自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

美味 發表於 24-1-23 14:35
哩啲所謂提議除咗為啖氣同埋博眼球之外,真係睇唔到有乜實際幫助囉

係一個信心問題,又唔使逼,但highly recommend 佢哋投放不少於30% 月薪入盈富基金。高級公務員/官員,特別係有得住政府宿舍嗰d.
連推政策,日日說好香港故事嘅人都唔敢,叫其他人點信. 建立信心係需要一啲好實在嘅行動。
D 官員,政恊,港區人大代表 及家人,應該多啲外出消費,去d 平常人會去嘅地方,唔係叫佢地做show 咁出巡。係平常生活咁外出,好似前德國總理自己定時去supermarket 入貨。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

nisha 發表於 24-1-23 16:30
係一個信心問題,又唔使逼,但highly recommend 佢哋投放不少於30% 月薪入盈富基金。高級公務員/官員,特 ...

咁係咪需要每個月 show張statement俾全香港人睇入咗貨?如果唔係,咁齋口講會有人信?根本無可能實行,除咗發口痕出吓氣真係諗唔到有咩用。又當佢哋真係入貨,你又係咪會跟佢哋一齊入港股先?如果唔會咁對所謂信心有乜影響

伯爵府

牛年勳章

Pa123 發表於 24-1-23 16:12
唔好戀殖,忘記事頭婆英女皇啦,佢死 左架啦!

又關英女皇事?

宜家的公務員 誓言/聲明內容

我謹此聲明:本人為中華人民共和國香港特別行政區政府公務員,定當擁護《中華人民共和國香港特別行政區基本法》,效忠中華人民共和國香港特別行政區,盡忠職守,對香港特別行政區政府負責。

https://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/oathserving/2769.html

子爵府

choyki 發表於 24-1-23 15:12
唔可以只靠少數人嘅,應該大家齊心一齊買,大力大力買,團結是力量!

首先要禁止買任何美股。

買美股呢啲粗重功夫就留俾我依啲小市民啦,我要狠狠咁樣賺外幣再留港夜繽紛瘋狂消費振興經濟

伯爵府

牛年勳章

美味 發表於 24-1-23 16:34
咁係咪需要每個月 show張statement俾全香港人睇入咗貨?如果唔係,咁齋口講會有人信?根本無可能實行,除 ...

每年申報或公開比人睇,係個人選擇。
有冇可能做到唔係我哋要諗,係有冇人願意去做。 要做,一定有方法,咁多財金官員。
信唔信就睇嗰個人值唔值得信,點解冇人信,嗰個人要自己諗下。
市場有正面氣氛,如果升市自然有人入市。正常市場操作。冇必要宜家去諗係咪會多左人入市呢個問題。唔通市好都冇人入嗎?

子爵府

Pa123 發表於 24-1-23 14:29
自由民主美爹唔會強制要人咩咩咩,除非收左“民主基金”著數搞策反、反中、亂港!
...

美國唔會,不過呢個係阿爺嘅強項!阿爺應該強制監管所有香港高官唔准買美股防止資金外流,而家內地本身都做緊,冇理由香港唔做喎!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

nisha 發表於 24-1-23 16:46
每年申報或公開比人睇,係個人選擇。
有冇可能做到唔係我哋要諗,係有冇人願意去做。 要做,一定有方法, ...

咁你都識講個市升啲人自然會入,咁不如諗吓個市點攪好過?個市係跌全港官入你都唔會跟入啦,咁咪即係多餘,就算真係做都一樣俾人話做show 嘅啫,真係攪笑

男爵府

nisha 發表於 24-1-23 16:36
又關英女皇事?

宜家的公務員 誓言/聲明內容

咁理論上富豪唔比拋售、減持自己股份?唔好戀殖

男爵府

da-rosette 發表於 24-1-23 16:48
美國唔會,不過呢個係阿爺嘅強項!阿爺應該強制監管所有香港高官唔准買美股防止資金外流,而家內地本身都 ...

曱甴yc港英餘孽搬弄是非還是格局太小啦,就似任正非講,你喜歡蘋果,買就好,不買華為不代表不愛國

子爵府

Pa123 發表於 24-1-23 17:01
曱甴yc港英餘孽搬弄是非還是格局太小啦,就似任正非講,你喜歡蘋果,買就好,不買華為不代表不愛國
...

唔明,即係你話阿爺而家強制監管唔俾人走資即政策係格局太小

伯爵府

牛年勳章

美味 發表於 24-1-23 16:49
咁你都識講個市升啲人自然會入,咁不如諗吓個市點攪好過?個市係跌全港官入你都唔會跟入啦,咁咪即係多餘 ...

其實宜家就係講緊信心問題,一個廚師煮飯但佢唔想或唔敢食,我估食客都擔心。呢個係一個最直接放出signal 我對自己嘅地方有信心,對未來經濟發展睇好。
令個市場好嘅方法,有外圍因素同內在政策,外圍HK 控制唔到,政策就靠政府,當然政府官員未必夠全面,呢個時候行政會議成員咪係時候幫手嘅時候。仲有政府應該有同各商界精英傾下。
做show 要做得有用,高官議員日日唱好,只說不做出黎比大家睇,大家唔容易感受到幾好。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

美味 發表於 24-1-23 14:35
哩啲所謂提議除咗為啖氣同埋博眼球之外,真係睇唔到有乜實際幫助囉

總有離別的時候

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

nisha 發表於 24-1-23 17:58
其實宜家就係講緊信心問題,一個廚師煮飯但佢唔想或唔敢食,我估食客都擔心。呢個係一個最直接放出signal ...
講真, 如果公司有分股票比你, 你做野都落力D, 因為你有份分紅, 雖然呢個idea 係好, 佢地D錢搭左入去, 可以唔再令佢地一尾置身事外咁款, 但實際上應該就好難實行... 因為講緊佢地真係唔敢食自己煮出黎既飯

大宅

2024年龍年勳章

應該同恆指掛勾,咁佢地先會更上心

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yeeeeeeee 發表於 24-1-23 18:24
應該同恆指掛勾,咁佢地先會更上心

無錯,個市升佢地一樣高薪
個市跌咪幫手揹返一部份

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊