自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

只如初見 發表於 23-12-30 18:08
好同意,人走後.做幾多都係比人睇,表面野,認同
同意×2
我媽媽話,生前對自己父母好啲,死咗葬邊,年年月月拜祭已經無意思,佢叫我撒佢啲骨灰去海便算
當然我唔會捨得咁做

男爵府

emilylam 發表於 23-12-30 17:12
正常女人明知老公出面搵小三都唔會想留副身家比老公,但居然也有樓主這種女人好大愛地認為婆婆應該留100萬 ...

我媽無睇,最初講佢知佢都話留俾個老公,但我一講話佢好似曾經出去玩女人,甘就即刻話唔怪得之唔俾個老公

子爵府

HLDMaMa 發表於 23-12-29 23:08
我爸爸授權我動用他的銀行帳户,我媽媽授權我妹妹管理戶口,但我地完全吾會覺得他們是想留我們的,只是方 ...

咁個老人家,點解要同個咁衰既仔去開户口?佢7個仔女喎 又有老公,個個唔開淨同個冇聯絡開的5仔開,我覺得想點好明顯喎。

子爵府

emilylam 發表於 23-12-30 17:12
正常女人明知老公出面搵小三都唔會想留副身家比老公,但居然也有樓主這種女人好大愛地認為婆婆應該留100萬 ...

如果我身家140萬,我老公有小三。我直頭1元都唔會比佢呀。

伯爵府

0q.cathy 發表於 23-12-30 02:19
你都識講授權管理,點解唔授比7妹,唔比大哥,要搵死後唔見佢既5哥? 我覺得呢個係死者生前最信既人,或者 ...

睇上集,就覺得應該需要對老伴負上生活上的責任、開支,直至百年歸老,搞掂哂之後,有剩才瓜分。
但看埋下集,我就覺得阿媽係有心比5仔,而唔係拎嚟瓜分。因為5仔已經同佢哋反哂面,直頭係老死不相往來咁,咁阿媽仲有6個子女,佢大可以同其他子女交代,為什麼要選擇一個同成家老死不相往來嘅5仔呢?這點就係令我相信係比筆錢5仔嘅理由。

伯爵府

HLDMaMa 發表於 23-12-30 02:27
你真係信5哥續個問阿媽點解吾俾錢其他兄弟嗎?佢會吾會真係同阿媽講你死咗我都吾出現架。成件事咪係佢昆阿 ...

咁佢都同全部人反哂面,咁佢又點會知道,大仔退休,子女已經出身,老二夫婦又點點點、老三一家又點點點、數到阿七都知道喎!播埋出街,如果講錯,阿7咁巴渣,一定會話唔係啦!

水晶宮

zitamamama 發表於 23-12-30 21:16
如果我身家140萬,我老公有小三。我直頭1元都唔會比佢呀。

same as you

水晶宮

BBLOVEMAMA 發表於 23-12-30 20:49
我媽無睇,最初講佢知佢都話留俾個老公,但我一講話佢好似曾經出去玩女人,甘就即刻話唔怪得之唔俾個老公
...

所以我會話婆婆唔比老公係因果關係,
其實婆婆唔係全部提取晒比5仔,婆婆留低40萬,無比晒140萬5仔,所以我更加相信婆婆出於自願比100萬5仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得成件事最可信係兩公婆的確關係唔好,明明個老公雖然年紀大但頭腦清晰行得走得,老婆都唔留私己俾佢就知的確感情唔好。我自己阿媽都係而家六七十就開始近十年八年同兄弟姊妹感情好差,大家都對點處理上一代來緊的遺產唔同意見,見到佢哋咁都覺得好難睇,明明細個一齊玩到大,何必

珍珠宮

rayrayus 發表於 23-12-30 22:49
我覺得成件事最可信係兩公婆的確關係唔好,明明個老公雖然年紀大但頭腦清晰行得走得,老婆都唔留私己俾佢就 ...

樓主話5哥講嘢唔可信,5哥單方面話父母感情唔好,事實未必係喎

我自己睇法同你一樣覺得佢哋兩公婆關係唔好

珍珠宮

rayrayus 發表於 23-12-30 22:49
我覺得成件事最可信係兩公婆的確關係唔好,明明個老公雖然年紀大但頭腦清晰行得走得,老婆都唔留私己俾佢就 ...

唉,兄弟姊妹多真系未必相親相愛互相扶持 細個一齊玩一齊長大,大左就各有各生活,手足之間又可以話系競爭對手!

男爵府

hellomiki 發表於 23-12-30 23:08
唉,兄弟姊妹多真系未必相親相愛互相扶持 細個一齊玩一齊長大,大左就各有各生活,手足之間又可 ...

以前社會窮,除咗分父母責任外,跟本大家兄姊妹唔會有野爭,只係邊個最窮,大家可能幫下手,而且以前無甘長命,老左好快就瓜,無拉到甘長,而家人口老化,子女退休,父母都未瓜,個個八九十,甚至一百仲要仔女供養!所以兄弟姐妹父母有錢就自然爭,何來有好感情

珍珠宮

BBLOVEMAMA 發表於 23-12-31 12:48
以前社會窮,除咗分父母責任外,跟本大家兄姊妹唔會有野爭,只係邊個最窮,大家可能幫下手,而且以前無甘 ...

社會越富裕,人越貪婪,人性也。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

crazypaper 發表於 23-12-30 19:21
同意×2
我媽媽話,生前對自己父母好啲,死咗葬邊,年年月月拜祭已經無意思,佢叫我撒佢啲骨灰去海便算
當 ...

除非以前做海員又熱愛海洋,有得揀無咩人尤其女性喜歡這樣
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

回覆樓主:

婆婆生得出兒女 點會唔知道他們的性格和心肝 細節唔清楚 但是照牌面來看 我係婆婆的話都會只係畀五仔

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

生前要好好打点
免得後人麻煩

珍珠宮

kerotan 發表於 23-12-31 15:34
生前要好好打点
免得後人麻煩

好同意,我有親戚生前就系無打點無講身後事,以致臨死前想講講唔到,寫又寫唔到 寫左好多嘢但後人一個字都睇唔明,病情可以突然惡化,所以早點打點好身後事系好事!我就算唔去立平安紙都會寫低,好讓後人知道

珍珠宮

yu1600 發表於 23-12-31 14:32
婆婆生得出兒女 點會唔知道他們的性格和心肝 細節唔清楚 但是照牌面來看 我係婆婆的話都會只係畀五仔
...

睇嚟呢度都好多人相信5仔講嘢,相信婆婆心願系留錢比5仔

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kerotan 發表於 23-12-31 15:34
生前要好好打点
免得後人麻煩

最好真係立定平安紙
大家唔洗煩
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 23-12-31 20:49
最好真係立定平安紙
大家唔洗煩

奈何很多老人家都怕說出意願会得罪兒女, 他們就不再討好自己了。
這是兩代人的悲哀! 不夠愛不夠信任不夠尊重~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊