自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

DSE少77間海外院校認可 教育局指會加強宣傳 (Now新聞)

【Now新聞台】現時約600間境外高等院校承認本港的中學文憑試資歷,海外及內地院校各佔約一半。教聯會副會長、立法會議員鄧飛指,本年度起的文憑試考生減少77間海外院校認可,關注當局如何確保文憑試的海外競爭力。

立法會議員(選舉委員會)鄧飛:「那我不知道這77間海外大學,自始後不再承認用文憑試報讀海外大學,抑或其他原因,局方有甚麼方法確保文憑試在海外的競爭力,不會差過IB、A-LEVEL等其他考試。」

署理教育局局長施俊輝:「確實過去數年有優化措施,在文憑試課程陸續在今年文憑試開始落實,在最新發展中,我們會多些作宣講,令海外院校或其他機構更認識文憑試的優勢。」

施俊輝又指,當局一直未有放棄在大灣區城市設立文憑試考場的安排,考評局有兩手準備,會在香港預先物色合適考場,而教育局及考評局會繼續盡最大努力與內地相關部門或機構商討,有新安排會盡快公布。

https://news.now.com/home/hot/player?newsId=547505&hot=1

珍珠宮

好媽媽勳章

未公布DSE收生要求的院校包括:劍橋大學、愛丁堡大學、倫敦國王學院、倫敦政治經濟學院、蘭卡斯特大學及新加坡國立大學等等。以下新聞有講:

https://topick.hket.com/article/3695171/%E3%80%90DSE2024%E3%80%91%E5%8A%8D%E6%A9%8B%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E5%9C%A8%E5%85%A7%E8%BF%9180%E6%A0%A1%E7%84%A1%E5%85%AC%E5%B8%83DSE%E6%94%B6%E7%94%9F%E8%A6%81%E6%B1%82%E3%80%80%E8%80%83%E8%A9%95%E5%B1%80%EF%BC%9A%E7%84%A1%E6%B5%B7%E5%A4%96%E9%99%A2%E6%A0%A1%E6%8B%92%E5%86%8D%E8%AA%8DDSE%E8%B3%87%E6%AD%B7?mtc=10012 (經濟日報)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

國內實在太多造假,可以響上面考DSE,雖怪人哋會擔心,認受性自然會慢慢降低

已刪除用户

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

有無今年DSE考生有報UCAS又收到牛劍G5或名單上未公佈既大學CO?有既可以出黎澄清下,唔使自己嚇自己。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-25 13:56
國內實在太多造假,可以響上面考DSE,雖怪人哋會擔心,認受性自然會慢慢降低 ...

在大陸嘅大學本科畢業,有自家的大學畢業證書係無法認證到嘅,潛意識當你係假嘅,係要另外在教育部再出份endorsement先信你。

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

最近飛機師基嫂令我眼界大開

已刪除用户

大宅

yuyueng 發表於 24-1-25 14:22
有無今年DSE考生有報UCAS又收到牛劍G5或名單上未公佈既大學CO?有既可以出黎澄清下,唔使自己嚇自己。 ...

我同事個女去年考DSE入咗牛津

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

happyhealthy 發表於 24-1-25 17:34
我同事個女去年考DSE入咗牛津

講今年唔係舊年呀!

珍珠宮

有無今年DSE考生有報UCAS又收到牛劍G5或名單上未公佈既大學CO?有既可以出黎澄清下,唔使自己嚇自己。 ...
今年offer唔受影響
報之前已經知道,認受先報到

影響係之後嘅

水晶宮

Froggy_joe 發表於 24-1-25 21:13
今年offer唔受影響

報導話本年度文憑試考生喎,報UCAS咩人都報得比錢就可以填5間。

水晶宮

Froggy_joe 發表於 24-1-25 21:13
今年offer唔受影響

其實對我仔無影響,佢舊年考A LEVEL已經入咗大學。

大宅

我知今年嘅DSE考生,已經有人收到劍橋嘅conditional offer

子爵府

未公布DSE收生要求唔等於唔認可DSE
應該係剛剛通識科改咗要啲時間處理

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Adiezz 發表於 24-1-25 22:00
未公布DSE收生要求唔等於唔認可DSE
應該係剛剛通識科改咗要啲時間處理
佢哋好似不嬲都唔睇通識、中文喎

男爵府

亞仔DSE 學校有兩個同學已經收到劍橋offer

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 24-1-25 13:43
DSE少77間海外院校認可 教育局指會加強宣傳 (Now新聞)

【Now新聞台】現時約600間境外高等院校承認本港的中 ...

邊77間?

珍珠宮

978212 發表於 24-1-25 23:13
佢哋好似不嬲都唔睇通識、中文喎

去年世侄收到一間排名高的英國學校conditional offer,對中文、通識都有要求(當然唔係話高喇)

禁止訪問

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊