自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

朋友有小朋友未來想轉多一間房,但B B好細1歲咋

佢1房

另一朋友多了個B,一男B一女B加工人,現在2房,間不到多一房的

想看大家想法,我只有狗狗

男爵府

回覆樓主:

點會冇,依家有辣招壓抑咗換樓數目,因為唔比辣稅下換樓難度高,所以壓抑咗好多年,我甚至覺得辣招影響埋中產生育率

我起碼有兩個非常熟嘅朋友打算換樓,都係早年買樓已有一定升幅,跌市更令佢地選擇更多更好

珍珠宮

樓主你講呢啲case係剛需
點都需要換樓
計岩數咪換,人人情況、背景唔同
我有親戚過年前一樣興致高昂話年後去睇樓
前兩日講電話,佢話等下先
老公份工開始放無薪假了
佢唔敢換住,逼住企係度
世事好難講。。。

象牙宮

2024年龍年勳章

healthymimi 發表於 24-2-20 14:12

佢1房

剛需&有$, 當然換

大宅

少咗姐,未去到零成交

男爵府

gm147 發表於 24-2-20 14:23
點會冇,依家有辣招壓抑咗換樓數目,因為唔比辣稅下換樓難度高,所以壓抑咗好多年,我甚至覺得辣招影響埋中 ...

是的 , 我幾個同都都係等辣招月底減辣 , 到時即買 , 樓己睇 , 裝修都開始諗了

珍珠宮

一定有嘅,不過跌市大家都先賣後買,流轉會慢咗。
辣招嘅影響已經不大,唔多換樓客未過晒SSD 啩。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

先賣到樓
再算

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一定要先賣後買,我身邊都有朋友 2 房轉 3 房
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

LoveYinYin1215 發表於 24-2-20 14:46
先賣到樓
再算

層樓貶哂值,想換都難。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

minidanny 發表於 24-2-20 16:30
層樓貶哂值,想換都難。

升市難, 跌市又難
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果認同貴買貴賣,咁幾時都可樓換樓,但真心想樓價下調先考慮(雖然是平買平賣,但可選的尺碼可大一點,又沒有即買即蝕的不良感覺),還是等下半年樓價明朗化先考慮。

公爵府

回覆樓主:

我自己換左
身邊有2個朋友都換左
平賣平買

男爵府

回覆樓主:

賣自己層樓要平賣,除非買新樓,否則又要比錢裝修,勇氣都好大

伯爵府

healthymimi 發表於 24-2-20 14:12

佢1房

有。認識有襯低買左私樓和居屋
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

水晶宮

辣招減咗辣咩?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

又係朋友,你唔使為朋友操心啦

伯爵府

ARabbit 發表於 24-2-20 16:59
我自己換左
身邊有2個朋友都換左
平賣平買

如果夠首期唔使賣舊屋,舊屋仲可以放租
咁就最正

珍珠宮

回覆樓主:

平賣平買吧