後(搞掂T21加宮頸瘜肉)都無再去私家覆診。

呢幾年醫護人手短缺,有好多 ...

睇過好多個專科,婦科都未試過咁。
會做手術但一定提早通知,下午臨時有手術最遲早上通知,30分鐘前喎?真係合理?

大宅

halthepooh 發表於 23-12-28 13:55
睇過好多個專科,婦科都未試過咁。
會做手術但一定提早通知,下午臨時有手術最遲早上通知,30分鐘前喎?真 ...
感覺好荒唐,但臨時手術就係字面上的意思,未必會話有固定時間通知。

男爵府

hearsay14 發表於 23-12-28 14:25
感覺好荒唐,但臨時手術就係字面上的意思,未必會話有固定時間通知。

一次就話臨時,次次都係就好令人懷疑係安排失當。
又唔係急症室

大宅

halthepooh 發表於 23-12-28 14:29
一次就話臨時,次次都係就好令人懷疑係安排失當。
又唔係急症室
知你好不滿,但我唔想你繼續勞氣,發生都發生左,我亦肯定睇私家專科避免唔到呢種事,就忘記左佢好好安胎
同休息,唸下bb出世會有排忙,呢種事過就過去了。

男爵府

hearsay14 發表於 23-12-28 17:22
知你好不滿,但我唔想你繼續勞氣,發生都發生左,我亦肯定睇私家專科避免唔到呢種事,就忘記左佢好好安胎
...

多謝你,但我戥樓主慘咋,代入咗
我而家睇嘅醫生都好好

水晶宮

Fatfatcolor 發表於 23-12-28 13:17
有同姑娘講過,佢話董醫生因為要做手術唔知做到幾時先返,所以全日Cancel唔睇症,叫我唔好等佢,心諗要做 ...

可能佢將好幾個手術排喺同一日呢
不過如果緊急的話,好生意的都好少話突然幾個緊急全部需要同一日做嘅
靜雞雞話你聽吖,姑娘話要做手術,唔等於一定係去咗做手術㗎 唔係講董醫生啦,其他醫生都係。唔通醫生去玩又話你聽咩

大宅

Fatfatcolor 發表於 23-12-27 05:52
因為我揀係公立醫院生,我住大埔,第一次想Book董醫生沙田睇已經好Full,要特登去將軍澳分診見董,約好晒期 ...

我2胎都係揾董醫生產檢
覺得佢好細心 對孕媽媽好好喎
睇咁多次從來冇試過即日先打黎cancel覆診期
早一日話臨時有手術有試過一次(但我諗睇邊位醫生都一樣有機會)但姑娘都好好,會安排盡早見返醫生覆診

複式洋房

回覆 joyfulsheep2021 的帖子

我都覺得董醫生好好,我搵佢產檢同順產,冇試過要改期,態度好好有耐性。手勢都好好,生完傷口都唔多痛,幾小時後落床已經行動自如。

複式洋房

kristyxyz 發表於 24-1-8 16:32
回覆 joyfulsheep2021 的帖子

我都覺得董醫生好好,我搵佢產檢同順產,冇試過要改期,態度好好有耐性。手 ...

我都係岩岩驗到bingo, 搵左董醫生睇第1次,請問是否每次產檢約左時間都等3小時? 我都係想順產,請問每次產檢,董醫生會唔會開好多藥或其他收費? 每次幾錢左右?
我問左姑娘話董醫生接生醫生費係35000左右,順產預埋單7-8萬。

複式洋房

回覆 tiff.w 的帖子

半小時至2小時都試過,每次都係$1000,醫生冇開葯比我嫁

複式洋房

係唔係翹康?
如果係公立生佢哋唔會想接你生意架
我係同診所另一醫生,佢一知道我打算公立生即刻hea我,等個半鐘但照3分鐘就完左
當時已經32W仲要比個7星期後嘅期我覆診
診所姑娘仲要話唔等得你咪轉醫生

別墅

虎到金來勳章

回覆 kristyxyz 的帖子

想問你找佢順產,佢有沒有叫你催生?

複式洋房

irenen 發表於 24-1-24 19:21
係唔係翹康?
如果係公立生佢哋唔會想接你生意架
我係同診所另一醫生,佢一知道我打算公立生即刻hea我,等 ...

上胎係翹康睇梁醫生好好啊
我都係公立生 冇話因為去公立就hea 睇
次次都會有問必答
呢胎第一次照就搵返佢
佢都好細心 同埋主動提埋二胎要預左會早生
仲話龍年真係多左人生B
叫我之後提早約期

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊