自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實我哋係滿意而家個工人嘅,3月尾到期,由上年11月開始問佢續唔續(有提及會加人工,但未講實幾多,現時俾緊5300),第一次同我哋講話要返印尼,唔知仲嚟唔嚟香港做,咁我哋就話俾啲時間佢考慮吓,叫佢同屋企人傾吓。
到咗12月尾出糧再問,佢話唔續。咁我哋都諗住請新工人。上星期日,我哋終於有時間去中介搵工人,臨去前再問多次工人係咪confirm唔續,佢話係。咁我哋咪去搵囉,仲好快就揀啱咗。
今日同工人講返佢last day安排同埋機票安排,佢竟然同我講話想續約
問心,我哋係想佢留嘅,否則唔會問佢咁多次。所以諗緊有冇方法可以取消上星期嘅申請。(待續)

子爵府

回覆樓主:

中介有講過交咗錢冇得退,但因為我哋係未交哂申請文件,所以佢哋應該未遞申請。請問呢啲約有冇冷靜期?或者有冇其他方法可以退返錢

男爵府

公司有同事,話唔做,問咗幾次都話遞信,之後有一日突然話都係唔走,你會點做?
我唔會理佢。

littledust    發表於 24-1-22 14:10

公爵府

rabbitboyboy 發表於 24-1-22 13:17
中介有講過交咗錢冇得退,但因為我哋係未交哂申請文件,所以佢哋應該未遞申請。請問呢啲約有冇冷靜期?或者 ...

agency fee無得拿返
我吾會同呢個工人renew,分分鐘突然吾做

趙元嵩    發表於 24-1-22 14:53
la_source    發表於 24-1-22 14:08

男爵府

好媽媽勳章

不要太相信工人,佢地一時一樣好可能係本來搵到新工但臨門撻Q,之後有其他offer佢又會話唔做。我前工人當年岩岩續完約,喊到死去活來(堅有眼淚)話阿媽重病,又話要返家鄉湊仔,結果轉頭佢個同鄉(鄰居的工人)同佢僱主講佢去加拿大做,我鄰居話返俾我知

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

rabbitboyboy 發表於 24-1-22 13:14
其實我哋係滿意而家個工人嘅,3月尾到期,由上年11月開始問佢續唔續(有提及會加人工,但未講實幾多,現時 ...

唔知你嘅工人做咗幾耐,如果工人拒絕續約, 你最好問佢攞封信, 證明是自己放棄續約, 以免日後要求賠償。

另外,工人一時一樣, 要問清楚原因, 否則到期前一個月才通知你辭職就大鑊

珍珠宮

回覆樓主:

我以前個個工人又係咁,半年前問佢叫佢一星期後(出糧時)覆,唔覆唔問唔提。之後再問一次又係咁。到最尾個月講幾時 last day 佢對住我喊話冇諗過要走。好明顯我唔係佢首選,咁我都一定唔會阻人發達

伯爵府

樓主你咁都仲信佢? 我怕一陣佢又話唔做 佢只係騎牛搵馬

珍珠宮

zitamamama 發表於 24-1-22 13:18
公司有同事,話唔做,問咗幾次都話遞信,之後有一日突然話都係唔走,你會點做?
我唔會理佢。
...

新公司傾吾掂數

伯爵府

2024年龍年勳章

你個舊工人明顯係搵唔到下一份人工高既筍工,所以咪翻兜囉。最怕工人反口覆舌,一陣續咗幾個月就話唔做,佢已經有離心,未必會做完一個約,我會放佢走,無謂擔驚受怕。

複式洋房

似係騎牛搵馬,我係你一定唔續,費事最後麻煩

珍珠宮

rabbitboyboy 發表於 24-1-22 13:17
中介有講過交咗錢冇得退,但因為我哋係未交哂申請文件,所以佢哋應該未遞申請。請問呢啲約有冇冷靜期?或者 ...

我知我咁講唔多啱;但係我仍然想講,財到光棍手,一去冇回頭!

象牙宮

rabbitboyboy 發表於 24-1-22 13:14
其實我哋係滿意而家個工人嘅,3月尾到期,由上年11月開始問佢續唔續(有提及會加人工,但未講實幾多,現時 ...

你交了多少錢給中介?

2024 每月HK$4,870,
分折時下經濟, 你家給多左 500。佢該難搵; 搵唔到; 搵到條件差于你家; 結果想再做。(理解)
目前情形 :
1. 大把要出國謀生的人, 集中在學校等出國。等雇主挑選。
2. 現時中介, 為保障利益。怕工人改變主義/不出國。必須要"香港雇主" 交了費用, 中介才去辨理工人护照。
(理解) 亏本生意誰做。

3。續用手續費,便宜過雇新工人。
如果沒 process 你可續用旧工人。或交的錢,作續約費。

如果工資負旦太高,同工人商討 5300 含休息日ot3次, 每月只休1日。或2日。
或基本工資。休息日如有需要+ot費。
$4,870最基本。高于它,雇主和工人, 有商有量決定。

港澳UNIQLO、GU調整花紅制度:一個財政年度最多獲發3次花紅!
使僱員能透過工作表現獲得相應的肯定及獎賞
學國泰公司。出花紅

要認真記綠下,她工作表現。不如理想無花紅派
頂咀,犯错。就無花紅。
派花紅也有學問?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

too late

請新工人

大宅

2024年龍年勳章

amywong0965 發表於 24-1-22 14:39
似係騎牛搵馬,我係你一定唔續,費事最後麻煩

同意。

大宅

回覆樓主:

我都試過,我唔續,玩得一次預左有第二次,費是煩,亦唔係俾佢覺得想點就點。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

比佢走。你同佢續咗,佢都係會跳工。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

點解要比工人揀,話事權係僱主,問佢一句續唔續 要諗比限期佢,答完唔續再話續都唔洗理佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢以為冇左佢唔得
唔會同佢續約
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

2024年龍年勳章

仲有什麼收費可代替?

保險都要自己去買,扣唔到!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊