自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友兒子讀緊私立院校醫療學位,Sem1有一科肥左,就要留級冇得補考,想問下其他大學或院校咪都一樣

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

考前都明知肥咗冇得補考, 當初就應該俾心機溫書.

我仔女讀工程, 都係如果考試肥咗要留級冇補考,
而且一年只有一個sem開班.

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其他學院制度係點,你知嚟無用。你仔係要跟返自己院校制度

侯爵府

野原美冴 發表於 24-1-15 08:15
其他學院制度係點,你知嚟無用。你仔係要跟返自己院校制度

朋友咋

男爵府

正常八大都唔會因為fail而比學生補考,如病左有醫生證明除外。Fail左就下學期比心機再讀啦,基本上有心讀好難Fail。

男爵府

正常八大都唔會因為fail而比學生補考,如病左有醫生證明除外。Fail左就下學期比心機再讀啦,基本上有心讀好難Fail。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

想問一下私立院校系香港?海外?

公爵府

2024年龍年勳章

由小學開始,唔合格肥咗都係無得補考,唔努力追唔上留級再讀好合理。

琥珀宮

c9c9c9 發表於 24-1-15 08:01
朋友兒子讀緊私立院校醫療學位,Sem1有一科肥左,就要留級冇得補考,想問下其他大學或院校咪都一樣
...

補考通常係因為病而考唔到先有,未聽過唔合格有補考

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

無聽過讀degree 有補考,如果計學分咪下個sem再take, 但如果一定要pass1左先可以讀2,咁就無計喇
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 24-1-15 08:45
補考通常係因為病而考唔到先有,未聽過唔合格有補考

病左補考都係小學先有,中學已經無喇
放下自在

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我30年前讀大學已無補考
Fail就retake ,簡單直接

琥珀宮

cattz288 發表於 24-1-15 08:52
病左補考都係小學先有,中學已經無喇

我仔中學都仲有,但打7折,仲要係一定醫生紙先可以,事假冇補考

侯爵府

開心吸收勳章

醫療科有啲科目吾係普通文科筆試咁簡隨時話考就考,可能要安排lab,真係今年冇補考就冇。

象牙宮

mandy952 發表於 24-1-15 08:54
我仔中學都仲有,但打7折,仲要係一定醫生紙先可以,事假冇補考

考滿分先得70,我寧願無得補考,d分拉勻算喇
放下自在

水晶宮

...

肥一科就要留班,如果再肥會唔會踢出校?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊