自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

shannon_fky4186 發表於 24-2-22 00:35
我咩都唔識,請教吓:湊初生帶住個B出去買餸,你會唔放心嗎?

所以如果湊初生B,你放產假時,叫Auntie帶工人去買嘢,或者您or全部一齊出去買嘢

侯爵府

2024年龍年勳章

shannon_fky4186 發表於 24-2-22 00:30
我媽未看過 first in video時其實中意41歲有3個仔既姐姐多D,理由係姐姐無生女會恨女會錫D (我 ...

糾正婆婆幻想,其實佢都想妳請個真正有愛心,錫BB的工人。咁睇下邊個工人攞到最多愛心出來 。冇長老幫首選要醒目,旨意佢獨立睇住頭家。有長老幫就首選同長老夾得來

男爵府

capricornbb 發表於 24-2-22 00:37
其實請呢個工人時,我B已經7個月大了

我媽成日話我:你屋企吸塵掃地外判俾掃拖機械人,洗碗就有洗碗機,你又唔打算叫工人煮飯,究竟你請個工人除左照顧個B同按制開洗衣機同晾衫,佢仲有咩做呢?

我未請工人已經俾阿媽“省”

別墅

shannon_fky4186 發表於 24-2-22 00:36
笑足2個鐘?結果係好恐怖?

Sorry我形容得衰!我指哋對話內容時,佢係一直笑容滿面,無論任何問題,即使她覺得有問題,她也沒皺眉頭,一直從容地笑着地回答。
但就因為這兩個鐘的笑容,我家中伏了。
恐怖不算,只是最基本也做不到,做不好,只會找藉口(emoji)
(emoji)

水晶宮

shannon_fky4186 發表於 24-2-22 00:41
我媽成日話我:你屋企吸塵掃地外判俾掃拖機械人,洗碗就有洗碗機,你又唔打算叫工人煮飯,究竟你請個工人 ...

您要有心理準備一定會繼續省

男爵府

我上年9月都同你一樣咁既情況。A就遲鈍啲 怕羞啲 唔多講嘢 一問一答。B就開朗型 講嘢叻 英文都純正啲,樣係似鐘意扮靚。兩個30幾歲 差唔多年紀。我最後揀咗A。因為我要做得捱得既,結果請左佢真係好勤力,早上6:30做到夜晚10點幾 ,冇投訴,默默做。但就冇咁醒目,記性差少少同執屋冇咁企理。英文差少少(emoji)

男爵府

mamapinky 發表於 24-2-22 00:43
Sorry我形容得衰!我指哋對話內容時,佢係一直笑容滿面,無論任何問題,即使她覺得有問題,她也沒皺眉頭, ...

我第一個都係全程都笑得好燦爛

我老公話搵個蠢既教極唔識會唔會激死你(我)?因為我個人急驚風

水晶宮

shannon_fky4186 發表於 24-2-22 00:41
我媽成日話我:你屋企吸塵掃地外判俾掃拖機械人,洗碗就有洗碗機,你又唔打算叫工人煮飯,究竟你請個工人 ...

初生階段真係好多嘢做,餵奶、夜奶、奶樽、換片、沖涼、洗衫、洗奶巾、外出打針等等

男爵府

capricornbb 發表於 24-2-22 00:44
您要有心理準備一定會繼續省

唔好啦 其實我開頭覺得個工人湊得掂個B就得,但我唔敢話俾我媽聽,佢一定鵝到我暈

男爵府

heather1106 發表於 24-2-22 00:45
我上年9月都同你一樣咁既情況。A就遲鈍啲 怕羞啲 唔多講嘢 一問一答。B就開朗型 講嘢叻 英文都純正啲,樣係 ...

你後尾點解會揀A?牌面好似B吸引D啵

水晶宮

shannon_fky4186 發表於 24-2-22 00:51
唔好啦 其實我開頭覺得個工人湊得掂個B就得,但我唔敢話俾我媽聽,佢一定鵝到我暈
...

新年,祝您生B順利!長幼姐您一家樂融融

男爵府

capricornbb 發表於 24-2-22 00:54
新年,祝您生B順利!長幼姐您一家樂融融

多謝您

男爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 21:36
其實反而係B醒目果個未嚟過香港,A曾在港工作

我直覺你比較喜歡B 姐姐,但恕我直言,一直好多媽媽都會請未來過香港既姐姐,諗住聽教聽話,但其實佢地一到步返教會咩衰野都會學哂。 我請過兩個oversea 既姐姐,3 年前個個做到完約,但呢1 年請左個oversea 強差人意,面試時好誠懇態度好,來左香港我家做左3 個幾月就話唔適應香港要走,到頭來又要再俾agent 錢再搵,你可以加入Facebook 群組望望現在大把oversea 姐姐玩左3-9 個月就走人,大把苦主僱主係度呻

如果湊newborn 搵香港做過完約安全點,雖然佢可以會串d , 但stable 一點,適應到香港的生活可以幫你媽媽分擔左買野的家務已經差好遠

男爵府

綠茶新地 發表於 24-2-22 01:00
我直覺你比較喜歡B 姐姐,但恕我直言,一直好多媽媽都會請未來過香港既姐姐,諗住聽教聽話,但其實佢地一 ...

問過2個agent都不約而同表示:香港本地完約既姐姐好揀工,唔肯湊new born,唔接受share room,即使開$5500都唔考慮

男爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-22 00:04
因為我從事教育行業,行開先嚴後鬆,咁D學生會有規有矩,唔會放肆。我諗緊人性應該都差不多 ...

我覺得人性差唔多,都係因材施教,初嚟甫到,規矩要講清楚

男爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-22 01:02
問過2個agent都不約而同表示:香港本地完約既姐姐好揀工,唔肯湊new born,唔接受share room,即使開$550 ...

香港完約其實真係醒目d ,所以佢地有價有市,
你們如果決定揀B 姐姐就要take risk 佢可以做到幾耐呢? 如果搵到個克苦耐勞就當然好好、但如果請著個來到此一遊的姐姐,即係做幾個月走左,你媽媽可唔可以一個人一腳踢又湊b 加完成家中所有家務? 因為佢走左要再請可能又要等簽證批、大家要攞出來傾下先得、我用左工人差不多12 年,希望我既意見可以幫到你

水晶宮

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 23:48
我原本仲有個第一選擇,不過手慢俾人請左了

其實呢2個係41個2入面憑樣、經驗同條件揀出嚟6個 ...

唔急嘅話,我會再揀
經驗話俾我知,感覺原來係好重要! 如果未做就feel到有啲問題,做落都唔會好。
我最近都有類似你呢兩個選擇,暫時兩個我都唔考慮,累積咗之前相處及共事過嘅10個8個唔適合嘅經驗,我要信自己
不過我唔係請工人,但請工人係更加要揀擇

男爵府

B
有香港經驗唔會請。
我之前姐姐4年,星馬經驗,有3小朋友,newborn 經驗,英文溝通唔錯,牌面幾靚。

因為細囝疫情出世迫住用續約加薪,但佢欠落至少4間財仔講明唔會還,個人都好冇禮貌,只係做嘢手腳快我就忍到完約好來好去。完約後我有將一堆財仔信寄入境處參考。結果佢都係返來揾咗新僱主。

第二個到工人只有多年前兩年中東,30岁有結婚,冇小朋友,search 唔到佢facebook 。牌面唔會係首選。因為新請工人放飛機,焗住選呢個。結果喜出望外,聽話有禮貌肯學嘢。

所以都係4個字:祝你好運

男爵府

回覆樓主:

我會揀B, 偏向年紀後生d同醒目d嘅姐姐。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:49
A 41歲,已婚3子分別是15、12同8歲。
B 31歲,已婚有1個12歲兒子

A姐姐來說太老,一定唔請

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊