自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

有無今年DSE考生有報UCAS又收到牛劍G5或名單上未公佈既大學CO?有既可以出黎澄清下,唔使自己嚇自己。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

happyhealthy 發表於 24-1-25 17:34
我同事個女去年考DSE入咗牛津

講今年唔係舊年呀!

水晶宮

Froggy_joe 發表於 24-1-25 21:13
今年offer唔受影響
報之前已經知道,認受先報到

報導話本年度文憑試考生喎,報UCAS咩人都報得比錢就可以填5間。

水晶宮

Froggy_joe 發表於 24-1-25 21:13
今年offer唔受影響
報之前已經知道,認受先報到

其實對我仔無影響,佢舊年考A LEVEL已經入咗大學。

水晶宮

PurpleSea 發表於 24-1-31 14:34
真係好多人好天真,睇acceptance rate, 有啲科話十個申請收一個,以為好容易入!申請得除了成績爆曬分之外 ...

牛劍的確唔容易入但又無閣下講到要咩成績爆分,學術以外驚人表現,唔知幾多次既面試同幾多教授評核先入到甘誇張下。

水晶宮

little_kid 發表於 24-2-7 12:57
non- japus名額係咪少啲?

咁一定少過DSE, 報名人數都差好多啦,報咩都夠,三大唔難入。

水晶宮

PurpleSea 發表於 24-2-7 20:09
識人go through 過

邊有咁誇張,舊年我仔同級同學有5個入咗劍橋,當然佢哋成績係好既,Predict Grade 好,加上份Personal Statement 唔差,而老師reference letter 人人都有,之後面試表現好,只可以話唔係易入啫。

水晶宮

PurpleSea 發表於 24-2-8 05:29
同級有5個入劍橋,相信你仔仔嗰間都係數一數二嘅名校了 多問一聲,入牛津有幾多個呀?

...

牛津2個、帝國理工3個,倫敦生活費高呀。邊係數一數二名校吖,二線寄宿中學。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊