想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

本來23年12月23號放胎, 但因感冒延遲左一個週期..

今日睇ivf 西醫, 說子宮內膜唔夠厚, 放唔到胎,並說停中藥(但之前無講要停中藥, 今次照完子宮內膜唔夠厚, 先再問有無食中藥… 我之前又無問佢可否食中藥…..今次話人工周期唔可以食中藥撞西藥, 怕影響荷爾蒙),結論係要等再來一次m ,下個人工周期再食荷爾蒙再睇能否放胎。

很磨人.. 不停再要食、塞荷爾蒙.. 不過延遲放胎, 總好過流產.. 唔著床, 之前已經歷過一次流產、一次唔著床.. 真係灰灰地.

求建議及鼓勵,問中醫又話照食中藥,西醫又話唔食..

複式洋房

Moc7coal 發表於 24-1-13 10:29

今日睇ivf 西醫, 說子宮內膜唔夠厚, 放唔到胎,並說 ...

我都好灰呀 我上次放鮮胎已經係8月頭喇...失敗左黎m之後嗰個cycle成73日。我滿心歡喜咁打電話去諗住可以放胎...
點知又話要抽血睇下用人工週期定自然。抽到冇排卵話要用人工,之後終於等到黎經喇,去見醫生,又話我本身有內科問題盡量都唔想我用人工週期。
咁又等下個cycle又抽排卵血,點知未抽就已經黎左經,今個cycle得25日...
打電話去,都係叫我再等抽排卵血

真係堅灰,依家好似所有野都kick晒,工又唔敢轉,旅行又唔敢book!!!

別墅

babycome2022 發表於 24-1-13 13:27
我都好灰呀 我上次放鮮胎已經係8月頭喇...失敗左黎m之後嗰個cycle成73日。我滿心歡喜咁打電話去 ...

明白所有野hang 住既感覺, 想轉工又怕成日請假唔方便。 希望你既period 聽聽話話, 可快點順利抽血放胎, 我同自己講或者個天覺得未係時機放, 趁呢段時間再補身、做運動
大家要keep 住好心情

大宅

我都係等緊第二次放胎…好似總有嘢kick住唔到自己計劃咁唉,仲有諗起又要食藥塞藥嘅日子(人工週期)其實都開始有少少恐懼…唯有以平常心面對啦,控制唔到嘅嘢就諗少啲,大家加油!

別墅

一家一 發表於 24-1-13 23:27
我都係等緊第二次放胎…好似總有嘢kick住唔到自己計劃咁唉,仲有諗起又要食藥塞藥嘅日子(人工週期)其實都 ...

好似愈在意就愈kick , 塞藥塞塞下已熟手.. 我感覺開始食、塞藥就爆瘡、胸脹痛、心情都好似影響。

對, 平精心面對, 真係好多野控制唔到,唯有祈禱依靠,博盡就無悔

大宅

回覆 Moc7coal 的帖子

我果時人工週期都心情唔好,唔知關唔關食荷爾蒙藥事。其實塞藥唔難,但會勁流水果下都好難頂…要不停換護墊,都幾煩吓。加油呀JM !!

大宅

我而家day 14, 內膜得5mm,唔知會唔會繼續生長

大宅

停中藥, 氣血運行得太勁都不利著床架

大宅

今日睇ivf 西醫, 說子宮內膜唔夠厚, 放唔到胎,並說 ...

首先你係政府定私家做ivf?我係私家做,完全唔會因為內膜唔夠厚要暫停放胎,人工週期有啫喱搽,自然週期有針打,全部都可以預期進行放胎,而且進入放胎週期,我個個醫生話叫停曬所有中藥先,以免有影響,始終胚胎好珍貴

別墅

wxsbb 發表於 24-1-15 18:42
首先你係政府定私家做ivf?我係私家做,完全唔會因為內膜唔夠厚要暫停放胎,人工週期有啫喱搽,自然週期有 ...

私家… 但都叫我下周期再黎過…

別墅

荳子 發表於 24-1-14 20:57
我而家day 14, 內膜得5mm,唔知會唔會繼續生長

我都day 14 去照, 0.77 ,但醫生話要0.8 , 就叫我食其他藥來m , 下次再來(emoji)

其實我以為繼續用藥就得.. 希望你的能繼續生長

別墅

一家一 發表於 24-1-14 20:41

我果時人工週期都心情唔好,唔知關唔關食荷爾蒙藥事。其實塞藥唔難,但會勁流水果下 ...

我會用短m 巾, 唔洗成日換, 我都覺食左荷爾蒙心情唔好

大宅

Moc7coal 發表於 24-1-15 19:05
私家… 但都叫我下周期再黎過…

邊間啊?

別墅

wxsbb 發表於 24-1-15 19:13
邊間啊?

仁安周醫生

複式洋房

饮豆浆啦~长内膜既~如果内膜唔够厚好难着床伽~到时候放佐唔着床又浪费佐~又影响心情~

別墅

virona 發表於 24-1-16 12:18

饮豆浆啦~长内膜既~如果内膜唔够厚好难着床伽~到时候放佐唔着床又浪费佐~又影响心情 ...

thanks

別墅

請問放胎前幾多日要停中藥?

別墅

yasuumi 發表於 24-1-20 23:59
請問放胎前幾多日要停中藥?

人工周期既話, 醫生叫我唔應該食中藥, 我來m 前一個星期已停哂中藥, 我唔知確實係幾時停。 佢話自然周期就唔理你食中藥

複式洋房

下次試下食黑豆粉,飲黑豆豆漿,可以增厚內膜架,加油

別墅

ymc_83 發表於 24-1-23 21:11
下次試下食黑豆粉,飲黑豆豆漿,可以增厚內膜架,加油

謝謝您

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊