自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我婆臨終前,交託我媽要照顧佢細佬,即我我媽舅父,我舅公
我舅公有仔女,但唔常出現
我舅公退休後我媽成日去睇佢,出入醫院都係媽去,臨走喺病床,一隻手拖住我媽,另一隻手係拖住大仔...慢慢咁走,我舅公最後時,有俾幾萬蚊我媽袋起用,我舅公走咗,我媽都拎番出來俾佢啲仔。
希望佢地姪女真係真心對兩老,唔係為錢同樓。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 我係餓底 的帖子

我睇完報導, 咁倆老係老人院比較適合, 只是多啲探他們, 同佢哋出外飲吓茶, 多啲關心就得啦, 個男人喊晒口接佢回家, 但得個床位, 話請幾個工人照顧倆老, 錢無問題, 講到好誇張, 做戲一樣!

象牙宮

養子奪財產及房產後掟父母入安老院 不准兩老離開更不聞不問 - YouTube養子奪財產及房產後掟父母入安老院 不准兩老離開更不聞不問

86歲黃伯及91歲蘇婆婆二人遭養子「智仔」奪去財產及房產後,被送入老人院後不聞不問,無探望之餘更不准兩老離開,長期不能外出困在房間兩老深覺生不如死,姪女不齒養子所為,寧將兩老接走照顧被拒,東張主持電話聯絡養子就不孝行為回應,對方反指因父母需要長期照顧,並且得到兩老同意才送他們入老人院。

大律師陸偉雄建議立即申請緊急監護令,才有機會離開老人院。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

安老按揭計劃
安老按揭計劃是由香港按揭證券有限公司(按揭證券公司)的全資附屬機構香港按證保險有限公司(按證保險公司)營運,旨在讓55歲或以上的人士利用他們在香港的住宅物業作為抵押品,以獲取安老按揭貸款。

安老按揭計劃 安老按揭貸款的申請資格 主要特色和優點 每月年金 …
安老按揭計劃是由香港按揭證券有限公司(按揭證券公司)的全資附屬機構香港按證保險有限公司(按證保險公司)營運,旨在讓55 歲或以上的人士利用他們在香港的住宅物業作為抵押品, …

長者有房屋, 由政府安排 公屋 + 長者生活津貼。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

回覆樓主:

其實好多人都無考慮到現實嘅問題就主張要俾老人家離開院舍係好不負責任嘅講法,老人家出咗院邊個照顧起居,請工人都要時間, 而且呢個case 請一個都未必够, 仲要擔心工人做做下頂唔順要走, 咁到時臨時臨急由邊個負責照顧, 喺老人院住反而冇呢個擔憂, 被照顧嗰個同照顧者嘅心情都要考慮先係,好多照顧者就係受不住壓力做傻事。

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

需然2老年紀大,伯伯出去比較麻煩(但實際上唔知),但婆婆出到去,唔講錢問題,
但無理由禁佢地出去喎?

男爵府

陪月勳章

老左
冇自理能力
住老人院有乜問題?

住老人院仲貴
我媽要餵奶
$11000 一個月
仲有尿片、陪診費、的士費、冷氣費、洗衫費、胃喉等
每個月大約$20000

子爵府

MRS.KAREN 發表於 24-1-20 10:57
需然2老年紀大,伯伯出去比較麻煩(但實際上唔知),但婆婆出到去,唔講錢問題,
但無理由禁佢地出去喎? ...

出咗去,唔識返來/唔願意返來點算,其實有照顧過長者就知,好多老人家有乜唔滿意,就會覺得被害(老人癡呆),再者,不是唔可以出去,只是要有人帶,好似姪女只要問準監護人便可出去

珍珠宮

姪女係咪真心好難講,講講吓返自己屋企都係送佢去另外一間老人院,係咪為錢,邊有人知?

象牙宮

回覆樓主:

擺去老人院咪仲好?請工人都唔會日日24小時照顧啦…人地都要放假!

子爵府

spikenard 發表於 24-1-19 20:20
另半層死都要寫姪女名唔好比外人攞到
當然要自己名,佢錯在比左錢佢養仔,今次邊個都吾好比住,個姪女都未必真系真心照顧老人家。佢個養仔當初都照顧婆婆照顧得好好家,錢一到手就咁了

水晶宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

廢柴孖條 發表於 24-1-20 11:34
出咗去,唔識返來/唔願意返來點算,其實有照顧過長者就知,好多老人家有乜唔滿意,就會覺得被害(老人癡呆 ...

但睇節目好似講到唔比出去咁喎,
又話唔知情被送進老人院,
佢地去老人院會比較好,
但邊個想入老人院,
係屋企自自在在,
如果佢養子陪下佢地出去,
多啲去探佢地,可能會好啲。

子爵府

mimi199188 發表於 24-1-20 12:02
當然要自己名,佢錯在比左錢佢養仔,今次邊個都吾好比住,個姪女都未必真系真心照顧老人家。佢個養仔當初都 ...

我反而覺得養仔冇對佢唔好,如果順老人家意,比佢返屋企,請個工人由佢自生自滅,咁淨地半層可以攞埋,但佢就係驚老人家出事,先安排入老人院,仲搵到間房仔一齊住有照應,老人院筆錢可能仲貴過屋企住,只係短短在老人院一個月,就斷定養子不孝有保留,人地應該都照顧咗老人家十幾年啦!

伯爵府

MRS.KAREN 發表於 24-1-20 12:04
佢地去老人院會比較好,
婆婆90幾歲仲要坐輪椅,自己都無可能單獨出去,伯伯又要掛住個呼吸機,就算養子探佢地都未必日日黎到,一個星期可能都係有6日坐喺屋企,同安老院無乜分別,但起碼叫有人睇住喎~

水晶宮

mimi199188 發表於 24-1-20 12:02
當然要自己名,佢錯在比左錢佢養仔,今次邊個都吾好比住,個姪女都未必真系真心照顧老人家。佢個養仔當初都 ...

我指老人過世後

子爵府

MRS.KAREN 發表於 24-1-20 12:04
佢地去老人院會比較好,

小探望當然唔好,但事發至今只係一個月,當中有冇人唆擺?從東張睇到養子對姪女講咗句:你做過乜你自己知!
姪女講到咁偉大,結果又係去另一間老人院,仲要唔知有冇咁大間房一齊住?最後連監護人都比姪女,如貪錢應該呃埋個半層樓!
我亞媽曾經唔比婆婆買傳銷啊人蔘粉(買咗幾萬)被當衰人,不願待見,好多老人家都有老人病!之前bk都有jm 開post伸被亞媽當衰人!

水晶宮

廢柴孖條 發表於 24-1-20 12:20
小探望當然唔好,但事發至今只係一個月,當中有冇人唆擺?從東張睇到養子對姪女講咗句:你做過乜你自己知 ...

希望姪女真人對老人家。
無辦法老人家有病,比個病控制左人思想,
明白既,辛苦你媽媽。

子爵府

回覆樓主:

兩老咁既情況除非請工人,仲要改裝屋企,否則一定係入住安老院,未試過照顧既唔會知難處,佢地都9x幾歲,財產要處理都係應該要做定,可能有心人搬弄是非多。
當年我媽95歲一直同二哥一家同住,最後入院瞓床兩星期就行唔到,二嫂同我講出院無辦法照顧,要揾安老院,我唔會想到唔孝順問題,係實際做唔到就要揾方法安排。

水晶宮

juniormiu 發表於 24-1-20 12:16
婆婆90幾歲仲要坐輪椅,自己都無可能單獨出去,伯伯又要掛住個呼吸機,就算養子探佢地都未必日日黎到,一個 ...

佢地唔係咁諗,本身有樓,更係覺得返屋企好。

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊