自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

afternoontea372 發表於 24-2-29 14:02
non-DSE 學生要唔要考中文/公民與社會發展科,如果不用考這兩科就已經著數好多。

如果要講到呢個就一定冇得比較,咁所有非DSE 學生都有呢個優勢,就算喺香港讀國際學校或考DSE 以外的學生都係唔使考你講嘅科。
同埋唔係話嚟緊公民科只有合格同唔合格?
我識一啲大學收生部門嘅人講,如果除咗中文外科科都超級犀利,中文係可以睇輕啲,或俾機會佢重考照收咗先。
反而我真係好想知道,大學有冇數據比較DSE 同非DSE 生嘅 average 成績。

伯爵府

nisha 發表於 24-2-29 11:45
咁去外國讀高中,如果本身HK 都讀 資助/直資,學生冇係hk 讀政府都唔使比資助。
返HK 讀大學,佢哋又唔係f ...

如果讀A level 入醫科係要最小4A星(指定科目)。
真係唔易。
IB 43都收未要去到爆45

Cu 要求仲高。要A星外仲要95分以上。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cupid0627 發表於 24-2-28 15:53
廿幾年無加真係唔多合理

調整返至合理。
過去二,三十年講師助教文員保安人工都加左唔少啦!

男爵府

nisha 發表於 24-2-29 14:16
如果要講到呢個就一定冇得比較,咁所有非DSE 學生都有呢個優勢,就算喺香港讀國際學校或考DSE 以外的學生 ...

呢個係公平嘅問題,用樣係香港學生,點解有啲不用花時間讀呢兩科?至於non-DSE學生是否好勁,大家都冇數據,無從證實。

伯爵府

牛年勳章

afternoontea372 發表於 24-2-29 18:48
呢個係公平嘅問題,用樣係香港學生,點解有啲不用花時間讀呢兩科?至於non-DSE學生是否好勁,大家都冇數據 ...

好難話公唔公平
例如HK DSE 生考內地大學,就算清華/北大,內地學生都覺得唔公平,話DSE 容易d
其實大家都係meet 到大學requirments ,可以achieve 到所以入學已經係比較公平嘅方法

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-2-28 15:49
支持加大學學費,香港讀大學真係好平

x2

男爵府

nisha 發表於 24-2-29 19:43
好難話公唔公平
例如HK DSE 生考內地大學,就算清華/北大,內地學生都覺得唔公平,話DSE 容易d
其實大家都 ...

所以根本賴地硬。係叻既考乜都叻

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊