自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

DorothyTsang 發表於 24-2-27 08:57
希望減稅,因為香港班中產家庭咁努力工作,但冇任何福利,點會有心機再留喺香港拼搏。
...

外國中產仲慘,稅仲高,更加無福利

水晶宮

esmehouse 發表於 24-2-27 09:06
努力交稅依一班有些已被裁員或減人工了

見上面好多中年裁員,原因年纪大,人工高,照顧家庭,公司請個剛畢業又平肯冇薪加班,反而香港肯做也揾到工

珍珠宮

畀面勳章

esmehouse 發表於 24-2-27 07:38
隔離個 post 話一撤辣就即刻入市,仲要第二層樓係要比五成首期先至可以出租,你睇香港幾多有錢嘅人,到時啲 ...

之前夠有人話樓市跌就即刻入市買樓收租啦,呢D說話,聽過就算

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

DorothyTsang 發表於 24-2-27 08:57
希望減稅,因為香港班中產家庭咁努力工作,但冇任何福利,點會有心機再留喺香港拼搏。
...
我都支持減稅

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

esmehouse 發表於 24-2-27 09:16
我都支持減稅

支持

水晶宮

回覆樓主:

減2元,6O歲跟上面做,應該免費

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

brother4 發表於 24-2-27 09:19
減2元,6O歲跟上面做,應該免費
咁好多公營交通好快要求大幅加價
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

esmehouse 發表於 24-2-27 09:21
咁好多公營交通好快要求大幅加價

不會,政府有補貼番俾公營交通

別墅

派錢是大機會會派的,一來要救零售商家,二來政府需要照拂基層繼續得到基層支持

減辣也是會減的,因為順應中央指示地方房市拆牆鬆綁政策

退稅就不一定會了,政府財政吃緊,正是用錢時候

寶石宮

brother4 發表於 24-2-27 09:23
不會,政府有補貼番俾公營交通
錢從何來,咁到頭來咪又係加稅囉

水晶宮

Doriki 發表於 24-2-27 09:24
派錢是大機會會派的,一來要救零售商家,二來政府需要照拂基層繼續得到基層支持

減辣也是會減的,因為順應 ...

X2 退税也想有

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

brother4 發表於 24-2-27 09:26
X2 退税也想有

想下囉

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 09:28
想下囉

想下都開心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

brother4 發表於 24-2-27 09:31
想下都開心

羊毛出在羊身上,邊有咁多錢,最好應該開徵新稅項,陸路離境稅,賣樓增值稅/空置稅....等等

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 08:01
唔支持減辣,成本低衹會助長炒風,貧者越貧富者越富

MeToo
我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

我是證券公司的客戶,證券公司不是我的客戶。

伯爵府

Doriki 發表於 24-2-27 09:24

減辣也是會減的,因為順應 ...

房住不炒!

辣唔係針對住,係針對炒!

無樓嘅買樓,係無辣嘅,係辣唔到佢嘅!

50 年不變係「馬照跑、舞照跳、股照炒」,無「樓照炒」!

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

我是證券公司的客戶,證券公司不是我的客戶。

寶石宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 09:28
想下囉

大家早啲瞓發下夢

題外話,我個邊啲二手樓啲業主企得好硬,我鋤極都鋤唔到荀價

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-2-27 10:00
大家早啲瞓發下夢

題外話,我個邊啲二手樓啲業主企得好硬,我鋤極都鋤唔到荀價

因為近年同97時唔同,97之後按揭已經好嚴謹,所以就算跌問題不太大。
其實最好增加賣樓增值稅,獲利要比某個百份比稅,例如15%增加炒賣成本,獲利稅率以持貨年期遞減?自住樓一換一可獲豁免。

珍珠宮

回覆樓主:

希望派錢。今年一定好多野加價

象牙宮

回覆樓主:

好難講,而家政府一意孤行,因為無人敢反對!有咩就收咩…諗定自己後路

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊