自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珍珠宮

覺得個5哥問題多d, 點解全家甘團結,就系得佢同家庭決列,同連家不相往來甘多年,亞媽又識約佢又識叫佢開聯名戶口重知佢靠吾到外家既,重理直氣壯吾去葬禮吾會養亞爸

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 23-12-27 20:07
覺得個5哥問題多d, 點解全家甘團結,就系得佢同家庭決列,同連家不相往來甘多年,亞媽又識約佢又識叫佢開聯 ...

有時得到$的不一定係有問題
媽點解同佢開聯名而冇同其他人?
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

今次我反而信5哥

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

多兒多女多冤家
生埋一大竇有咩用

子爵府

Ritzmary 發表於 23-12-28 09:02
多兒多女多冤家
生埋一大竇有咩用

認同

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 23-12-28 08:48
今次我反而信5哥

你信既應該系佢亞媽甘心比佢
但一個仔甘樣對亞媽都好人有限

男爵府

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

其實婆婆失前病歷应該可以證明是否有腦退化/失智症狀,因為始終80几90歲吧!

珍珠宮

anteater 發表於 23-12-28 09:10
做媽媽最偉大, 無論佢係好人壞人,就是因為最擔心五哥,所以才留低啲錢畀佢傍身
...

你又知?我有d保留,誰是誰非都應該負責養到亞爸終老,都90歲重有幾多年,7個一人少少錢,少少野都吾做

象牙宮

angiehouse 發表於 23-12-27 20:07
覺得個5哥問題多d, 點解全家甘團結,就系得佢同家庭決列,同連家不相往來甘多年,亞媽又識約佢又識叫佢開聯 ...

有N个孩子的媽, 合情, 合理, 正常,. 該子女人人都有分。 最錫會分多D。(是有机會)
* 自己年紀大, 多病, 該先做遺書。

聯名戶口開設教學 「雙簽」戶口情侶分手有保障 遺產/風險/債務處 …
在開設聯名戶口時,可要求「雙簽」,即取得所有聯名人簽署才能夠從戶口提款,換句話說,任何一位戶口持有人想辦理提款或轉帳,需得到該戶口其他持有人 …

「單簽」定「雙簽」媽同子女.... 分分鈡

吾去葬禮吾養亞爸 好人都有限。不合情理。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Ritzmary 發表於 23-12-28 09:02
多兒多女多冤家
生埋一大竇有咩用
不得不認同特別去到錢呢1 PART

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

生七件垃圾,臭名留千史

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

清官難審家庭事, 但我聽五哥咁講, 我明... 如果兩公娑關係好是聯名而不是同五仔開戶口,
就因為娑婆最擔心五子日後生活, 才開一個聯名日後給他用唔出奇。
同住一屋唔代表公公婆婆關係好!
◕順其自然啦~♥ ◕

珍珠宮

isamlum 發表於 23-12-28 09:12
其實婆婆失前病歷应該可以證明是否有腦退化/失智症狀,因為始終80几90歲吧!
...

如果打官司5哥好可能會輸(如8月份婆婆已確診腦退化)律師有話聯名戶口既錢系托管吾系比左單一方便,5仔單方面轉走去自己戶口系有問題,其實亞媽要比佢直接去銀行攪出黎比佢就得,聯名亞媽覺得同個仔一齊管理者,有事有幹有個仔奔波,老人家尼個想法吾奇

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

5仔因為自己冇後,所以可以違背良心,單方面轉走$,唔怕後代(子侄)成仇。

男爵府

回覆樓主:

東張好烦,一係爭吵,一係漏水,一係曱甴

Skytree1000    發表於 23-12-28 10:44

大宅

呢啲大家庭好多是非,媽媽看在眼內,分分鐘覺得五哥離開係對嘅,只係自己做唔到,唔代表媽媽同其他仔女關係好,佢如果稍為有其中-個仔女信得過傾到計或者唔想見5哥,成件事好難成事,始終清官難審家庭事

水晶宮

回覆樓主:

開聯名戶口並唔係話畀曬啲錢佢,可能只係畀個仔氹去開戶口而已。佢其他仔女都唔係有錢,點會90度傾斜畀一個仔呀!阿媽喺醫院同埋死都吾會出現,都唔合理啦!就算啲兄弟唔畀你入殯儀館,跪喺門口都要跪一晚啦!仲話同阿媽一早講咗,大話連篇,做戲都吾做全套。係我就一直唔接受訪問,袋袋平安好了!

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 23-12-28 08:39
有時得到$的不一定係有問題
媽點解同佢開聯名而冇同其他人?
開聯名戶口唔代表打算將錢俾曬嗰個聯名人,我老公都有同99一齊有聯名戶口,老人家只想身故後易d處理, 並冇諗過只留俾我老公

子爵府

HLDMaMa 發表於 23-12-28 09:53
開聯名戶口並唔係話畀曬啲錢佢,可能只係畀個仔氹去開戶口而已。佢其他仔女都唔係有錢,點會90度傾斜畀一個 ...

五哥向住輝仔喊果度好假

首頁
12345...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊