自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

cyyiu 發表於 24-1-13 11:02
其實而家有d餐廳用緊可回收餐盒,顧客比按金,指定時間放返去回收箱就可以攞返d錢!
如果多d餐廳咁做,買 ...

其實唔駛咁麻煩,佢可以定制一啲量好份量嘅廚具,直接裝落客人自攜器皿就可以。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

BK Milk勳章

其實而家有d餐廳用緊可回收餐盒,顧客比按金,指定時間放返去回收箱就可以攞返d錢!

我睇過條片講Starbucks 呢d租杯服務,Starbucks職員講得好好,佢話有人覺得呢d杯唔衛生,職員話出去餐廳食飯,所以客人都係用公家餐具,咁都係唔衞生,佢又講得啱喎!

伯爵府

pochario 發表於 24-1-13 11:07
你又啱喎,如果食完肚痛,商家絕對可以講係個飯盒本身唔乾淨,或者同其他自備盒交叉感染
...

係喎,我都無諗過呢個問題添
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

水晶宮

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:49
回覆 longsky 的帖子

外賣飯盒餐盒就算發泡膠都可以回收,不用掉。買菜的膠袋也可以回收,不用掉。所以不 ...

無錯,所有野都係習慣!
記得有jm講,去年膠袋徵費,話出街已經好多野帶,仲邊可能帶膠袋?其實一個袋,佔幾多空間?只係大家習慣免費膠袋、掉垃圾不收費,就理所當然!
但香港攪垃圾徵費,我覺得最後都係攪到一鑊粥,唔睇好!

伯爵府

CheungKeeKee 發表於 24-1-13 10:49
回覆 longsky 的帖子

外賣飯盒餐盒就算發泡膠都可以回收,不用掉。買菜的膠袋也可以回收,不用掉。所以不 ...

自從有綠在區區,我真係可以三日先掉一次垃圾

水晶宮

sfccwy 發表於 24-1-13 11:09
我睇過條片講Starbucks 呢d租杯服務,Starbucks職員講得好好,佢話有人覺得呢d杯唔衛生,職員話出去餐廳食 ...

不嬲都係咁!
出去堂食係好拿渣,信不信由你!

水晶宮

Kuri 發表於 24-1-13 11:08
其實唔駛咁麻煩,佢可以定制一啲量好份量嘅廚具,直接裝落客人自攜器皿就可以。
...

希望m記都可以自帶杯,我成日幫襯,但d即棄杯好可惜!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

借機加價

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-1-13 11:15
希望m記都可以自帶杯,我成日幫襯,但d即棄杯好可惜!

No offence,請問你係咪FTM?

子爵府

你都識講有啲餐廳啦,即係仲有好多都未咁樣做。根本成個社會配套都未齊,其實政府應該強制性要所有餐廳咁做以防政策實施後引起混亂同人群聚集。我自問手腳慢裝得好慢的,到時餐廳嗰啲阿哥阿姐唔好俾面色我睇。

子爵府

sfccwy 發表於 24-1-13 11:09
我睇過條片講Starbucks 呢d租杯服務,Starbucks職員講得好好,佢話有人覺得呢d杯唔衛生,職員話出去餐廳食 ...

係喎,仲有衛生問題,希望餐廳回收飯盒後會再洗一次先再裝嘢食俾下位,不過有幾多餐廳會咁做呢?真係心照

水晶宮

白毛毛 發表於 24-1-13 11:18
No offence,請問你係咪FTM?

不是,我要返工,女送去99家湊,無工人,家務一腳踢!

子爵府

pochario 發表於 24-1-13 11:07
你又啱喎,如果食完肚痛,商家絕對可以講係個飯盒本身唔乾淨,或者同其他自備盒交叉感染
...

係喎,咁以後就唔會再有食物中毒餐廳負責呢樣嘢了。因為根本釐清唔到係自己飯盒嘅問題定係餐廳啲嘢食唔乾淨。OMG!

成日食外賣,我覺得呢個仲恐怖過家居垃圾政策,因為我冇小朋友垃圾唔算多,不過如果我有小朋友我應該會雙重崩潰

水晶宮

da-rosette 發表於 24-1-13 11:24
係喎,仲有衛生問題,希望餐廳回收飯盒後會再洗一次先再裝嘢食俾下位,不過有幾多餐廳會咁做呢?真係心照
...

星巴克係會重洗d杯,可回收餐盒嘅餐廳都一樣咁做,所以可以放心

水晶宮

da-rosette 發表於 24-1-13 11:22
你都識講有啲餐廳啦,即係仲有好多都未咁樣做。根本成個社會配套都未齊,其實政府應該強制性要所有餐廳咁 ...

所有野都要慢慢推行,當未推行時你又嫌麻煩,我又嫌唔方便,環境日漸破壞,最後一齊承受!

伯爵府

虎到金來勳章

薯圈 發表於 24-1-13 10:30
我估洗碗工唔會因為見到有堂食客而要求加人工 jm你過濾了。

咁你又錯啦,洗碗工唔係咁易請,工作量大,搬重野,手碗易勞損。請唔到人咪都要加人工請。

不過拗黎無用,自己有自己一套做法。

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-1-13 11:31
不是,我要返工,女送去99家湊,無工人,家務一腳踢!

明白。
記得新冠禁堂食令下一班打工仔,特別係戶外工作的工人,要企喺街拎住個飯盒食飯嗎?
當日食二餐,戶外點洗碗再用?日帶幾個杯,幾個飯盒,幾套餐具去返工?定,要佢哋喺公廁洗飯盒?
我想講嘅係,有人環境許可,自然有人環境不容易做到。政府要做就要做得周全,政府的視野要大,否則就只會變成懲罰做唔到的人,呢到,可能就係要班本來就辛苦的工人每日額外俾多幾蚊買飯盒,貧者越貧。

侯爵府

cyyiu 發表於 24-1-13 11:32
星巴克係會重洗d杯,可回收餐盒嘅餐廳都一樣咁做,所以可以放心

唔係講緊餐廳供應嘅重用,呢種我都相信唔使擔心,好似而家煲仔飯外賣原煲上同一概念啫。
係講緊如果啲人自備飯盒,交咗比廚房,點知食完肚痛,咁責任歸誰?

侯爵府

回覆樓主:

搞咁多嘢,咁不如大家索性帶飯返工算!
食完返去洗,又唔使煩啲垃圾點掉!
食得健康之餘,既環保又慳錢!

大宅

東網快訉:4月是港人環保大行動月,除垃圾徵費生效外,即棄塑膠物品首階段規管亦會於4月22日生效,條例勢影響港人部分生活方式。從事飲食業的優質旅遊服務協會主席黃傑龍昨日在個人社交平台上表示,很快便要落實禁止使用一次性塑膠餐具的法例,現在是時間推動市民自攜餐具。

立法會2023年10月通過了《2023年產品環保責任(修訂)條例草案》,2024年4月22日便會落實第一階段管制。有關條例規定禁止店舖銷售和供應即棄塑膠及發泡膠餐具,現時港人隨手可取的物品,例如即棄塑膠吸管、攪拌棒、即棄塑膠製叉、刀、匙、碟和飲管、發泡膠飯盒等都會被禁。第一階段禁售和免費供應的還有棉花棒、氣球棒、充氣打氣棒、螢光棒、派對帽、氧化式可分解塑膠產品、雨傘袋、食物膠籤、膠牙籤等。

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊