自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

珍珠宮

虎到金來勳章

poodlema 發表於 24-2-22 08:56
剛剛有朋友cancer, 政府醫院真係好多鏢靶藥都唔包, 每日要食, 一粒都$900, 我聽完真係考慮要買份醫保。
利 ...

我以前都以為有咩事去政府就得,經歷過家人朋友先發現原來唔係咩都唔洗錢,仲要好貴,即刻全家買醫保

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yzm 發表於 24-2-21 13:26
除左癌症外,政府醫院中,仲有咩疾病未必有資助,或完全沒資助,可以幾貴下(例如洗10萬或以上)?

謝謝大 ...

通波仔「波」要自費

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yzm 發表於 24-2-22 00:52
係,似乎除左癌外,都係心,但心比起癌,都已經少左一大截錢。

我真好奇係咪老人痴呆、肺炎、中風、移植 ...

你講嘅老人病
政府有,一般係門診case, 覆診攞藥走。政府有嘅,不過次次都等半日咁解
去到有生命危險,政府醫院一定理。不過無生命危險就會叫人走,資源有限

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 pauline_c 的帖子

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 polliebb 的帖子

無錯

複式洋房

pomanlife 發表於 24-2-22 13:37
通波仔「波」要自費

係,呢個都多人講,除癌外。
咁似乎大致上其他都冇咩特別,只係政府醫院有機會慢啲。

伯爵府

yzm 發表於 24-2-22 12:43
你意思話,一個病人可以同政府醫院申請特快,但要俾少少錢,咁解?

大宅

先唔理包唔包,我覺得只係排期都有排排…

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 24-2-22 13:52
你講嘅老人病
政府有,一般係門診case, 覆診攞藥走。政府有嘅,不過次次都等半日咁解
去到有生命危險,政 ...

係,我估痴呆呢啲係長期,咁就長期咁醫,門診攞藥。
之前幾頁有人話中風手術都包,又有人講洗腎好平。
我估大手術如肺炎、糖尿截肢、移植呢啲少人有,所以比較少講。

複式洋房

MiYeka 發表於 24-2-22 14:57
先唔理包唔包,我覺得只係排期都有排排…

呢個都啱,先幾頁都有人講有啲人等唔切…唉

珍珠宮

其實政府醫院手術,如果個手術只係出人力,即是一批醫生護士去做個手術,無特別儀器用係病人身上,例如切盲腸,唔需要比手術費。但係如果病人手術要使用貴價器材就要自費去買。
通波仔一條支架6,7萬起跳,做完是在病人身上,當然政府無可能送埋比病人,心臟科病人裝人工心,心臟起搏器等,件機器當然要自己買,呢啲器材十幾萬至幾十萬不等。
肺炎無咩手術要做,點會唔包醫。
中風唔一定要做手術,就算做都無額外收費,因為無特別器材。
糖尿病係好普通,無特別費用,照門診費用和藥費,就算嚴重到要睇專科都無特別費用。
之不過,我係一型糖尿病人,要打胰島素,胰島素係政府藥物名單內所包,但血糖機,試紙,注射針,針頭要自費。如果二型病人要打針都一樣。個費用一般人比到嘅。
骨科手術,我媽媽同朋友都做過,我媽要裝支架支撐股骨,不收費。如果換膝關節嗰類我唔清楚,但都無聽過骨科要比高昂手術費。
最後我講下移植,我係移植病人,我只比過住房錢,移植手術又係無任何儀器安裝在病人身上,移植嘅器官是有心人捐贈,香港唔會賣器官。日後覆診都係跟返專科門診或日間醫院嘅收費。
我講呢啲只係個人認知,可能有更新嘅資料或變更都唔定。
但糖尿同移植我係好肯定嘅,因我係病人。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yzm 發表於 24-2-22 15:06
係,我估痴呆呢啲係長期,咁就長期咁醫,門診攞藥。
之前幾頁有人話中風手術都包,又有人講洗腎好平。
我 ...

肺炎唔係大手術,肺炎唔會開刀切肺
入院都係落抗生素。都係睇抵抗力。肺炎係長者殺手,年紀太大體質較弱,落完藥都無用,就會gg

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

或者咁講,有保險就多個選擇。

假設你有事要照MRI, 有啲保險可以cover, 你拎份報告返政府做下一步都快啲

複式洋房

wan_sosin 發表於 24-2-22 16:36
其實政府醫院手術,如果個手術只係出人力,即是一批醫生護士去做個手術,無特別儀器用係病人身上,例如切 ...

好多謝你給左咁多第一身詳細資料,為呢個post 又提高左個水平!
睇完咁多前人講既野,特別係你呢個回覆,都心中大概有個數,知道政府醫院係點.
謝謝!

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 24-2-22 17:24
肺炎唔係大手術,肺炎唔會開刀切肺
入院都係落抗生素。都係睇抵抗力。肺炎係長者殺手,年紀太大體質較弱, ...

明白!都係啲食藥野

複式洋房

karenlyk 發表於 24-2-22 19:04
或者咁講,有保險就多個選擇。

假設你有事要照MRI, 有啲保險可以cover, 你拎份報告返政府做下一步都快啲

有一樣野都想請教,我之前都睇過幾個threads,學你話齋,有人會用自己份保險去私家body check,發現有病,然後可拎封私家信去政府排期,會快好多?

我估計應該係政府body check 會排好慢,所以有啲人會去左私家check 左先,然後發現有病,政府會接受私家醫院信,然後幫你急速排期,個運作係咪就係咁?

珍珠宮

yzm 發表於 24-2-23 00:36
有一樣野都想請教,我之前都睇過幾個threads,學你話齋,有人會用自己份保險去私家body check,發現有病, ...

又係我呀!樓主首先要知道,只要係香港認可嘅有牌註冊醫生,唔理私家定政府,個認可都係一樣,係睇個醫生牌,唔係睇係邊個醫院/診所做野。
所以如果係私家作檢查,拎報告去政府排期,一定接受嘅,咁樣最少縮短排期做檢查嘅時間,政府普通檢查隨時排年幾兩年,如果份報告証明係有事,政府醫生會按急切性比期個病人。
我亦親身試過兩次,政府醫生叫我出去私家照CT和PET SCAN,唔想我等政府等得太耐,政府醫生出信去私家照有discount, 我兩次直情政府姑娘幫我問價和約期,私家醫院send確認信比政府再比我,私家報告可以直接上傳醫管局,報告出咗政府醫院可即時睇到。

複式洋房

wan_sosin 發表於 24-2-23 01:08
又係我呀!樓主首先要知道,只要係香港認可嘅有牌註冊醫生,唔理私家定政府,個認可都係一樣,係睇個醫生 ...

哦,就係咁既流程,但又問多一樣:好多人嫌政府慢,咁係咪其地用上述"經私家"既方法,就一定包快?會否有情況係,拎住張私家body check/ 信,政府都覺得當時人既病唔緊急,照排啲好慢既期,然後又有啲不幸中途等唔切既事情發生?

好似癌咁,都夠嚴重既病,但我早前問過一啲癌症機構,佢地都話"就算有癌睇政府好多人都係要等"。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yzm 發表於 24-2-23 00:36
有一樣野都想請教,我之前都睇過幾個threads,學你話齋,有人會用自己份保險去私家body check,發現有病, ...

政府唔會幫你做body check。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊