自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章

前「亞視一姐」薛影儀(阿儀)早前與經理人公司終止合作關係,近日與本地軟件公司合作,推出虛擬戀愛遊戲《阿儀-我的AI女友》,遊戲更登上 Apple App Store 模擬類遊戲排行榜第二位!
《阿儀-我的AI女友》是一款創新的虛擬戀愛遊戲,結合了人工智能技術,為玩家提供與虛擬角色AI阿儀互動的機會。阿儀化身多個女僕、護士等不同角色,為玩家帶來全新戀愛體驗!

遊戲實際玩法就是與不同的阿儀聊天來增進感情(好感度),遊戲會即時對玩家的發言作出反應;相信對話內容其實是AI即時生成,而所用的AI模組則由遊戲開發方參考阿儀的說話方式及風格來訓練。
當對話進行到一定程度之後,遊戲會提示玩家要課金「送禮」,因為AI阿儀會表示「唔同窮人傾計」。而該遊戲提供了10款「App內購買項目」,從最平民的「禮物:曲奇」售價僅為HK$8.00,到最高端的阿儀助養包,售價高達HK$999.00!

據了解,《阿儀-我的AI女友》是由香港手機遊戲公司「TRILLION AI COMPANY LIMITIED」開發,整體投資高達7位數。

maggie.tang    發表於 24-2-23 17:39

男爵府

FTR603 發表於 24-2-22 09:33
前「亞視一姐」薛影儀(阿儀)早前與經理人公司終止合作關係,近日與本地軟件公司合作,推出虛擬戀愛遊戲《 ...

公爵府

虎到金來勳章

咁都有市場? 真係咩都有可能

大宅

真係咩都有市場價值。

伯爵府

「唔同窮人傾計」哩句

子爵府

2024年龍年勳章

FTR603 發表於 24-2-22 09:33
前「亞視一姐」薛影儀(阿儀)早前與經理人公司終止合作關係,近日與本地軟件公司合作,推出虛擬戀愛遊戲《 ...

唔係呀嘛

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

真係搵錢, 咩都可以構思出來
成日覺得好似將阿儀擺上台做小醜

珍珠宮

十一哥 發表於 24-2-22 10:24
咁都有市場? 真係咩都有可能

原來有d咁嘅apps, 希望可以開發一d靚仔, 如果有安仔/朱0 我都想玩下
我估同AI 安仔傾偈會幾搞笑

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

哈哈哈...搵阿儀做女友, 仲要課金買禮物氹佢...
真係唔知咩人會download黎玩

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

公爵府

la_source 發表於 24-2-22 10:34
真係搵錢, 咩都可以構思出來
成日覺得好似將阿儀擺上台做小醜

好明顯係 不過都要佢自己唔介意肯做

la_source    發表於 24-2-22 12:15

伯爵府

2024年龍年勳章

騎呢可以殺出一條血路

伯爵府

簡直令人難以置信

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

omg 真係會有人課金?

靚仔靚女就話課啫
attach0/tmp/phpscYSR3

珍珠宮

可悲
香港做遊戲只識玩gimmick,玩嘅係噁心嘲諷,利用人嘅黑暗面去得到自我感覺良好,做呢款遊戲嘅製作團隊除了係垃圾就只剩垃圾!
國內做遊戲都係抄襲和課金為主,但起碼會考慮玩家體驗,提供開心美好體驗,就如疊紙最近超火嘅「戀與深空」,雖然是單線narrative嘅love fantasy,玩法過份簡單但起碼美術內容提供美好感覺。
香港做軟件不行、做遊戲更加不行,技術欠奉(話用AI都係噱頭),美術更加慘不忍睹,呢種產品真應該被禁上架!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

望多陣都唔想

珍珠宮

youjump 發表於 24-2-22 12:03
omg 真係會有人課金?

靚仔靚女就話課啫

你也有玩?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

mizuho 發表於 24-2-22 12:32
你也有玩?

有,一出公測就玩喇

男爵府

mizuho 發表於 24-2-22 12:31
可悲
香港做遊戲只識玩gimmick,玩嘅係噁心嘲諷,利用人嘅黑暗面去得到自我感覺良好,做呢款遊戲嘅製作團隊 ...

戀與深空我覺得係國乙一大突破,由2D轉到3D,口型都對埋,角色表情同眼神做得好細緻,音樂又好聽,淨係首主題曲都唔知花咗幾多錢請Sarah Brightman唱,雖然故事或者都係千篇一律,但遊戲體驗非常好,全球同步上架,依啲先係認真大製作

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊