自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024勳章

香港人在世界各地旅行,不時都被當地人投訴失禮行為。日前於社交平台分享「去旅行本身係輕鬆,但香港人就攪到打仗咁」,更力數10大見聞斥港人,言論引起逾600留言激讚講得好,網民都直指見到香港人就驚!

帖主之所以有此言論,皆因自己「儲落」的親身經歷。帖主在文中指特別由日本航點往返香港的香港航空公司,總會發生「Overhead Compartment 之戰」,更大數10大場景。帖主續言「搭巴士頂唔順都可以中途落車,搭空中巴士對住呢班鬼客玩吓手都三幾個鐘,仲無得上落,真係疲勞轟炸嚟」。以下為十大經歷場面:

1. 一個細路或老人然後有N個同行照顧者,條隊就快長過正常隊
2. 某公司綠卡會員排專貴counter ⁠
3. 一個人背囊手袋仔(或上機喼)再左右手一袋嘢
4. Overhead Compartment首先放嘢既人:「我啲生果/零食/戰利品唔壓得」
5. 行李永遠只識打橫放去霸最大空間
6.「空姐/空少可唔可以幫我擺,我唔夠力放上去」
7. ⁠同客講英文扮唔識、講普通話無反應、再用廣東話講就西住面話:「我識聽啊」 ⁠
8. 話份餐唔好食但永遠要打卡,食得好快再問有無多杯雪糕 ⁠
9. 飛機嘅細路過度活躍,然後父母一係大聲教仔,一係放任唔理;然後手抱BB就喊足全程,有時心諗幾個月大未識行嘅BB去東京究竟有乜記憶? ⁠
10. 上機/落機一味向前衝,驚死行尾俾喪屍食咁

帖主言論一出,旋即引來不少人的共鳴,更有網民指「見到香港人就驚」,指自己發現新攻略避開以上情況,特別是日本的航班,稱「比較鐘意坐NH860,因為係香港人最最最最最最唔鐘意嘅夜晚到。搭咁多次,冇一次失望過,高質好多」、「所以而家我盡可能都商務艙,或者揀少香港人用的航班」、「我唔搭香港嘅航空就係唔想似打仗,腎上腺素飆升,我去旅行要relax,所以只搭日本航空公司」。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

9. 細路無喊無踢櫈無嘔,已經賺到

la_source    發表於 24-2-29 16:42

男爵府

好認同10, 仲要響好尾跑上黎

象牙宮

9,飛機嘅細路過度活躍,然後父母一係大聲教仔,一係放任唔理;然後手抱BB就喊足全程

最討厭係影響到人,
重要話你比佢鬧啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

廉航塞到機內行李位爆滿,冇地方放要放櫈底。

男爵府

2024勳章

Charlotte_mom 發表於 24-2-29 09:34
9. 細路無喊無踢櫈無嘔,已經賺到

珍珠宮

回覆樓主:

第10點笑左
不過講句公道嘅,香港人真係唔係一次半次俾人點名話麻煩/奥客,不過關於管教小朋友,又唔好標籤華人,如果有周圍去旅遊,一定會發現,D鬼佬嘅小朋友先係真正開放唔理!!!不論飛機定係餐廳,不論係幾細,一係由佢跳,一係由佢喊,真心配服ga!

男爵府

2024勳章

panda361 發表於 24-2-29 09:42
廉航塞到機內行李位爆滿,冇地方放要放櫈底。

廉航情況真係最嚴重, 1-10都出現晒

男爵府

回覆樓主:

其實比細佬踢椅可以點做,向後望試圖比signal家長又唔理,又唔想開聲直接話佢,唉

男爵府

2024勳章

mercurycc 發表於 24-2-29 09:40
9,飛機嘅細路過度活躍,然後父母一係大聲教仔,一係放任唔理;然後手抱BB就喊足全程

最討厭係影響到人,

係喎, 你話佢好似你錯咁

侯爵府

仲有最怕坐經濟位,
前排乘客突然快速將椅“唉”後,
你食緊飲緊野就慘,
前面乘客好唔considerate.

伯爵府

哦咁叫慘痛
仲以為係隔離乘客過身,full flight 屍體綁喺原位伴屍數小時嗰啲添

象牙宮

FTR603 發表於 24-2-29 09:47
係喎, 你話佢好似你錯咁
我唔話佢,
係佢大聲話姨姨會鬧你 ,
你教唔到小朋友,
就唔好推責任去人度做衰人囉!

象牙宮

domantai 發表於 24-2-29 09:46
其實比細佬踢椅可以點做,向後望試圖比signal家長又唔理,又唔想開聲直接話佢,唉
...
同空姐講。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我最怕後面有隻著住襪嘅腳,踏係我張櫈扶手

男爵府

2024勳章

Skytree1000 發表於 24-2-29 09:49
仲有最怕坐經濟位,
前排乘客突然快速將椅“唉”後,
你食緊飲緊野就慘,

其實我覺得經濟位咁窄座椅應該set死吾可以郁

男爵府

2024勳章

mercurycc 發表於 24-2-29 09:53
我唔話佢,
係佢大聲話姨姨會鬧你 ,
你教唔到小朋友,

俾說話人聽仲黑人憎

珍珠宮

睇内容似係空姐/少嘅投訴,既然咁唔想唔想做服務,真係應該自己轉行,唔好勉強!
其實BB哭係好自然必須發生,做父母嘅應該做足準備。長途機可以先同兒科醫生資訊係咪適合用個低劑量嘅抗敏藥幫BB入睡,起飛降落時俾BB飲奶幫助減低耳壓…
但小朋友喺飛機騷擾其他客人,父母明知都放任不管,甚至要求其他人包容就最討厭,上樑不正下樑歪!

男爵府

2024勳章

Protea 發表於 24-2-29 09:56
我最怕後面有隻著住襪嘅腳,踏係我張櫈扶手

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

廉航的人唔比錢買行李,但爆哂quota上機, 真係好討厭, 所以在上機前再磅罰佢地錢係正確!! 已經大背包仲可拎兩袋手信再塞, 又唔放椅下...
◕順其自然啦~♥ ◕

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊