自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

知足常樂,唔好咁多怨氣
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

0ooxoo0 發表於 24-2-4 11:39
我覺得呢一句“文員3萬蚊”同“養一個小朋友要400萬”一樣……會“世代流傳”
...
香港一個普通醫生嘅人工等於英國一個院長嘅人工又點計
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

2024年龍年勳章

baby668 發表於 24-2-5 09:39
我又完全唔覺得係充滿負能量,其實佢只係講出大勢所趨,正如我之前都講過,20年前一個初級文員,人工一萬一千 ...

不如睇返數據,統計處個人入息中位數2003年係一萬蚊2023年係20,000。會唔會你身邊人咁啱特別d?

男爵府

我公司果d真文員(負責打字,無其他技能),人工仲係得9千幾至萬頭~
一樣比人話有無可能啊,仲有人肯做?
甘真係仲有人肯做啊嘛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

michellechiu02 發表於 24-2-5 10:26
我公司果d真文員(負責打字,無其他技能),人工仲係得9千幾至萬頭~
甘 ...
而家仲有只打字嘅文員?

男爵府

pauline_c 發表於 24-2-5 10:28
而家仲有只打字嘅文員?

工種需要
我公司仲有起碼10個打字既文員

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-2-5 10:28
而家仲有只打字嘅文員?

而家寫字樓甘多野打咩

珍珠宮

michellechiu02 發表於 24-2-5 10:41
工種需要
我公司仲有起碼10個打字既文員

係咩工種

大宅

RT 發表於 24-2-4 11:49
其實作為香港人,我覺得已經好幸福,世界上有邊一個地方,同旁邊既城市物價相差咁遠架?既可以享受高人工(同大 ...
類似既情況咪系星加坡同馬來西亞囉

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 24-2-4 10:57
係「識有人做文員三萬」,唔係全部文員都三萬

係咪有人有閱讀障礙啫……

明顯啦。d人重要成日講

水晶宮

michellechiu02 發表於 24-2-5 10:26
甘 ...

咁我覺得如果工作範疇只係打字,員工技能亦只係識打字,萬幾蚊人工真係俾多佢

男爵府

mongng 發表於 24-2-4 11:36
淘寶真係幫到好多人,有啲顏色人話死唔淘寶,其實12元店大部分都係淘寶貨
...

買唔買淘寶貨各有原因,有人唔慣網上買嘢,有人鐘意有質素保證,有人嫌淘寶cheap總之各有原因,何必夾硬塞啲顏色入去標籤唔淘寶就是邊類人?好似李嘉欣、關芝琳、朱玲玲、余貴珠......會唔會用掏寶貨先!好多呀公呀婆唔識淘唔通呢啲人通通都黃?正如有唔少黃嘅都北上消費,你又認為佢地會唔掏?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

甘 ...

真係有,無慾無求,唔洗養家個啲後生仔都會做,有啲主婦出返黎做野又會做。百貨應百客姐 冇野冇可能既,但好多人都係自己未親身遇過就話冇。
不可能!絕對不可能!

子爵府

2024年龍年勳章

Elenalan 發表於 24-2-5 13:07
咁我覺得如果工作範疇只係打字,員工技能亦只係識打字,萬幾蚊人工真係俾多佢
...

同意,有d人只值最低工資因連佢自己都係咁諗

伯爵府

MeiCheLin 發表於 24-2-5 11:35
類似既情況咪系星加坡同馬來西亞囉

星加坡同馬拉係2個國家,況且接壤星加坡既新山屬於落後地方,冇嘢好玩,新加坡人放假都好少過去

侯爵府

Sumikoyama 發表於 24-2-4 14:36
咁係60-70年代,你窮唔代表人人都窮嘅。
六七十年代離我地唔係好遠姐, 可以係聽上一輩講, 可以睇返新聞, 記錄片, 電視電影! 想知道當時民生如何, 有幾難? 點講當時的生活都冇衣家咁富庶吧!

你都唔使同恐龍生活過先知地球上有過恐龍, 唔通我又問你係咪來自侏羅紀, 有 2 億歲?

侯爵府

baby668 發表於 24-2-4 10:44
https://youtu.be/_COeHpFEVfA?si=BEt8BVN87_leBvzO

呢條片赤裸裸咁話比大家聽,全球實際上乜要環境

咁你又有冇睇無窮之路系列? 你聲稱經常在內地出入, 內地越來越多人脫貧是事實吧?

唔好將歐尾走下波的現象, 套落去全世界! 呢條片所介紹的, 亦只是一個所謂經濟學家的個人睇法, 入面引用的好多例子, 都係美國發生! 唔使專家出來講, 我都可以預言美國遲早亡國!

侯爵府

RT 發表於 24-2-4 11:49
其實作為香港人,我覺得已經好幸福,世界上有邊一個地方,同旁邊既城市物價相差咁遠架?既可以享受高人工(同大 ...
呢個優點真係好應診惜而唔係踐踏!

其實好多大城市及已發展國家, 都有鄰近佢地但生活指數低一些的 "後花園", 例如美國人好鐘意去麥西哥, 新加玻人會去馬拉。就算响英國, 由倫敦去其他較偏遠城鎮, 衣食住都會平啲。

硬係香港人就特別敵視北上消費, 一開關成班人湧去日本, 使左唔知幾多千萬, 又唔見人話攪到香港經濟下滑, 大細超到呢。

侯爵府

newinewi 發表於 24-2-4 11:52
本來五分鐘講完既野. 呢位先生用20分鐘講.

我知, 睇越長佢哋YOUTUBER 收錢越多.
我一路上網一路聽晒, 都 get 唔到同三萬蚊文員有咩關係?!

就算佢話就來世界末日, 都唔代表香港冇搵 3 萬蚊的文員。

大宅

回覆樓主:

朋友公司剛請了個50歲會計文員3萬,但是要一腳踢,one-man band.

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊